Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Udviklingen i dansk økonomi er en black box

Morten W. Langer

lørdag 07. december 2019 kl. 17:56

BNP-tallene fra Danmarks Statistik ses af fag-økonomer ikke længere som en retvisende rettesnor for, hvordan dansk økonomi udvikler sig. For mange revisioner og inkonsistenser har udløst opgivenhed omkring værdien. Kig på arbejdsløsheden og beskæftigelsen, selvom det er en lagging indikator, lyder det.

Danmarks Statistik kom forleden med data for dansk BNP-vækst i 3. kvartal 2019, og det så faktisk bragende godt ud. Tallene viste en vækst i kvartalet på 0,3 procent, efter reduktion af erhvervslivets lagre på 0,5 procent. Altså, med uændrede lagre ville BNP-tallene havde været ca. et halv procentpoint bedre, ca. 0,8 procent.

Men de fleste fagøkonomer trak lidt på skulderene af tallene, fordi de ikke længere tror på dem. Måske er det logisk, at virksomhederne nedbringer lagre, når det trækker op til en økonomisk afmatning. Men det samlede BNP-tal ses ikke at give meget mening i forhold til de øvrige data, herunder udviklingen i blandt andet Tyskland, som nærmest har haft nulvækst de seneste kvartaler.

Fagøkonomer påpeger, at deltallene virker inkonsistente i de foreløbige opgørelser, blandt andet fordi summen af vækstbidrag fra de enkelte delkomponenter virker skæve. Med andre ord forventer de store revisioner i tallene de kommende kvartaler.

Lægger man delkomponenterne sammen, giver det minus 0,5 procentpoint. Der er altså en uforklaret forskel på hele 0,8 procentpoint – op til DST samlede BNP-vækst på 0,3 procent i kvartalet.

Så fagøkonomernes bundlinje er altså, at vi må se mere på de konkrete målinger. Og hvad viser de så? De seneste målinger af antal lønmodtagere i arbejde har vist en flad til negativ tendens. Detailomsætningen begynder at pege nedad, samme med forbrugertilliden. Og endelig viser industrien en vis robusthed, på ryggen af de store defensive sektorer i dansk erhvervsliv, ikke mindst de store medicinalog medtech-virksomheder. Men vil det vare ved?

Handelsbankens cheføkonom Jes Asmussen har denne vurdering af, hvad der ligger forude: ”Vi tror ikke industrien kan slippe med mild forkø-lelse. Dermed er der også tegn på, at industrisektoren måske ikke vil være helt så bærende for den økonomiske vækst, som vi ellers har været vant til gennem længere tid. Og selv om de værste dommedagsprofetier over industriproduktionen indtil videre er blevet gjort til skamme, og selv om bl.a. medicinalindustrien fortsat kan fungere som værn mod de svagheder, vi har set præge den globale industriefterspørgsel gennem længere tid, så vil det i vores øjne være meget mærkeligt, hvis industrien skulle kunne nøjes med at slippe med en mild forkølelse, når store dele af verdens industrisektor er sengeliggende.”

Samlet set ligger Økonomisk Ugebrevs Konjunkturbarometer for Dansk Økonomi fortsat i det røde felt.

Eacd38b6f5be8b8710fd

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Finansiel controller med stærk forretningsforståelse
Region Sjælland
Udløber snart
Dansk Sygeplejeråd søger en regnskabskonsulent med digitalt mindset og med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z (barselsvikariat)
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank