Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

ChemoMetec: Fyring af CEO øger risikoen

Økonomisk ugebrev

lørdag 14. december 2019 kl. 15:32

Fyringen af CEO Michael Eising kom som en overraskelse for os. Fra hans tiltræden i august 2014 har selskabet firedoblet omsætningen, mangedoblet EBIT-marginen fra 3,6% til 30,8% og løftet medarbejderantallet fra 35 til 85.

I vores interaktioner med Michael Eising som CEO, har vi set en direktør, der var langt nede i materien i sit selskab. Michael var en synlig chef på kontoret og havde en bred berøringsflade med sine medarbejdere og disses arbejdsprocesser. Organisationen og medarbejderstaben, specielt hovedkontoret, er endnu ganske ukompliceret og med relativt få medarbejdere for et verdensomspændende firma.

Vores opfattelse er, at en stor del af ChemoMetecs succes kan tilskrives Michael Eisings evne til at lede organisationen, specielt at formå at både vækste og drive marginekspansion. I teorien og i analytikeres regneark er vækst og marginekspansion nemme at lægge ind, men i den virkelige verden er det enormt svært at generere bare den ene af disse – og i endnu mindre grad begge.

Når vi kigger rundt i det danske landskab af børsnoterede healthcare-selskaber, og det skandinaviske for den sags skyld også, ser vi kun få selskaber, hvor en CEO i samme grad som Michael Eising har haft hænderne helt nede i materien og samtidig har skabt så meget aktieværdi.

Vi hører dog også, at Michael Eising har detailstyret f.eks. aktionærrelationerne tættere end hvad man normalt ser. Og dette er med til at give indtrykket af aktierelaterede issues, hvor hurtige beslutninger råder snarere end dybe planer, f.eks. omkring placeringen af aktiesalg imod nye aktionærer og kapitalstrukturen som f.eks. set omkring udbyttepolitikken.

Mange spørgsmål rejses
Som udenforstående aktiekommentator er det svært at forstå flere forhold omkring fyringen af Michael Eising. F.eks. bestyrelsens kommunikationspolitik, og hvorfor man mener, at en tidligere direktør nu lige pludselig er den bedste mand i verden til at lede selskabet?

Hvorfor man mener, at det lige pludselig er vigtigt at få en mere lokalt forankret direktør, selvom tallene ikke hidtil har peget imod faldende momentum i forretningen (Hvilket også er bekræftet i selskabets uændrede forventninger) og med tanke på, at 97% af produktionen eksporteres og væksthistorien ligger i udlandet?

Hvorfor man kan bekræfte, at selskabets guidance er uændret, selvom vi må antage, at fyringen og hyringen af ny CEO normalt er forbundet med relativt høje engangsomkostninger?

Hvorfor man bekræfter, at selskabets strategi og retning er uændret, trods at ny CEO endnu ikke er tiltrådt og må formodes kun at have haft ganske kort tid til at formulere sin plan for selskabet? Hvorfor det skulle gå så hurtigt med fyringen, at man på dagen endnu ikke havde en ny CEO linet op? Hvorfor kunne man ikke gøre som andre selskaber, der begynder at vokse sig store, nemlig at hyre en Chief Operating Officer til hovedkontoret, som kunne skabe en stærkere lokal management-forankring, samtidig med at man kunne lade Michael Eising i stigende grad rejse ud og møde dem, som aktionærernes værdiskabelse i sidste ende hviler på – nemlig kunderne.

Uændret upside, men øget risiko
For selskabets aktionærer svækker fyringen investeringscasen og bringer flere sorte skyer ind på en ellers ganske blå fremtidshimmel. Vi ser aktiecasen som svækket, og vurderer, at den hidtil stigende interesse fra store professionelle investorer vil blive svækket af fyringen, og den usikkerhed den skaber. Samtidig ser vi et selskab, der operationelt efterlades i et tomrum og med tabt momentum.

Vi ser derfor en øget risiko for, at væksten og indtjeningen i selskabet hurtigt kan erodere, hvis ikke management tager et stærkt greb om rorpinden. Downside-risikoen er kort sagt blevet større, imens upside-muligheden er uændret.

Eventuel usikkerhed omkring momentum i vækst og margin er normalt gift for en højt værdiansat vækstaktie. Vi hejser et rødt flag, men vælger indtil videre at holde fast i vores HOLD-anbefaling, da kernen i selskabet, vækstcasen, de høje marginer, gode produkter og en værdiskabende medarbejderstab endnu er intakt.

Børskurs på analysetidspunktet: 212,00 AktieUgebrevets kursmål (12 mdr): 250,00

Læs tidligere analyser af ChemoMetec her. Password er abonnent email, og adgangskode kan hentes her .

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Relaterede nyheder

Jobannoncer

Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Udløber snart
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Udløber snart
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank