Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

De offensive banker er også de mest lønsomme

Morten W. Langer

søndag 19. april 2020 kl. 21:29

Det bliver stadig tydeligere, at de offensive banker med udlånsvækst klarer sig bedre end de defensive banker, som måske heller ikke har kapitalbuffere til at ekspandere. Årets rating viser, at de mest offensive banker også præsterer bedre lønsomhed, moderate udlånshensættelser og vækst i omkostninger.

De 37 største danske banker præsterede sidste år i gennemsnit en imponerende forrentning af egenkapitalen på 10 procent, hvilket var betydeligt bedre end året før, hvor der var en forrentning på 8 procent.

Den flotte forrentning i et miljø, som ellers er præget af minusrenter, skal dog tolkes med forsigtighed, for der er ekstraordinært medløb på flere parametre: Ekstra gevinster fra konverteringsbølgen, kursgevinster på aktier og obligationer, gevinster fra salg af Sparinvest-ejerandele og fortsatte tilbageførsler af gamle hensættelser. Skræller man disse særlige indtægter ud af ligningen, ser det ikke helt så flot ud.

En af de basale indtægtskomponenter, nemlig nettorenteindtægter, dykkede med næsten 2 mia. kr., eller med 5 procent – fra 42,7 mia. kr. til 40,8 mia. kr. Tre fjerdedele af bankerne måtte notere fald i nettorenteindtægterne, enten på grund af pres på rentemarginalen eller på grund af lave eller ingen udlånsvækst.

Udlånet faldt hos de fleste
Ligeledes havde kun en fjerdedel af bankerne sidste år udlånsvækst, hvorved hovedparten altså havde vigende udlån. Samlet steg de 37 bankers udlån fra 1518 mia. kr. til 1600 mia. kr. Men vækst i udlånet var koncentreret om ganske få banker, især Danske Bank, der tegnede sig for halvdelen af udlånsvæksten. Hertil kommer betydelig udlånsvækst i Jyske Bank og Nykredit Bank.

Kun to af de 20 bedst placerede banker i Økonomisk Ugebrevs årlige bankrating havde sidste år fald i det samlede udlån. De øvrige havde vækst i udlånet. Modsat havde fire ud af de seks ringest placerede banker fald i udlånet sidste år.

Til gengæld var der meget få banker, som formåede at drible sig uden om det generelle pres på rentemarginaler (her målt som nettorenteindtægter i forhold til samlet udlån). Sektoren som helhed måtte sluge et fald i rentemarginalen på 10 procent.

Overraskende var der fem banker i bunden af Økonomisk Ugebrevs årlige bankrating, som faktisk formåede at øge rentemarginalerne. Det var Alm. Brand Bank, Ringkjøbing Landbobank, Nordfyns Bank og Djursland Bank.

Med undtagelse af Alm. Brand Bank, der nøjes med en forretning af egenkapitalen på 1 procent, har de øvrige banker i denne bundgruppe stort set holdt samme forrentning af egenkapitalen som året før, hvilket ikke er imponerende set i lyset af de massive engangsindtægter.

Økonomisk Ugebrev har i flere tidligere analyser påpeget, at en stor andel af bankerne i Danmark er meget sårbare på grund af lav underliggende lønsomhed.

Årets analyse til bankratingen viser, at bankernes samlede omkostninger i gennemsnit udgør 65 procent af deres samlede nettorente- og gebyrindtægter. Dette tal er ikke umiddelbart kritisk, men det er det alligevel ved nærmere eftersyn.

For det første er omkostningsprocenten steget fra 61 til 65 i et år, hvor der er ekstraordinært store gebyrindtægter af engangskarakter.

For det andet trækkes den gennemsnitlige omkostningsprocent markant ned af en håndfuld store banker med en lav omkostningsprocent, bl.a. Spar Nord (43 procent) og Jyske Bank (64 procent). Også en stribe mindre og mellemstore banker havde en enestående lav omkostningsprocent, bl.a. Ringkjøbing Landbobank med 39 procent. En stribe banker har modsat en meget høj omkostningsprocent, der i svære markeder sår tvivl om, hvorvidt de overhovedet kan levere overskud på basisforretningen. Eksempelvis Alm. Brand Bank har en omkostningsprocent på 122, og banken ligger dermed uden for kategori.

12 andre banker har en kritisk høj omkostningsprocent, som gør dem ekstremt sårbare ved et makroøkonomisk tilbageslag. De tolv banker udmærker sig også ved at ligge i bunden af Økonomisk Ugebrevs bankrating.

Det drejer sig om Merkur Andelskasse (84), Arbejdernes Landsbank (84), Broager Sparekasse (84), Fynske Bank (84), Dragsholm Sparekasse (81), Frøs Sparekasse (81), Salling Bank (79), Sparekassen Kronjylland (76) og Nordfyns Bank (76).

Højere omkostninger
Det overraskende er, at bankerne på trods af klare indikationer på et skærpet konkurrencebillede de kommende år, samt færre engangsindtægter, ikke har målrettet fokus på at nedbringe den samlede omkostningsbase. Sidste år blev sektorens samlede omkostninger øget hele 7 procent fra 43,3 mia. kr. til 46,5 mia. kr.

I den bedste halvdel af Økonomisk Ugebrev bankrating var de absolutte omkostningsstigninger moderate, og i de fleste tilfælde bliver de blot modsvaret af stigende aktivitet og udlånsvækst.

I den ringeste halvdel af ratingopgørelsen er omkostningerne i de enkelte banker over en bred kam steget ganske meget, også selvom der ikke har været aktivitetsvækst.

2766e17c75e2711c5264

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Udløber snart
Business Controller
Region Hovedstaden
Udløber snart
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
Udløber snart
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank