Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

ROIC Rating: Kapitaltunge Mærsk og Ørsted kæmper med afkastet

Økonomisk ugebrev

søndag 26. april 2020 kl. 18:51

CEO Performance 2020: Tendensen til vigende ROIC breder sig blandt store kendte virksomheder. Ikke mindst topcheferne i nogle af landets mest kapitaltunge selskaber, Søren Skou i A.P. Møller-Mærsk og Henrik Poulsen i Ørsted, må konstatere et faldende afkast af den investerede kapital. Bunden af Økonomisk Ugebrevs årlige CEO Performance-liste kendetegnes af selskaber, der kæmper med at omstille sig til nye markedsforhold.

De to mest opsigtsvækkende navne i bunden af Økonomisk Ugebrevs CEO Performance-ranking er i år Ørsted og A.P. Møller – Mærsk. Netop to af de største og mest kapitalintensive virksomheder i Danmark må konstatere et vigende kapitalafkast og faldende omsætning. Især for CEO Søren Skou i A.P. Møller – Mærsk er det afgørende, at han kan vende udviklingen. Men også for CEO Henrik Poulsen i Ørsted gælder, at den vigende tendens i kapitalafkastet skal stabiliseres, hvis der skal være mening i energikoncernens ambitiøse investeringsplaner.

Det fremgår af Økonomisk Ugebrevs årlige CEO Performance-ranking, der er baseret på opgørelser fra Morningstar og Nasdaq, beregnet ud fra selskabernes 2019-regnskaber. Se også forrige side

VIGENDE AFKAST I MÆRSK OG ØRSTED
A.P. Møller – Mærsks kapitalafkast og omsætningsvækst har været svingende i de seneste år. Det seneste ROIC-afkast på kun 1,3 pct. er et utilfredsstillende resultat for Søren Skou og det store rederi, som i mange år har stået for en betragtelig del af de samlede kapitalinvesteringer i dansk erhvervsliv.

Søren Skou har allerede præsenteret en tosporet løsning på problemet: Dels skal koncernen yderligere effektiviseres, så resultatet kan øges og afkastet på den måde bringes op. Dels skal A.P. Møller – Mærsk i de kommende år skrue ned for investeringerne, så den kapital, der skal forrentes, bliver mindre, eller i det mindste ikke længere vokser så meget.

Den transformation er langt fra tilendebragt, og der er lang vej op til de forrygende ROIC-rater, som Mærsk nåede i 00’erne.

Ørsteds ROIC er faldet tre år i træk. Afkastet er for nuværende ikke kritisk – 6,5 pct. er lige akkurat acceptabelt for en virksomhed med høj kreditværdighed og en høj grad af forudsigelighed i omsætning og indtjening. Men den nedadgående tendens i afkastet skal stoppe nu. Ørsted måler selv sit kapitalafkast på en lidt anden måde – som ROCE (Return on Capital Employed) – og ROCE er ifølge selskabet nu på de cirka 10 pct., der er den langsigtede målsætning. Med Ørsteds enorme investeringsprogram på 30-32 mia. kr. alene i 2020 er der ikke plads til de store fejltagelser. Programmet skal gennemføres med en høj grad af investeringsog omkostningsdisciplin. Nøgletallene for afkast af kapitalen er vigtigt i alle selskaber, men for Ørsted bliver det en helt afgørende målestok for den fremtidige succes.

At virksomheder, der i 2019 havde betydelige afsætnings- og/eller indtjeningsproblemer, som Bang & Olufsen, NKT, F.E. Bording og BioPorto, ryger ned i bunden af CEO Performance-rankingen, kan ikke overraske.

Men tendensen til et vigende ROIC præger også nogle af Danmarks største og mest værdifulde virksomheder. Novo Nordisk og Coloplast kan stadig præstere meget imponerende ROIC-niveauer, og Vestas og Demant er også pænt med (se helsides skema på efterfølgende side). Nok er disse virksomheder langt fra bunden af CEO Performance–rankingen. Men alligevel ses også hos dem en vigende ROIC-tendens i både 2018 og 2019.

Selv om kapitalomkostningerne (renten) også har udvist en vigende tendens over de seneste tre år, nærmer vi os en situation, hvor der kan hejses om ikke et rødt, så må-ske et gult flag for ROIC-udviklingen i det store erhvervsliv. Carlsberg udgør en undtagelse. Med et ROIC på 10 pct. har bryggerikoncernen stadig langt op til niveauet i de bedste af de store virksomheder. Men tendensen har siden 2017 været klar: Takket være CEO Cees ’t Harts effektiviseringskur er ROIC for opadgående.

Morten A. Sørensen og Casper Wulff (research)

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Nyt job
Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Nyt job
Senior Accountant – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden
Udløber snart
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank