Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

Kortlægning: Kvindeandelen i Top 100 bestyrelser brager frem

Morten W. Langer

søndag 01. november 2020 kl. 8:00

Efter flere års stilstand i den samlede kvindeandel i bestyrelserne i de 100 største virksomheder, er der for alvor sket fremgang i kvindernes tilstedeværelse i bestyrelserne: I 56 af de 100 bestyrelser er kvindeandelen 30 procent eller derover. Det er en stigning fra 35 selskaber i samme kortlægning for 2019. Altså en fremgang på hele 60 procent. Kortlægningen viser, at Pandoras bestyrelse i dag består af 75 procent kvinder, hvorved mændene er blevet det underrepræsenterede køn. Chefredaktør Morten W. Langer gennemgår resultaterne i årets kortlægning af mangfoldigheden i toppen af dansk erhvervsliv.

Billedet er altså vendt radikalt efter skuffende resultater i Økonomisk Ugebrevs kortlægning af mangfoldigheden for et år siden. Her skrev vi: ”Økonomisk Ugebrevs årlige kortlægning af mangfoldigheden i de 100 største selskabers bestyrelser viser i år overordnet stilstand: 35 af de 100 selskaber har mindst 30 procent kvinder i bestyrelsen, valgt på generalforsamlingen. Det er det samme som sidste år. Men 20 selskaber har haft en faldende kvindeandel, og det er især selskaber, som i forvejen har det ”svært” med kvinder i bestyrelsen. Frontløberne fortsætter med at tage flere kvinder i bestyrelsen, og ti selskaber har nu lige mange mænd og kvinder i bestyrelsen.”

Hvert fjerde af de 100 undersøgte selskaber har i forhold til sidste års kortlægning øget kvindeandelen. 13 selskaber har det seneste år reduceret kvindeandelen, og det er markant færre end sidste år: I hele 20 af de største selskaber faldt andelen af kvindelige bestyrelsesmedlemmer sidste år, og det er det største tilbagefald nogensinde i Økonomisk Ugebrevs årlige analyse af mangfoldigheden i de 100 største selskabers topledelser.

Det bemærkelsesværdige er, at den faldende kvindeandel især har ”ramt” selskaber med en kvindeandel, der i forvejen var lav. Noget tyder dermed på, at de mandsdominerede bestyrelser, der har forsøgt sig med kvinder i bestyrelsen, i en stribe tilfælde er gået tilbage til det ”sikre”, eller fordi der var været udfordringer med rekruttering af kvindelige bestyrelsesmedlemmer med fagkompetencer.

Årets kortlægning viser også, at syv Top 100-selskaber slet ikke har nogen kvinder i bestyrelsen, blandt andet en af landets største banker Spar Nord. Det oplyses i CSR rapporten, at målsætningen er 33 procent kvinder i bestyrelsen, men uden to kvinder blandt de medarbejdervalgte, er alle syv eksterne bestyrelsesmedlemmer mænd. Manglen på kvinder i bestyrelsen omtales ikke i CSR rapporten.

Fra Spar Nord lyder forklaringen: ”Udviklingen skyldes, at et generalforsamlingsvalgt kvindeligt bestyrelsesmedlem valgte ikke at genopstille. I den efterfølgende rekrutteringsproces var der flere kvindelige kandidater, men hensynet til den samlede kompetencesammensætning i bestyrelsen betød, at valget ultimativt faldt på en mandlig kandidat.”

Ringkjøbing Landbobank halter bagefter
Bestyrelserne i de øvrige større banker har alle en kvindeandel omkring de 30 procent eller højere. Kun Ringkjøbing Landbobank halter et godt stykke bagefter med en kvindeandel på kun 13 procent. Så umiddelbart synes der ikke at være et generelt problem med at hyre kvinder til bankernes bestyrelser, med mindre Finanstilsynets nye skærpede krav til Fit & Proper har besværliggjort søgeprocessen og muligheden for at finde acceptable kandidater. Blandt de øvrige selskaber, som slet ikke har kvinder i bestyrelsen, er de fleste ikke-børsnoterede. Blandt andet Jysk har slet ingen kvindelige bestyrelsesmedlemmer, selvom man ikke kan sige, at brancheforhold gør det vanskeligt at finde egnede erfarne erhvervskvinder.

End ikke de tre Brunsborg-kvinder, som siden august er storaktionærer, sidder i bestyrelsen for familieselskabet Jysk a/s. Det har ikke været muligt at finde redegørelse for Jysks arbejde med mangfoldighed i bestyrelse og den daglige ledelse.

Selskaberne med en meget lav kvindeandel i bestyrelsen er i traditionelle mandsdominerede sektorer. Eksempelvis det børsnoterede elektronikselskab RTX, der ikke har en eneste kvinde i bestyrelsen.

Vanskeligt at finde kvinder i industrien
I den seneste rapport om samfundsansvar skriver ledelsen da også, at det er svært at finde kvinder til bestyrelsen i den mandsdominerede industri: ”The Board of Directors has defined an ambition that the female share of board members elected by the annual general meeting should be at least 17% by 2021. The aim of the adopted ambition is to increase the number of female board members elected by the annual general meeting and thus to increase the diversity in a male dominated industry. However, as of 2018/19 the Board of Directors consists only of males.

During 2018/19, one new board member was elected by the annual general meeting, however, within this male dominated industry it has been hard to identify the right female board member possessing the unique competencies deemed relevant for the board duties in RTX, and thus also the new board member is a male and the objective is not yet met. RTX maintains its objective for 2021”, oplyses det. Andre bestyrelser i top 100 helt uden eksternt valgte kvinder er de landbrugsorienterede DLG og Dansk Agro, samt Euro Cater og Energi Danmark, hvor sidstnævnte er ejet af en stribe store energiselskaber.

Energi Danmark skriver om mangfoldighed, at målsætningen er én kvinde i bestyrelsen, som består af syv medlemmer: ”In 2014, Energi Danmark’s Board adopted a target figure for the proportion of the under-represented gender on the Board, and a policy to increase the proportion of the under-represented gender at the Group’s other levels of management. The goal and vision for 2021 is an 85/15 distribution on the Board of Energi Danmark, requiring at least one woman to be elected into the Board before 2021.”

25 selskaber med kvindeandel under 20 procent
I alt har 25 selskaber en kvindeandel på under 20 procent, svarende til typisk 1-2 kvinder i den eksterne del af bestyrelsen. I bunden af ranglisten findes også flere pensionsselskaber med få kvinder i bestyrelsen, blandt andet Industriens Pension og PFA Pension, hvor der i sidstnævnte er to kvinder ud af elleve eksterne.

En håndfuld store danske industriselskaber har heller ikke mange kvinder i bestyrelsen: Arla Foods, Danfoss og Ecco Holding har alle en kvindeandel under 20 procent. Arla har en målsætning på 20 procent, og Ecco et mål på 25 procent, og begge selskaber er altså et stykke fra den ønskede målsætning. Danfoss har en mere praktisk tilgang til oplysningskravet om en målsætning: Den faktiske kvindeandel i bestyrelsen er 13 procent, og det er lige netop den målsætning, industrikoncernen har fastsat.

I den anden ende af skalaen, altså der hvor der er relativt mange kvinder i bestyrelsen, begynder de at fylde rigtig meget i landskabet: Elleve af de 100 undersøgte selskaber har en kvindeandel på 50 procent eller mere.

Opgørelsen vedrører kvindelige bestyrelsesmedlemmer excl. medarbejdervalgte . Opgørelsen er baseret på aktuelle data, dvs. det indgår i tallene, hvis der er kommet nye kvinder til på forårets generalforsamlinger.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

SUN-AIR i Billund søger en kreditorbogholder
Region Syddanmark
Finansiel controller med stærk forretningsforståelse
Region Sjælland
Financial Controller til HMF Group A/S
Region Midt
Udløber snart
Dansk Sygeplejeråd søger en regnskabskonsulent med digitalt mindset og med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z (barselsvikariat)
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank