Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Samfundsansvar

ATP skærper investeringsstrategi overfor kulindustri

Joachim Kattrup

fredag 13. november 2020 kl. 17:55

ATP er én af seks danske investorer på den tyske NGO Urgewalds nyopdaterede Coal Exit List, som kortlægger store investorers exitpolitik fra kulinvesteringer. ATP strammede i foråret sin eksklusionspolitik til at omfatte energiselskaber, der øger kulkapaciteten.

Men ATP høster ingenlunde topkarakter på Urgewalds opgørelse. ATP og de øvrige fem danske investorer på listen har nemlig ikke en klimapolitik, der sigter mod udfasning af kul svarende til hverken Parisaftalens mål eller EU-kommissionens klimaplaner.

Hvert efterår siden 2017 har den tyske NGO Urgewald i samarbejde med en række samarbejdspartnere udgivet sin Global Coal Exit List, som netop er opdateret. Den giver en opdatering over verdens kulmarked, kulselskabernes CO2-udledninger, deres udvidelsesplaner, samt hvem af verdens største investorer, der finansierer eller investerer i kulselskaberne.

I alt har Urgewald kortlagt 935 kulselskaber og 1800 tilknyttede datterselskaber, som den globale finansverden, ifølge Urgewald, bør ekskludere fra investeringer og udlån. Siden 2016, altså året efter Parisaftalen blev underskrevet, er den globale kulkapacitet øget med 137 Gigawatt (GW). Til sammenligning er den samlede globale vindkapacitet på 650 GW, og kapaciteten blev i 2019 øget med 60 GW. I et grønt omstillingsperspektiv går udviklingen i den rigtige retning i den forstand, at kapacitetsudviklingen i vedvarende energi overstiger kapacitetsudviklingen i kul.

Men Urgewald konkluderer, at 437 af de 935 kortlagte kulvirksomheder planlægger enten nye kraftværker, kulminer eller udvikling af anden infrastruktur relateret til kulindustrien. Og blot 25 af kulselskaberne har udmeldt en ultimativ dato for hel eller delvis afvikling af kulaktiviteter, der er nødvendig for at nå politisk fastsatte CO2-reduktionsmål i håbet om at begrænse den katastrofale og accelererende globale temperaturstigning. ”De data, vi har indsamlet, er et skræmmende vidnesbyrd om kulindustriens fornægtelse af deres håndtering af klimarealiteten”, siger direktør for Urgewald, Heffa Schuecking.

Sideløbende med kortlægningen af det globale kulmarked har Urgewald identificeret 223 globale investorer og banker, der finansielt er eksponeret i kulindustrien gennem enten direkte investeringer, obligationer eller kreditter. Hvor de fleste investorer i dag, trods alt, har formuleret visse investeringsrestriktioner overfor kulindustrien, har kun ganske få en klimapolitik, der konkret sigter mod en fastlagt udløbsdato for finansiering til kulindustrien.

Urgewald giver investorernes investeringspolitik karakterer på en skala fra ét til ti, på i alt fem forskellige målepunkter. Målepunkterne vedrører udelukkelse af miner og anlæg (1), planlægning af nye kulminer, -anlæg eller -infrastrukturprojekter (2), andel af indtægter eller elproduktion fra kul (3), kulkapacitetsstørrelse (4) og kuludfasningsstrategi (5).

16 globale finansielle aktører med ”robust kulstrategi”
Urgewald kan konstatere, at kun 16 globale finansielle aktører i verden lever op til en ”robust kulstrategi”, som i de kommende år sikrer reduktioner i CO2-udledningerne frem mod et endeligt slutmål om fuld udfasning af finansiering af kul som energikilde inden 2040.

Heller ikke ATP’s opdaterede klimastrategi har en konkret dato for stop af investeringer i kulsektoren. ATP’s strategi sigter mod investeringer i kulselskaber, som “show the most advanced approach to green transition.” Og ATP tillader for nuværende investeringer i energiselskaber med en kulproduktionskapacitet på op til 50 procent. Urgenwald kritiserer denne tilgang for ikke at være ambitiøs nok, fordi den ikke rammer den reelle energiproduktion og ikke har en udløbsdato.

Med andre ord: ATP’s nye politik forhindrer ikke investeringer i energiselskaber, det alene er baseret på kul, men kun opererer på halv kraft. ATP er eneste danske investor på listen, der arbejder ud fra dette eksklusionsprincip. Til gengæld anerkender Urgewald ATP for det skærpede krav om ikke at investere i selskaber med planer om kapacitetsudvidelser.

Samlet set står dog tilbage, at de danske investorer på listen – foruden ATP også PKA, AkademikerPension, Sampension, Danske Bank og Danske Bank Asset Management – klarer sig hæderligt. Men så heller ikke mere. Ingen får topkarakter på nogle af de fem målepunkter som Urgewald har opstillet og alle dumper i forhold til Parisaftalen.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Finansiel controller med stærk forretningsforståelse
Region Sjælland
Udløber snart
SUN-AIR i Billund søger en kreditorbogholder
Region Syddanmark
Udløber snart
Dansk Sygeplejeråd søger en regnskabskonsulent med digitalt mindset og med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z (barselsvikariat)
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Samfundsansvar

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank