Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Samfundsansvar

Pensionsopsparing: Samfundsansvaret forsvinder i takt med, at formuen stiger

Joachim Kattrup

mandag 25. januar 2021 kl. 16:20

Økonomisk Ugebrevs årlige pensionssurvey viser, at opsparere med mere end 10 millioner i pensionsformue har markant sværere ved at acceptere afkald på en smule afkast på bekostning af samfundsansvarlige investeringsbeslutninger, sammenlignet med danskere med færre midler.

Det samme gælder for private med opsparing i en kommerciel pensionskasse i forhold til medlemmer af en arbejdsmarkedsordning. Samfundsansvaret forsvinder i takt med, at formuen stiger, viser undersøgelsen med 524 respondenter. Dette er en central konklusion fra Økonomisk Ugebrevs årlige pensionssurvey.

Undersøgelsen belyser to forhold vedrørende pensionsopspareres syn på pensionskassernes arbejde med samfundsansvar og ESG. Som samlet gruppe er der generelt blandt danskerne en positiv forståelse af vigtigheden for samfundsansvar som et element i pensionsopsparingen. Men det kniber gevaldigt for de mere velpolstrede danskere med at acceptere, at samfundsansvaret eventuelt skal håndteres på bekostning af afkast.

”Det er positivt, at der er funding til f.eks. miljømæssig omstilling, men negativt hvis solide investeringer med stabile afkast bevist fravælges, f.eks. tobak,” fremfører en respondent i Økonomisk Ugebrevs survey. Vedkommende sætter dermed tydelige ord på den gængse holdning blandt pensionsopsparere med en formue på mere end 10 millioner kroner.

Respondenten er på ingen måde alene. En anden udtrykker det lige så klart: ”En af mine pensionskasser fokuserer ALT for meget på det (samfundsansvar og ESG, red.). Med de investeringer, jeg selv styrer, kan jeg så være helt ligeglad. Så er der lidt balance i tingene,” lyder vurderingen.

Undersøgelsen har inddelt respondenterne i forhold til deres oplyste pensionsformue. På spørgsmålet ”Er du indstillet på, at afkastet på din pensionsopsparing bliver lavere end ellers, fordi der satses på samfundsansvarlige investeringer?” er der en klar tendens. Desto højere pensionsformue, desto mindre accept af, at samfundsansvar eventuelt må koste på afkastet.

Accepten af mindre afkast på bekostning af samfundsansvar er jævnt fordelt blandt respondenter med en pensionsformue op til 10 mio. kr. Men holdningen er altså helt anderledes for opsparere med mere end 10. mio. kroner. Accepten for opsparere, der har over 20 mio. kr. i pensionsformue, daler ligeledes drastisk.

 

Det kan måske forklares med manglende kendskab til bæredygtige investeringer

 

At samfundsansvaret forsvinder i samme takt, som formuen stiger, overrrasker selvstændig pensionsrådgiver, Nikolaj Holdt Mikkelsen.

“Det er overraskende, at dem med største formuer har tilbøjelighed til ikke at ville fokusere på bæredygtige investeringer. Men det kan måske forklares med manglende kendskab til bæredygtige investeringer, og at det især er yngre generationer, som har taget bæredygtighed til sig,” siger Nikolaj Holdt Mikkelsen.

Godt 20 procent af respondenterne – svarede til 106 personer – har en pensionsformue på mere end 10 mio. kr. Og billedet kan dermed betragtes som repræsentativt i forhold til det samlede svarunivers på knap 600.

Omvendt kan resultatet heller ikke en-til-en tolkes som et udtryk for et generelt billede i Danmark, idet 67 procent af respondenterne er over 60 år, og 90 procent er over 50 år. Desuden har meget få kvinder besvaret spørgeskemaet. Fra andre undersøgelser ved man, at det ofte er kvinderne og den yngre generation, der vægter bæredygtighed og samfundsansvar højt, når det kommer til investeringer.

Groft karikeret repræsenteres respondenterne altså af ”den velstående ældre hvide mand”. Blandt dem kan det til gengæld konstateres, at samfundsansvar over afkast ikke ses som et attraktivt valg. Afkast på pensionsopsparingen kommer før Parisaftale, verdensmål og samfundsansvar i al almindelighed.

Ikke desto mindre afspejler det, at det kan blive et vanskeligt at løse verdens store udfordringer, som det for eksempel udtrykkes i FN’s 17 verdensmål.

 

Højere formue, mindre samfundansvar

Pensions Survey 2021: Er du indstillet på, at afkastet på din pensionsopsparing bliver lavere end ellers, fordi der satses på samfundsansvarlige investeringer? (fordelt på formue)

 

CSR ekspert, mag.art. og ph.d. i filosofi, Claus Strue Frederiksen kalder det en “omvendt Pippi Langstrømpe” med henvisning til den gæve piges udsagn om, at “når man er ekstra stærk, har man en særlig forpligtelse til at være sød.”

”Det ligner en omvendt Pippi Langstrømpe: Jo stærkere du er, jo mindre sød skal du være. Og det er jo skørt. Faktisk er det lidt beskæmmende, at dem der har mest, også er dem, der er mindst villige til at bidrage til at løse verdens store udfordringer,” siger CSR ekspert, mag.art. og ph.d. i filosofi, Claus Strue Frederiksen.

Han peger også på, at det ikke kun er et velkendt etisk dilemma. Fænomenet kendes tillige i den økonomiske teori.

”I mere økonomisk forstand handler det om princippet om faldende marginalnytte, der tilsiger, at en krones velfærdsmæssige værdi falder, jo flere man har. Umiddelbart forekommer det jo korrekt, at jo flere skjorter man allerede har i tøjskabet, jo færre yderligere skjorter har man brug for,” siger Claus Strue Frederiksen.

 

En krones velfærdsmæssige værdi falder, jo flere man har

 

Surveyen viser også, at medlemmer af en arbejdsmarkedspensionskasse har mere forståelse for samfundsansvar på bekostning af afkast, end de personer der har firmapension i en kommerciel pensionskasse. 21 procent af medlemmerne af en arbejdsmarkedspension er således meget positive, imens det tilsvarende tal er 17 procent for medlemmer af en kommerciel firmapension.

Sammenligner man dette med respondenterne med egen private pension i et kommercielt selskab, er forskellen klart tydelig. Her har kun 13 procent forståelse for samfundsansvar på bekostning af afkast.

“Mange med egen pensionsordning er mere tæt på investeringerne, da de selv har truffet investeringsbeslutningerne i modsætning til arbejdsmarkedsordninger, hvor opsparerne nok er mere distanceret til investeringerne. Det kan måske forklare, hvorfor afkastet har mere vægt blandt private med egen ordning,” vurderer Nikolaj Holdt Mikkelsen.

Samfundsansvar og pensionsordning

Pensions Survey 2021: Hvor positivt eller negativt synes du det er at medtage samfundsmæssige overvejelser (ESG)? (Fordelt på pensionsordning)

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

SUN-AIR i Billund søger en kreditorbogholder
Region Syddanmark
Finansiel controller med stærk forretningsforståelse
Region Sjælland
Financial Controller til HMF Group A/S
Region Midt
Udløber snart
Dansk Sygeplejeråd søger en regnskabskonsulent med digitalt mindset og med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z (barselsvikariat)
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Samfundsansvar

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank