Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

SMV-virksomheder lider, mens statsfond til de store er overflødig

Carsten Steno

torsdag 04. februar 2021 kl. 7:06

Staten har oprettet en hjælpefond på 10 mia. kr. til nødlidende virksomheder med mere end en halv mia. kr. i omsætning. Dem er der 875 af, men næsten alle er velkonsoliderede, viser Økonomisk Ugebrevs kortlægning. Til gengæld lider SMV-underskoven, skriver fagredaktør Carsten Steno.

Mens staten har sat 10 mia. kr. af til en genopretningsfond for store nødlidende virksomheder, kniber det gevaldigt for mindre virksomheder at finde ansvarlig kapital i disse usikre corona-tider. Økonomisk Ugebrev har talt med en række aktører, der hjælper mindre virksomheder med at skaffe ansvarlig kapital. De beretter, at de små virksomheder har det svært. Samtidig undrer de sig over, at staten reserverer store beløb til virksomheder med en omsætning på over 500 mio. kr., som er målgruppen for statens nye genopretningsfond.

En kortlægning i Økonomisk Ugebrev har vist, at der kun er 875 virksomheder, som kan komme i betragtning til ordningen. Og langt de fleste af disse virksomheder er velkonsoliderede med solide ejere, der kan indskyde yderligere kapital, hvis det viser sig nødvendigt for at sikre deres fremtid. Kun 14 af de 875 selskaber havde i 2019 negativ bogført egenkapital, og de var næsten alle datterselskaber i større koncerner, ejet af kapitalfonde eller statsselskaber, bl.a. By & Havn og Metroselskabet. Andre 79 selskaber havde en egenkapital på under 50 mio. kr. Og stadig var der mest tale om datterselskaber af danske eller udenlandske koncerner.

Højere risikopræmier
Modsat ser det ud i erhvervslivets underskov: Tue Stender, CEO i Kapitalbørsen, der formidler ansvarlig kapital til mindre virksomheder med et kapitalbehov fra 1 til 50 mio. kr., er forbavset over, at det har været nødvendigt at reservere så mange statslige midler til store firmaer, når man ser på, hvordan kapitalsituationen udvikler sig for mindre, danske produktionsvirksomheder.

”Det er stadig muligt at finde investorer til dette segment trods coronakrisen. Men den risikopræmie, investorerne forventer, er væsentligt højere nu end før krisen. Jeg vil tro, at den gennemsnitlige valuation af en produktionsvirksomhed lige nu er 20-30 pct. lavere end før coronakrisen. Det gør det dyrere for mindre virksomheder at tiltrække kapital. Og mange ejerledere har ikke vænnet sig til den nye situation. De mener, deres virksomhed er mere værd,” siger Tue Stender, der godt kunne ønske sig, at staten gjorde en ekstra indsats for at stimulere kapitaltilførslen til de mindre virksomheder.

Det samme siger Jasmina Pless, chefkonsulent i Dansk Erhverv med iværksætteri og kapitalforhold som fagområde: ”Der er iværksat en lang række nye ordninger for kapitaltilførsel i vækstfondsregi i forlængelse af coronakrisen. Men mange af ordningerne er bundet op på, at de skal fungere på markedsmæssige vilkår. Hvis de mindre virksomheder skal hjælpes i højere grad, er man nødt til at se på de tabsrammer, som følger med, og som er politisk fastsat.”

Samtidig nytter det ikke, at de corona-relaterede ordninger i Vækstfonden i flere omgange forlænges med blot uger eller måneder. For at skabe vished for virksomhederne, bør de forlænges året ud, fordi coronakrisen ikke forsvinder foreløbigt.

Ringe sigtbarhed
Frederik Aakard, selvstændig M&A-specialist, siger, at det særligt er vanskeligt at finde ansvarlig kapital til virksomheder, der ønsker sig nogle nye investorer at dele risikoen med. Han peger på, at sigtbarheden for mange virksomheder er meget ringe nu, og det gælder ikke kun virksomheder i oplevelsesøkonomien. Det gør det sværere at tiltrække investorer til mindre virksomheder, især nye minoritetsaktionærer.

”Der er et udskilningsløb i gang, hvor især teknologi, it/software og biotekselskaber kan rejse meget store beløb fra PE- og venturekapitalfonde eller på børsen. Eksempelvis mindre fremstillingsvirksomheder har langt sværere ved det. Helt sort ser det ud for detailhandelen – med mindre det drejer sig om en e-handelsvirksomhed,” siger Frederik Aakard

Morten Møller, projektleder i Early Warning, der hjælper mindre virksomheder med retning mod konkurs, fremhæver, at mange virksomheder har brugt udskydelsen af moms og A-skatter til at nedbringe kassekreditter, fordi de ikke vil være afhængige af en bank. Det har de haft dårlige erfaringer med under finanskrisen. Nogle af dem vil blive ramt af konkurs indenfor de næste måneder, hvis ikke betalingsfristerne forlænges endnu engang.

Den nye store Genopretningsfond i ATP-regi blev besluttet i foråret. Dansk Industri har sagt, at ideen om fonden ikke er groet i DI’s have.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank