Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Novo-aktiens næste rejse starter måske i år

Morten Larsen

onsdag 10. marts 2021 kl. 7:08

Novo Nordisk

Novos årsregnskab for 2020 var spændende, fordi vi begynder at kunne ane et indtjeningsløft. Det åbner et ganske interessant perspektiv for aktiekursen.

Novo har introduceret 2021-forventninger på 5-9 procent vækst i omsætningen (lokal valuta) og 4-8 procent vækst i det primære driftsresultat (EBIT). At Novo føler sig komfortable nok til at fremlægge en vækst, som kan blive op imod 9 procent fortæller os, at Novo-casen har momentum i en spændende retning.

Driverne for den fornyede optimisme skal bl.a. findes i, at Novo nu tror på stigende vækst i den amerikanske forretning, og at de nye produkter fortsætter med at forskyde salgskurven i den rigtige retning.

Vi har igennem flere år været relativt skeptiske overfor aktien, primært grundet den markante indtjeningsdæmper, som det meget markante prispres på det amerikanske insulinmarked forårsager. Og i 2020 blev dette yderligere sat på spidsen med minus 20 procent vækst for hele Novos amerikanske insulinforretning.

Prispres er skidt for selskabet, men vi tager nu skeen i den anden hånd og vurderer, at dette kan begynde at blive positivt for aktien. Forklaringen på dette lidt selvmodsigende udsagn er som følger:

I 2016 var det amerikanske insulinsalg 28,0 mia. kr. eller 25 procent af gruppens omsætning. Dette er eroderet kraftigt grundet prispres og var i 2020 på 17,1 mia. kr. eller 13,5 procent af omsætningen. Dvs. næsten 11 mia. kr. i tabt årlig omsætning i forhold til 2016. Det interessante (og lovende!) er at se udviklingen fra 2019, hvor USA-insulinsalget var på 22,2 mia. kr. (18,2 procent af omsætningen). Med andre ord formåede Novo på gruppeniveau at øge EBIT med 5 procent trods en omsætningsnedgang på 5,1 mia. kr. over året i insulinsalget.

Nedgangen skyldes lavere priser og valutamodvind. Det interessant ved priserosion er, at det kommer med en 100 procent påvirkning på bruttomarginen (dvs. minus 5,1 mia. kr. i bruttoprofit), imens Novo successivt har tilpasset omkostningsstrukturen.

Det er meget vanskeligt at vurdere, hvor meget længere ned insulinpriserne i USA kan komme, men med en omsætningsnedgang på 5 mia. kr. til 17,1 mia. kr. i 2020, så må erosionen snart begynde at mildne. En lavere bruttoprofiterosion kombineret med addering af vækst i højmargin GLP-1 omsætningen, vurderer vi kan medføre et niveauskifte i Novos indtjening over de kommende år.

Hvis vi isolerer 2020-nedgangen på 5,1 mia. kr. ud af regnskabet, ville Novo i stedet have vist 7-8 procent vækst, en 4 procentpoint højere bruttomargin, og sandsynligvis have haft en 15 procent Earning Per Share-vækst i stedet for de realiserede 10 procent

Med andre ord: Hvis insulinprispresset engang i fremtiden mildnes til nul, så ligger der en markant forbedring af Novos vækstrater, marginer og givetvis et markant indtjeningsløft drevet af det stærke GLP-1 franchise.

Spændende pipelineløft i gang
Kigger vi ned i pipelinen ser vi spændende fremdrift, både i den sene, men også den tidlige fase. Fra at have været et diabetesselskab, der uden større overbevisning eller appetit tidligere har dyppet en lilletå i f.eks. inflammationshavet, så har Novo på det seneste vist en markant større appetit for at gå efter markante projektet udenfor selskabets kerne. Novo ser klart ud til at tage mere risiko i pipelinen med flere unikke højværdi shots-on-goal, der hver især potentielt ligner stoffer, som kan løfte Novo markant videre som selskab. Vi kommer i 2021 til at se de første markante og vigtige data fra disse projekter.

Lægger vi midtpunktet af Novos 2021 guidance som grundlag, ser vi Novo levere et EBIT-resultat på 55,7 mia. kr. og en EPS på 19,5 kr. per aktie og dermed handle til en 2021-P/E på 22,5 mod 24,4 for 2020. Antager vi, at Novo i slutningen af 2021 vil handle til en P/E på 24,4, kan aktien stige til kurs 475. Det modsvarer 8 procent kursstigning oveni 2 procent udbytte og dermed et muligt totalt investorafkast på 10 procent

Det er ikke skidt, men med modningen af pipelinen, og når de dårlige nyheder omkring amerikanske insulinpriser i stigende grad siver ud af aktien igennem 2021, vil vi se Novos P/E stige.

Morten Larsen

Aktuel kurs 427,10

ØU købsanbefaling op til kurs: 455,00

Læs tidligere analyser af Novo Nordisk her. Password er abonnent email, og adgangskode kan hentes her .

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Udløber snart
Business Controller
Region Hovedstaden
Udløber snart
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
Udløber snart
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank