Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Udbyttefest i D/S Norden efter 10 års ventetid

Steen Albrechtsen

mandag 22. marts 2021 kl. 7:05

D/S Norden leverede i 2020 det bedste resultat i 10 år, og der er kontant afregning til aktionærerne med et udbytte på 9 kr. pr. aktie. Opturen i tørlast ser ud til at bide sig fast, og resultaterne herfra kan blive gode i 2021.

Næsten lige siden den absolutte bund i tørlastmarkedet i februar 2016 har der været talt om, at vi endelig skulle stå foran en længerevarende optur. Det er indtil nu ikke for alvor blevet til noget, men optimismen er nu tilbage i tørlastmarkedet. Den er begrundet i en stram udbudsside (dvs. lavt antal nybygninger) og positive forventninger til efterspørgslen i takt med, at verden åbner igen, og restriktionerne lempes.

Vi har allerede i årets første måneder set gode tørlastrater – især for de mindre skibstyper, hvor Norden er positioneret. Det ses som et udtryk for, at et bredere og mere industrielt funderet verdensøkonomisk comeback er i gang.

Eksempelvis lå den 1-årige timecharterrate for Supramax skibe omkring 10.500 USD/dag ved udgangen af 2020, mens den aktuelt ligger lige over 15.000 USD/dag.

Det er altså nye tider, og Nordens ledelse havde lidt svært ved at skjule optimismen på telefonkonferencen ovenpå årsregnskabet for 14 dage siden. Man dristede sig faktisk til at sige, at udsigterne er det bedste, man har set i lang tid.

Det er ingen hemmelighed, at skibsredere meget ofte er positive eller optimistiske på rateudviklingen, men det synes at være lidt mere velfunderet i år, hvor corona-genåbningen af de globale samfund bør slå igennem på efterspørgslen.

At efterspørgslen ser pæn ud er dog næppe nogen stor overraskelse, men med en fortsat tøven på udbudssiden, kan der godt være udsigt til en længerevarende optur. Markedet svømmer fortsat ikke i nybygningsordrer, og ordrebogen er ganske lav i et historisk perspektiv.

Usikkerhed om miljøkrav
En af de vigtige forklaringer (som i øvrigt også går igen indenfor tankskibe) er tilsyneladende, at der tøves med at bestille nye skibe, fordi der stadig er stor usikkerhed om de fremtidige miljøkrav til skibene og herunder deres motorer.

Ikke mange tør binde an med en stor investering, førend der er større klarhed, så man ikke løber risikoen for at stå med et skib, der er forældet indenfor 10 år, når investeringscasen bygger på en 15-20 års levetid.

Med færre nybygningsordrer bliver hullet fra skrottede skibe ikke udfyldt i samme omfang, og derved tipper markedsbalancen. Og da der går et godt stykke tid fra bestilling til levering, kan ubalancen vare forholdsvis længe.

Vi noterede også på telefonkonferencen, at der synes at være en større interesse for aktien end længe set. Det er en lidt forsimplet tilgang – og alt er jo relativt – men det er værd at notere, at der var flere analytikere og flere banker repræsenteret på telefonkonferencen, end vi normalt har set gennem de senere år, hvor der til tider slet ikke har været stillet spørgsmål.

Flot 2020 medfører 9 kr. udbytte
Selvom meget selvfølgelig handler om udsigterne, så skal man heller ikke negligere eller glemme den meget flotte præstation i 2020 fra især Dry Operator, som leverede et resultat på hele 59 mio. USD. Samlet set blev det justerede resultat på 106 mio. USD, og det var det bedste resultat i 10 år. Uhørt højt, og ikke noget Norden umiddelbart forventer at kunne gentage i 2021, hvor der aktuelt kun forventes et overskud på 20-60 mio. USD.

Det gode resultat for 2020 medfører, at der lægges op til at udbetale et udbytte på 9 kr/aktie, eller hvad der svarer til et direkte afkast på næsten 7 procent fra dagens kursniveau omkring 134. Det modsvarer en udbetalingsratio på 53 procent af det justerede resultat, og det indikerer dels, hvor flot resultatet har været i 2020, og dels kan også ses som en vag indikation af, at 2021 også kan blive godt. Den officielle udmelding om Dry Operator lyder på et forventet ”fairly strong result” i forhold til gennemsnittet siden 2017 på 31 mio. USD. Dvs. et bedre resultat end 31 mio. USD. Men omvendt var det også tydeligt, at man ikke skal regne med at nå det exceptionelle resultat for 2020 på 59 mio. USD.

Vi vil dog tilføje, at vi sporede en lille sandsynlighed for, at Dry Operator igen kan levere et fabelagtigt resultat, men vi skal længere hen i året, førend det kan komme på tale.

Mulighed for længerevarende optur
Det er farligt at belave sig ud på en længerevarende cyklisk optur, men muligheden foreligger, og det er i vores øjne fortsat værd at være med på rejsen. Når det er sagt, så er shipping cyklisk, og man skal være opmærksom på, at 2021 med Nordens egne ord nok bliver meget svingende – også på aktiesiden. Særligt for Norden skal man også huske på, at Tank-forretningen vil trække ned i 2021, hvor markedsbalancen stadig er meget skæv efter opbremsningen i økonomierne og OPEC’s produktionsbegrænsninger. Det dæmper en potentiel upside for D/S Norden aktien i forhold til et rendyrket tørlastrederi, men omvendt har det over tid en diversificerende og stabiliserende effekt i forretningen.

Vi løfter i første omgang vort kursmål fra 130 til 150, indtil vi får et lidt bedre overblik over selskabets positionering og forventninger efter 1. kvartal. Indre værdi (”stålværdi” af skibene) ligger på 148 kr/aktie ultimo 2020 og med forventede (og bekræftede) værdistigninger på flåden allerede i den forløbne del af året, ligger vi nok aktuelt tættere på 155-160.

Hertil kommer den værdi, man vil tillægge den kortsigtede Dry og Tank Operator-forretning, som samlet har leveret mellem tæt på 50 mio. USD i gennemsnit per år – dog stadig med et relativt begrænset statistik grundlag på fire henholdvis to år.

Steen Albrechtsen
SA og/eller dennes nærtstående ejer aktier i D/S Norden

Aktuel kurs 134,00

Fair Value 150,00

Læs tidligere analyser af DS Norden her. Password er abonnent email, og adgangskode kan hentes her.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Relaterede nyheder

Jobannoncer

Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Udløber snart
Business Controller
Region Hovedstaden
Udløber snart
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Udløber snart
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank