Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Stort aktiesalg i HusCompagniet slipper kursen fri

Steen Albrechtsen

søndag 16. maj 2021 kl. 11:05

Der er fuld gang i forretningen hos HusCompagniet, men kapitalfonden EQT’s forventede salg af 19,2 procent af aktiekapitalen holder institutionelle investorer væk. Dette salg er overstået om tre måneder, og så slippes kursen fri.

HusCompagniet fremlagde årsregnskab for 2020 den 17. marts, og allerede i opdateringen for 1. kvartal den 4. maj kunne man opjustere forventningen til helåret ganske pænt. Først og fremmest fordi der er solgt rigtigt mange huse i 1. kvartal. Hele 626 stk. er der solgt, hvilket er 62 procent mere end 387 stk. i 1. kvartal sidste år.

Det er næppe et helt retvisende kvartal at sammenligne med pga. covid-udbruddet, men ser man eksempelvis på de øvrige tre kvartaler for 2020, hvor salgstallet var 465, 540 og 529, er tendensen alligevel tydelig. HusCompagniet siger også selv, at aktiviteten var ekstraordinært høj i 1. kvartal.

Der er typisk en leveringstid omkring 9 måneder fra kontraktunderskrivelse til nøgleoverdragelse, og dermed må det antages, at en ganske stor del af årets omsætning allerede er i hus.

Med dette in mente, kan man undre sig en smule over, at HusCompagniet medio marts meldte så forsigtigt ud for 2021, at man allerede 1½ måned senere måtte opjustere forventningen til omsætningen (fra 3.800-4.150 mio. kr. til 4.100-4.250 mio. kr.) og EBITA-indtjeningen med 10 mio. kr. til 360-370 mio. kr.

Indtjeningen kunne ikke helt følge med tempoet, og EBITA-marginen er faktisk marginalt lavere ved de nye forventninger end ved de oprindelige fremlagt i marts. Forklaringen er, at der investeres i vækst, ligesom de mange salg også udløser salgsprovisioner upfront, der påvirker marginen en lille smule. Væksten i indtjeningen forventes derfor først at slå igennem sidst på året, når leveringerne begynder at blive rullet igennem regnskaberne.

Intuitivt set det ud til, at man griber det hele lidt konservativt an, når man planlægger med vækst, investerer i det og kun forventer at omsætningen stiger.

3 måneder til sidste EQT-salg
Til trods for den pæne udvikling i forretningen, ligger kursen ret stille og kun et par procent over IPO-kursen på 117 i november 2020. Forklaringen herpå skal nok findes i ejerkredsen, hvor kapitalfonden EQT stadig er hovedaktionær. Hele provenuet ved børsnoteringen gik til EQT, som derigennem nedbragte sin ejerandel til 44 procent.

I forbindelse med børsnoteringen indgik EQT en lock-up aftale på 180 dage, hvor man ikke måtte sælge flere aktier. Denne lock-up udløb her i maj, og EQT benyttede straks lejligheden til at udbyde 4 mio. aktier. Pga. god interesse blev udbuddet forhøjet til 5 mio. aktier, der blev solgt på en aften til kurs 118.

EQT har nu indgået en ny lock-up, som denne gang kun er på 90 dage. Dvs. at man allerede i forbindelse med halvårsregnskabet den 18. august formentlig vil kunne sælge de sidste 3,84 mio. aktier (19,2 procent af aktiekapitalen). Qua den hurtigst mulige delvise exit ovenpå 1. kvartalsregnskabet, er det næsten givet, at aktierne sælges ved først mulige lejlighed.

Der vil derfor næppe ske det helt store med aktien, førend den ”slippes fri” af det jerngreb. Ingen større institutionel investorer har noget stort incitament til at købe sig stort ind i et selskab, hvor 19,2 procent af aktierne er til salg til dagskurs om et par måneder.

Vi bemærker i øvrigt, at direktionens to medlemmer og et bestyrelsesmedlem købte for næsten 5 mio. kr. samlet i det seneste EQT-udbud.

På risikosiden kan man ikke komme udenom boligmarkedets generelle tilstand. Uagtet at der muligvis er underliggende og stabil efterspørgsel som følge af dele af boligmassens generelle stand og alder og ikke mindst de klimamæssige fordele, der umiddelbart er ved nybyggeri på både forbrugs- og komfortsiden. Det betyder dog ikke, at en opbremsning i boligmarkedet eller måske snarere et direkte fald i boligpriserne vil gå urørt forbi HusCompagniets aktie.

Investorer har en tendens til mere at reagere på overskrifter og forventninger til fremtiden, og det er oplagt, at der er pæne forventninger til fremtiden. Det er her værd at nævne, at antallet af nybyggede huse stadig er på et rimeligt niveau historisk set – og ikke mindst i forhold til årene omkring finanskrisen. På det punkt er der altså ikke nogen stor boble lige nu. Det største problem synes snarere at være egnede byggegrunde.

Moderat vækst, men lave nøgletal
Konsensus viser omvendt, at forventningerne p.t. ikke er eksorbitante – der er f.eks. kun udsigt til vækst på 7 procent i omsætningen næste år, og 1,8 procent i 2023. Price/Earning for i år ligger lige under 10 og omkring 8,5 for de efterfølgende to år. Vi sætter et lidt forsigtigt kursmål på 145 som afspejler en P/E på 10 og en forventet indtjening på 14 kr/aktie i 2022. Samt ikke mindst en markedslettelse over, at EQT formentlig er væk om tre måneder, hvilket bør fjerne det låg, der synes at ligge på kursen.

Omvendt er det hurtigt, at kapitalfonden er ude og dermed ikke længere har nogen hånd på kogepladen i forhold til den (måske for) optimerede forretning, man har solgt til investorerne via 9 måneder på børsen. Den risiko mener vi dog er rimelig kompenseret ved en P/E på 10 i dagens marked.

Det sidste store spørgsmål er, om man skal købe nu eller afvente det endelige salg af den sidste aktiepost? Her hælder vi mest til, at man afventer EQT’s sidste salg, da der trods alt er tale om en aktiepost på hele 19,2 procent.

Den gyldne middelvej er selvsagt straks at købe en halvdel så tæt på placeringskursen 118 som muligt, og så den anden halvdel i august efter halv-årsregnskabet og den forventelige placering af de sidste aktier.

Steen Albrechtsen
SA og/eller dennes nærtstående ejer aktier i HusCompagniet

Aktuel kurs:                    123,00
Kursmål (6 mdr.):        145,00

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Relaterede nyheder

Jobannoncer

Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Business Controller
Region Hovedstaden
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Nyt job
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank