Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Kæmpeordre til cBrain: Luk øjnene og køb aktien

Steen Albrechtsen

mandag 21. juni 2021 kl. 14:25

Softwareselskabet cBrain hentede i denne uge en kæmpeordre i Tyskland. Sammen med en nylig partneraftale omkring levering og implementering af software er fundamentet ved at være på plads til et stort væksteventyr.

Meget pudsigt skrev vi for omtrent et år siden, at cBrain bekræfter internationalt gennembrud med to tyske ”kæmpeordrer”.

Der var tale om to ordrer på to-cifrede millionbeløb, og i dag kan man trække lidt på smilebåndet over den formulering, for den nyeste ordre i Tyskland kan potentielt have en værdi på op til 250 mio. kr. over fire år.

Det er store summer, og også selvom den måske som rammeaftale kun ender med at blive delvist udnyttet, så er det på sin plads at gentage, at det internationale gennembrud er bekræftet.

cBrain har over de senere år arbejdet sig ind hos én tysk myndighed, og den nye rammeaftale er med selvsamme myndighed.

Man er altså efter flere års arbejde ved at have etableret en rigtig god position, men det er værd at bemærke, at myndigheden har ca. 60.000 ansatte, og at den seneste ordre er en rammeaftale, som dækker over 5-10.000 brugerlicenser med udvidelsesmoduler og softwarevedligeholdelse. Principielt er der altså stadig yderligere forretningsmuligheder hos myndigheden.

Én ting er at sælge systemer og software, men de skal også implementeres, og det er klart, at cBrains 20 tyske medarbejdere ikke selv kan effektuere så stor en aftale fra den ene dag til den anden. For at løse leveranceproblemet offentliggjorde cBrain den 10. juni en samarbejdsaftale med IT-virksomheden Nortal i Tyskland med over 1.000 ansatte.

Ordre kan åbne døren til store kunder
cBrain tager med ordren endnu et stort skridt fremad i Tyskland, og det er oplagt, at ordren kan tjene som et vigtigt referenceprojekt, der kan åbne døren til en helt ny gruppe af projekter i samme størrelse hos andre myndigheder.

Dermed er cBrain nu for alvor ved at begynde den meget interessante del af skaleringsrejsen, hvor softwaren for alvor kan skabe omsætning og ikke mindst indtjening. Det er endnu uklart, hvor meget af ordren, der kan indtægtsføres i år, men det må stå klart, at der ligger en eller flere opjusteringer senere i år.

Det er vigtigt at huske på, at hver eneste ordre principielt ikke er en engangsfornøjelse, men i stedet lægger til den snebold med fremtidige indtægter, der bliver bygget større og større hver eneste gang.

Den tyske ordre er ikke en ordre på abonnement, men i stedet en mere klassisk softwareaftale, hvor der betales upfront for licensen og de efterfølgende år betales der for en vedligeholdelses-/opdateringsaftale. I første omgang i fire år, men det må antages, at aftalen forlænges, hvis F2-systemet implementeres med succes og efterfølgende benyttes. Det ser ud til hidtil at have været tilfældet hos den tyske myndighed.

Opjusteringer forude
Efter periodemeddelelsen for 1. kvartal blev forventningen til omsætningsvæksten i 2021 opjusteret til 17-23 procent fra 15-20 procent.

Det interessante er, at opjusteringen kom som følge af et bedre 1. kvartal end ventet med 30 procent vækst, og at det præciseres, at man IKKE har justeret på den oprindelige forventning til de resterende tre kvartaler i år.

Det er derfor bestemt ikke utænkeligt, at man leverer indtil flere opjusteringer henover året, når de relevante kvartaler leverer bedre end ventet. Effekten af den nye rammeaftale skal også indarbejdes, efterhånden som man får et indblik i hvordan, hvornår og i hvilket omfang den bliver udnyttet.

I 2020 hentede selskabet en omsætning på 120 mio. kr., og med en vækst på anslået 25 procent er der udsigt til, at omsætningen i år krydser 150 mio. kr. Bruttomarginen er omkring 80 procent, og af væksten i 2020 på 25 mio. kr. dryppede hele 10 mio. kr. ned på bundlinjen før skat til trods for fortsatte og store investeringer i forretningsudvikling og eksport. Antallet af medarbejdere steg eksempelvis fra 98 til 117 henover året.

I 2020 var hele 63 mio. kr. af omsætningen abonnementer, hvilket modsvarer 53 procent af omsætningen mod 47 procent året før (45,7 mio. kr.).

Luk øjnene og køb
Vi skrev sidste år ved kurs 90, at man bare skulle lukke øjnene for værdiansættelsen og købe aktien. Prisfastsættelsen i dag er 5,6 mia. kr. ved kurs 285, og det er højt.

cBrain leverer til gengæld noget af det, der er allermest efterspurgt lige nu: vækst og digitalisering. Og til et offentligt marked, hvor kundeforholdet som oftest er langvarigt, når først det er etableret. Her spiller det også ind, at software ikke er noget, man som offentlig myndighed skifter ud ofte.

Med andre ord ligner det en situation, hvor investor skal lukke øjnene for fundamentalerne og bare købe sig ind i vækstcasen, når muligheden byder sig. Måske over et par gange, for kurshistorikken viser, at det er gået meget stærkt på det seneste, og at det også kan gå hurtigt nedad.

Aktien er dyr og vil formentlig vedblive at være dyr, når der så langt øjet rækker er udsigt til vækst og international succes. Aktien skal ses i det langsigtede perspektiv, og investering kræver tålmodighed ved den nuværende værdiansættelse.

Vi sætter et kursmål på 300 ultimo året, som qua den høje fundamentale værdiansættelse er lidt stemningspræget.

MidCap-selskab og institutionel interesse
Det er sluttelig værd at bemærke, at cBrain nu er blevet indlemmet i MidCap-indekset, og at CEO+CTO solgte aktier for 186,9 mio. kr. i april til en gruppe af institutionelle investorer, der gerne ville ind i aktien på kurs 223.

Steen Albrechtsen

SA og/eller dennes nærtstående ejer aktier i cBrain

Aktuel kurs:                    285,00

Kursmål (6 mdr.):        300,00

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Relaterede nyheder

Jobannoncer

Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Business Controller
Region Hovedstaden
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Nyt job
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank