Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Hver anden af de seneste ti First North-IPO’er i minusafkast

Morten W. Langer

tirsdag 29. juni 2021 kl. 9:31

Tilgangen af nye selskaber til vækstbørsen First North fortsætter i højt tempo. Men kun hver anden af de seneste ti nynoteringer er i plus. Chefredaktør Morten W. Langer opdaterer her ratingoversigten over Certified Advisers, hvor Tofte & Company leverer endnu en katastrofe, efter at Nord.Investments er dykket 28 pct. fra IPO-prisen.

Meget tyder på, at de private investorer er ved at blive trætte af overvurderede IPO-priser på nye First North-selskaber, og der er også tegn på, at rådgiverne, de såkaldte certified advisers, er begyndt at indrette sig efter den nye virkelighed. I hvert fald er det påfaldende, at saas-selskabet SameSystem for nylig forlængede tegningsperioden og nedsatte pre money-prisen fra 375 mio. kr. til 275 mio. kr. Og selskabet har endda allerede en betydelig omsætning og har de seneste år præsteret et EBITDA-plus på bundlinjen, fremgår det af prospektet.

Grant Thornton står bag selskabet som rådgiver, og det er til at forstå, at rådgiveren nu har brug for en gedigen succes. Grant Thornton har stået bag 6 af de seneste 11 First North-noteringer, og der har kun været en enkelt rigtigt god historie set gennem aktionærbriller.

Rådgiveren har været med til at give aktionærerne en rigtig god oplevelse ved noteringen af Impero, der siden børsstart er steget 143 pct. Hertil kommer to neutrale IPO’er, hvor kursen ikke har flyttet sig meget i forhold til noteringskursen, og så er der to negative historier, nemlig Valuer, som vi allerede har skrevet en del om i Økonomisk Ugebrev, og Risma System, som er 18 pct. nede.

Det seneste halve år er der gået en del af glansen for Grant Thornton. I en analyse af rådgiverne bag 23 IPO’er gennem de seneste år på den danske vækstbørs i Økonomisk Ugebrev fra januar 2021 kom Grant Thornton ud med den bedste performance for nye aktionærer. I analysen skrev vi: ”På ranglisten står revisionsfirmaet Grant Thornton øverst med et gennemsnitligt afkast på 163 pct. Gennemsnittet kommer ud af to noteringer: Penneo har givet et afkast på 339 pct., og Window Master har givet minus 12 pct.”

I samme analyse kom Norden CF ud med et godt skudsmål. Vi skrev: ”Den nyere certified adviser Norden CEF, med tidligere MyBanker-ejer John Norden i spidsen, ser ud til at være med til at give den danske vækstbørs ny tiltrængt fremgang. Han har over de seneste år stået i spidsen som rådgiver for noteringen af fem nye First North-selskaber, og de har alle givet aktionærerne solide afkast.”

John Norden ser ud til at fortsætte sin sejrsgang som den certified adviser, som nye private investorer kan have størst tillid til, når det gælder om at skaffe fornuftige IPO-priser. Han har stået bag tre af de seneste ti IPO’er. Og to af dem har givet meget stærke afkast til de nye aktionærer: Bacticant har aktuelt et afkast på 167 pct. siden noteringen, mens Hydract har præsteret et afkast på 137 pct. I en mere middelmådig liga ligger Digizuite på plus 11 pct.

For nye private aktionærer, der ønsker at deltage i First North-noteringer, er det fortsat en jungle at gennemskue, hvad der ligger af signaler i IPO-fortegningerne, hvor der både bør ses på, hvem der deltager – altså om det er uafhængige professionelle investorer eller kortsigtede spekulanter – og hvor meget der er tilbage efter den del af den samlede emission, der er forhåndsafsat.

Eksempelvis er det tankevækkende, at Fundamental og ejer Michael Voss fik grabset en ordentlig klump i Hydract, mens det i Nord.Investments langt hen ad vejen var eksisterende aktionærer, der stod for fortegningen.      

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank