Finans

First North-rådgivere: De har haft succes, og de har haft fiasko

Morten W. Langer

søndag 10. januar 2021 kl. 20:10

 Otte forskellige såkaldte certified advisors har siden 2018 børsført 23 vækstselskaber på First North i København. Økonomisk Ugebrev indleder her en artikelserie om First North Copenhagen, rådgiverne, selskaberne og personerne bag. I denne kortlægning kigger vi på rådgiverne, som spiller en vigtig rolle ved børsnoteringen af selskaberne. Nogle af fiaskoerne kan skyldes, at rådgiverne har tilladt selskabernes ledelser at være for grådige ved børsnoteringen, skriver chefredaktør Morten W. Langer.

Den nyere certified advisor Norden CEF, med tidligere MyBanker-ejer John Norden i spidsen, ser ud til at være med til at give den danske vækstbørs ny tiltrængt fremgang. Han har over de seneste år stået i spidsen som rådgiver for noteringen af fem nye First North-selskaber, og de har alle givet aktionærerne solide afkast. Hertil kommer et enkelt selskab, som er kommet til senere, nemlig Agillic, hvor Norden den 4. januar 2021 overtog opgaven fra Tofte & Co.

Ifølge Økonomisk Ugebrevs opgørelse over de bedste og ringeste rådgivere til at skaffe investorerne afkast med udgangspunkt i noteringsstarten, har Nordens CEF’s selskaber et gennemsnitligt afkast på 140 pct., opgjort per 4. januar 2021. Opgørelsen gælder 23 First North-selskaber, som har funder vej til den danske vækstbørs siden starten af 2018.

På ranglisten står revisionsfirmaet Grant Thornton øverst med et gennemsnitligt afkast på 163 pct. Gennemsnittet kommer ud af to noteringer: Penneo har givet et afkast på 339 pct., og Window Master har givet minus 12 pct. Særligt interessante er de fem selskaber, hvor rådgiveren Kapital Partner har stået bag. De fem selskaber har siden præsteret et gennemsnitsafkast på 54 pct., med Konsolidator som bedste og Mdundo.com som ringeste med minus 38 pct.

Kapital Partner er dog en særlig case, fordi rådgiveren i dag kun står tilbage med tre selskaber, nemlig Hypefactors, Audientes og Mdundo.com, hvoraf to af selskaberne ved årsskiftet stod med minusafkast. Begge selskaber i EY’s portefølje er overtaget fra Kapital Partner, nemlig Konsolidator og Odico med afkast på henholdsvis 256 pct. og 56 pct. siden noteringen.

Kapital Partner havde også i starten GreenMobility, der blev overtaget af Norden CEF, og i efteråret rykkede selskabet op på hovedmarkedet, hvor der ikke er tvangstilknyttet en certified advisor. Man kan altså sige, at Kapital Partner har været med til at børsføre flere selskaber til en rimelig værdiansættelse, som efterfølgende har givet nye aktionærer en god gevinst. Men rådgiveren har altså ikke formået af fastholde de to gode selskaber til den løbende rådgivning efter selve børsnoteringen. Mdundo.com, som har givet minusafkast, blev tydeligvis solgt for dyrt, som Økonomisk Ugebrev allerede op til emissionen konkluderede i en analyse.

Kapital Partners problem med at holde på selskaberne kan bunde i hyppige skift i rådgiverkredsen. I dag består rådgiverne bl.a. af stifter og ejer Jesper Illsøe, som indtil slutningen af 2018 havde partnerskab med Peter Høgsted, der i dag arbejder hos Norden CEF. Henrik Lund, tidligere IR-chef hos Mærsk og Ørsted, forlod Kapital Partner sidste sommer efter knap ét år i firmaet.

Opgørelsen over afkast siden børsnoteringerne af de enkelte First North-selskaber viser, at værdiansættelserne af de børsførte selskaber det seneste år til halvandet har været mere attraktive for investorerne end de første noteringer for ca. to år siden. De største kursfald kan således henførestil Conferize, Happy Helper og Astralis. Conferize blev børsført midt i 2017 og indgår derfor ikke i tabeloversigten.

Conferizes rådgiver var ved noteringen BDO, men selskabet skiftede i starten af 2019 til Baker Tilly. BDO var også rådgiver ved noteringen af Scape Technologies i november 2018, og også for dette selskab har Baker Tilly senere overtaget rådgiverrollen. BDO har altså i to tilfælde afleveret rådgivningsopgaven til Baker Tilly. Det hænger sammen med, at den tidligere BDO-mand, certified advisor Gert Mortensen, i starten af 2019 skiftede til Baker Tilly. I øvrigt har BDO visse steder i udlandet overtaget Baker Tillys aktiviteter.

Ringeste rådgiverfirma i opgørelsen er uden tvivl Tofte & Company, som har tre selskaber i porteføljen, alle med store minusser. Det drejer sig om Happy Helper, der aktuelt er dykket 60 pct. i aktiekurs, Astralis med et fald på 55 pct., og endelig Agillic med et kursfald på 49 pct. Blandt corporate finance-rådgivere er Tofte & Co. kendte for at gå med til oppustede værdiansættelser, som på alle måder gør det vanskeligt for selskabet senere hen, samt for First North-børsen i almindelighed, fordi investorer får dårlige oplevelser.

RÅDGIVER SKIFT I WATURU
Endelig har Tofte & Co. overtaget rådgiverrollen for Waturu, som det seneste år har været ude i et gevaldigt stormvejr, efter en kritisk artikelserie i Økonomisk Ugebrev, der har afsløret en perlerække af besynderligheder omkring selskabets ledelse og øvrige forhold. Ifølge presseforlydender har Tofte & Co. netop opsagt samarbejdet med Waturu.

Det kan også være grunden til, at handlen med Waturus aktier blev stoppet på børsen mellem jul og nytår. Økonomisk Ugebrev har spurgt certified advisor Sajsa Dalgaard fra Tofte & Co., om firmaet stadig er rådgiver for Waturu. Men vi har ikke fået noget svar på et ellers enkelt spørgsmål. Ifølge presseforlydender er Waturus revisor Beierholm også på vej ud, men revisionsfirmaet er stadig registeret som revisor i selskabsregisteret.

Tofte & Co. synes med andre ord at have haft det svært med at ramme en fair værdiansættelse ved de tre noteringer, rådgiveren har stået bag. Historisk har corporate finance-rådgivere konkurreret om opgaver ved også at overbyde hinanden på værdiansættelser, de kunne stå inde for, og stadig sikre, at der blev tegnet det tilstrækkelige antal nye aktier.

Normalt er det imidlertid en balance, for hvis de nye aktionærer får en dårlig oplevelse med selskabet og kursudviklingen, vil det blive betydeligt vanskeligere for selskabet at hente flere penge på et senere tidspunkt. Ofte vil der i disse tilfælde ske en voldsom udvanding af den første gruppe eksterne aktionærer. Det er bl.a. det, der tidligere er sket i Conferize og NPinvestor. Men der er også rådgivere, der har gjort det rigtig godt.

Meget tyder på, at Norden CEF med John Norden i spidsen har valgt at rådgive selskaberne om en anden strategi for værdiansættelser, nemlig hvor udbudskursen er mere fair og rimelig. Altså en mere forsigtig værdiansættelse, og hvor elastikken ikke spændes til bristepunktet for at få flest mulige kroner i kassen her og nu.

OP PÅ ØLKASSEN
Fra Norden CEF siger direktør og ejer John Norden til Økonomisk Ugebrev, at rådgiveren har en anderledes tilgang til rådgiverrollen end de fleste andre rådgivere:

”Vi anbefaler først selskaber at gå på First North, når de er parate til det. Så der har været flere tilfælde, hvor vi har hjulpet selskaberne gennem en udviklingsfase, så de var parate. Eksempelvis ved at hjælpe dem med at skaffe en foreløbig finansiering, og så sikre, at de faktisk har nogle produkter, som kan sælges, og som rigtige kunder har købt.”

Videre siger han: ”Men vi lægger også stor vægt på, at selskabets ledelse evner at fortælle historien til markedet om, hvem de er, og om perspektiverne i selskabet. De skal kunne stå på en ølkasse og formidle budskabet. Og endelig synes vi, det er vigtigt, både for selskabet og de nye aktionærer, at de får en god oplevelse. Og det indebærer, at selskabet børsføres til en rimelig værdiansættelse, som giver rum til en positiv kursudvikling. Så bliver det også langt sjovere for alle parter.”

Strategien har tilsyneladende været en succes for både de nye investorer, for de nynoterede selskaber og for John Norden. Men den er også skabt på ryggen af en strategi om, at en stor andel af de nye aktier er blevet forhåndstegnet til en gruppe udvalgte investorer. Afgørende for kvaliteten i den nye aktionærkreds er således, om disse forhåndstegnere er kortsigtede spekulanter, som går efter en hurtig gevinst kort tid efter emissionen, eller om der er tale om langsigtedeinvestorer.

Ifølge John Norden vil fortegnede typisk få pålagt en lock up-periode, hvor de ikke kan sælge deres aktier. Modsat i casen Astralis fik en stor aktionærgruppe mulighed for at købe nye aktier med en stor rabat uden en samtidig lock up på de tildelte aktier, og aktien har aldrig nået emissionskursen. Bag denne emission stod som nævnt Tofte & Co. Astralis’ ledelse har efterfølgende over for Økonomisk Ugebrev udtalt, at den ikke følte sig velrådgivet omkring denne problemstilling.

For John Norden i Norden CEF har strategien indtil videre været succesfuld: Rådgiveren har sat sig på 4 ud af 11 nye noteringer på danske First North i 2020. Hertil kommer, at Norden CEF efter noteringerne har kapret Agillic fra Tofte & Co og GreenMobility fra Kapital Partner. Norden CEF har på tre år sat sig på positionen, ikke kun som den mest succesfulde, men også som den største med seks selskaber i porteføljen, hentet inden for de seneste to år.

Næststørste er svenske Västra Hamnen Corporate Finance med fire selskaber, som er noteret siden starten af 2018. To af dem har plusafkast, mens andre to har minusafkast, med en gennemsnit på 36 pct. I porteføljen er aktuelt bl.a. Virogates, men også LEDibond, der har givet et afkast på 160 pct. Plusafkastene modsvares af negative afkast fra rollen som IPO-rådgiver for Waturu, som senere altså er overtaget af Tofte & Co.

Meget tyder på, at også 2021 bliver et godt år med mange ny noteringer på First North. Økonomisk Ugebrev vil så vidt muligt dybdeanalysere de nye selskaber, herunder deres ledelser og informationskvalitet. Det vil ske efter et nyt format under benævnelsen IPO Rating. Første IPO Rating bringes i den kommende udgave af Økonomisk Ugebrev Finans.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

Første måned

1 kr.

Herefter 299 kr. om måneden

Allerede abonnent? Log ind her

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Finans

PKA og PFA hemmeligholder afkast på verdens største vindmøllepark

Åbenheden og gennemsigtigheden er på retur i pensionsbranchen, der ellers i de seneste 20 år har arbejdet hårdt på at oplyse stadigt mere om ordninger og af­kastet på dem….
Finans
Børsprofessor: Certified Advisors på First North bør godkendes af Finanstilsynet
Samfundsansvar
ØU’s Klimabarometer: Det danske samfund i solid fremgang på klimahensyn
Samfundsansvar
Globale ESG-tendenser 2021: Fokus på virksomheders ESG risici og modstandsdygtighed overfor klimarisici, samt ESG effekter på obligationsmarkedet
Finans
Bankekspert: Bankerne overkapitaliserede, ”sparer op” til kæmpeudbytter næste år
Samfundsansvar
A.P. Møller Holding øjner gennembrud for grønne børsnoteringer
Aktieugebrevet Invest Logo
Formue
Investeringsfonden AktieUgebrevet Invest gav et afkast på 32 % i 2020
Formue
Norwegian afslører detaljer i redningsplan: Her er vores opdaterede kursmål
Samfundsansvar
AkademikerPension hæver barren for aktivt ejerskab
Formue
Bullish eksperter? Derfor får vi ikke et januar rally i år
Formue
Analytikerne udpeger her 43 danske udbytte-aktier i 2021
Finans
Venture: Nyt marked for salg af ejerandele med kæmperabat
Samfundsansvar
Sasja Beslik: Danske virksomheder langt fra Parisaftalens klimamål
Ledelse
Mærsk går enegang, udskyder grøn flådefornyelse og satser på cash flow
Finans
First North-rådgivere: De har haft succes, og de har haft fiasko

Seneste nyt

Samfundsansvar
Globale ESG-tendenser 2021: Investorenes dilemma, incitamentsordninger og nye EU-regler
Samfundsansvar
EU Sustainable Finance truer den danske ledelsesmodel
Samfundsansvar
Store forskelle i landes tilgang til grøn finanspolitik
Ledelse
Trends 2021: Danske Largecap lagde i 2020 byggeklodser til nye strategier
Formue

ØU Trader: Økonomisk Ugebrevs Portefølje slutter 2020 med +44%, 7%-point bedre end markedet

Økonomisk Ugebrevs Portefølje slutter 2020 med et afkast på 44 % – mod  afkastet i Copenhagen Benchmark på 36,9%. Altså godt syv procentpoint bedre end benchmark. Ca. 70 procent…

Aktuel artikelserie

Finans

J.P.Morgan venter kraftigt fald i indtjeningen i 2020 - men optur i 2021

J.P.Morgan har analyseret de første regnskaber for fjerde kvartal sidste år. Endnu er der kun kommet regnskaber for virksomheder, der står for under 5 pct. af markedsværdien, men de tyder på dårlige resultater for 4.

Andre artikelserier

KlimaBarometer for Dansk Økonomi
ESG analyser
Sustainable Finance
Samfundsansvar
Pensionsselskaber har milliarder investeret i globale selskaber, som ignorerer klima
Finans
Rating: Her er vinderne blandt de 100 største unoterede selskaber
Ledelse
Erhvervslivets resultatskabere: Topchefer, vi lagde mærke til
Ledelse
MT Højgaard næsten i mål med turn around: Problemprojekter tæt på afviklet
Formue
Waturu ejere forsøger ny børsnotering, denne gang i Norge
Finans
Engelsk crowdfunding-platform på vej med seks danske startups
Ledelse
NYTÅRSBREV FRA CHEFREDAKTØREN: Vi skærper profilen og tilpasser os ny omverden
Samfundsansvar
Exxon offentliggør scope 3-emissioner for første gang
Ledelse
Få gratis adgang til Bestyrelsesguiden med 700 artikler om Praktisk Bestyrelsesarbejde
Formue
Langers Skarpe: Sådan gik det mine fem vinderaktier 2020, udpeget primo januar 2020
Ledelse
2021: Her er årets Temaer, Surveys og Kortlægninger i Økonomisk Ugebrev Ledelse
Finans
Temaer 2021: Her er årets temaer og brancheanalyser i ØU Finans
Samfundsansvar
2020 blev rekordår for bæredygtige fonde
Finans
Provinsbanker i fusionsspillet fik aktieplusser i 2020, stort set resten dykkede

Seneste nyt

Finans
Tema: Store skadesforsikrings selskaber smadrer de fleste mindre selskaber
Finans
Bagmænd bag store forsikringskonkurser i gang med nyt forsikringseventyr

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Hvordan skal erhvervsejendomme vurderes i fremtiden?
Fødevarestyrelsen påbegynder udbetalinger til minkavlerne – her er vores guide i forbindelse med den påbegyndende udbetaling
Ny normalvedtægt for ejerforeninger
Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

KONTAKT

Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15

Skriv til os på: [email protected]
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Sundkaj 125, 3. sal
Nordhavn 2150

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]
X