Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Langers Skarpe: Elastikken strækkes for aktierne. Men kraksignalet er skrigende rødt

Morten W. Langer

lørdag 26. juni 2021 kl. 22:00

Efter rentemeldingen fra den amerikanske centralbank, der gav rystelser gennem de finansielle markeder, er der igen faldet mere ro på. I hvert fald på overfladen.

Stigningen i de korte amerikanske statsrenter er dog fastholdt. Blandt andet steg den 2-årige statsobligation fredag en snip mere til 0,28 procent fra det halve for blot to uger siden. De korte renter er altså fortsat på vej opad. Og det vil de finansielle markeder på et tidspunkt reagere negativt på.

I første omgang er der umiddelbart kommet mere ro på. I markedet synes der lige nu at være en erkendelse af, at de korte renter måske nok er på vej op. Men der er stadig to år til, at den amerikanske centralbank faktisk sætter de korte styringsrenter op. Så ro på er markedets melding.

Denne nye umiddelbare ro har givet mere luft til aktiemarkederne, men især til teknologi, biotech og health care. Selvom de lange renter igen bevæger sig opad, er det ikke noget, der giver et hårdt negativt pres på disse sektorer. Sådan er billedet i USA, som plejer at være ledende for europæiske aktier.

I Europa tegner der sig et lidt andet billede
Industriaktierne klarer sig fortsat godt, og Stoxx 600 Europe Industrial lukkede fredag i årets højeste. Det kunne godt antyde, at investorerne ser anderledes på europæiske og amerikanske aktier. Europæisk health care klarer sig også godt, og der kunne også være mere at hente her.

Vores bundlinje er dog, at der aktuelt er ekstremt stor usikkerhed om, hvad vi står foran. Markedsstemningen synes at være præget af en holdning om, at man godt kan tage endnu mere risiko på bøgerne, indtil markedet igen finder ud af, hvad vi står foran.

Vil fortsat stærk økonomisk vækst tvinge centralbankerne til hurtigt at hugge bremserne i på de pengepolitiske stimulanser? Eller begynder den økonomiske vækst snart at flade ud efter et historisk genåbningsboom?

Det europæiske aktiemarked er tøvende
Den styrende tyske DAX Future har på det seneste vist en svagt tøvende tendens. Og der har ikke rigtigt været kræfter i markedet efter de flotte plusser i starten af ugen.

Et gigantisk advarselssignal, man som investor ikke bør ignorere, er den seneste udvikling i det amerikanske krakindeks, skew. Dette advarselssignal om, at de professionelle investorer er meget nervøse, og derfor tegner ”forsikringer” mod store aktiekursfald, er på et historisk højdepunkt. Dette indeks har aldrig de seneste tyve år nået en værdi på 170.

Vi synes det hele ser usikkert ud
I Økonomisk Ugebrevs portefølje har vi aktuelt knapt 70 procent af kapitalen i danske aktier, mens vi har en forsikringsafdækning på 20 procent. Så vores reelle nettoeksponering mod aktiemarkedet er for tiden 50 procent af kapitalen.

Det betyder selvfølgelig, at vi i forhold til benchmark indeks taber lidt hastighed i stigende markeder. Aktuelt har det dog været sådan på det seneste, at Porteføljen har klaret sig lige så godt som markedet, fordi de fleste af vores aktier har klaret sig rigtig godt. For den seneste uge har vi haft tre porteføljeaktier med helt fremme i afkastopgørelsen, hvis man kigger på mid- og largecap aktierne.

Ugens vindere og tabere
Hvis man ser bort fra de små aktier, herunder First North-aktier, hvor der ikke skal meget omsætning til at flytte kursen markant, så var der nogle få store aktievindere. I denne gruppe ligger blandt andet ISS, Pandora. Harboes, Nilfisk, The Drilling Company og NKT, samt en stribe banker.

For de fleste plussers vedkommende er der tale om særlige aktiehistorier: Eksempelvis meddelte ISS i ugen, at den har fået afviklet en aftale med forsvaret på tre mia. kr. som angiveligt var underskudsgivende. For både ISS og Pandora blev der i ugen givet tekniske købssignaler. Og der er tilsyneladende store forventninger til, at Pandoras ledelse i 2. kvartalsregnskabet kan fortælle mere positivt nyt om genopretning af de svageste markeder, herunder Kina.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank