Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Vigende tillid til First North-vækstbørsen

Morten W. Langer

mandag 13. september 2021 kl. 7:00

Investorerne synes at være tilbageholdende med at sende penge efter nye noteringer på den danske vækstbørs. Der er flere forklaringer: For det første har der været store kursfald på flere First North-noteringer i foråret. For det andet er tusindvis af aktionærer blevet svigtet, efter at flere selskaber er blevet smidt af børsen eller langtidssuspenderet. Nasdaqs ledelse er tavs om den kritiske situation, skriver chefredaktør Morten W. Langer i denne analyse.

Udviklingen er heller ikke gået Dagbladet Børsens næse forbi. Forleden havde erhvervsavisen en større artikel om det under overskriften Børsplaner falder til jorden: Selskaber på stribe trækker nødbremsen og udskyder planlagte børsdebuter efter uro og kritik.

I virkeligheden er det meget naturligt, at de private investorer begynder at udvise skepsis over for at investere i nye First North-selskaber. Kursmæssigt har en stribe First North-noteringer udviklet sig meget negativt, og det har altså været en dårlig oplevelse for investorerne. Seneste eksempler er Valuer og Donkey Republic.

Langmodig børsledelse
Og måske endnu vigtigere: De ca. 2000 investorer, der i sin tid investerede i Waturu, og som har holdt ved, kan nu ikke længere handle deres aktier, fordi fondsbørsen har smidt selskabet ud af børsen. Som det fremgår af Økonomisk Ugebrevs gennemgang af afgørelsen om Waturu, tyder meget på, at Nasdaq har været alt for langmodig med Waturus overtrædelser af de børsetiske regler. Og ikke mindst har selskabets skiftende certified advisers ikke levet op til deres ansvar og forpligtelser.

Enhver markedsplads er baseret på tillid, og især investorerne skal have tillid til, at tingene foregår ordentligt. Nasdaq har opsat nogle spilleregler netop for at sikre, at investorerne kan have tillid til, at de børsnoterede selskaber giver alle kursfølsomme oplysninger til markedet, og at disse oplysninger er fyldestgørende og præcise.

Desværre er der efterhånden mange eksempler på, at selskaberne ikke oplyser fyldestgørende og rettidigt om, hvad der sker i selskaberne. Informationen har til tider været misvisende og mangelfuld, og det kan give grundlag for insiderhandel og en forkert kursdannelse. 

Økonomisk Ugebrevs holdning er, at det samfundsmæssigt er utroligt vigtigt at have en velfungerende vækstbørs, og netop derfor slår vi ned på uhensigtsmæssigheder, så der kan blive rettet op på tingene. Vi anser opbremsningen i First North-noteringer som to-delt:

For det første for høje værdiansættelser på nogle af forårets noteringer. Her er det afgørende, at selskaberne oplyser grundigt om beregningen bag værdiansættelser og om børsnoterede peer group-selskaber. Luftige DCF-modeller og udvikling i ARR de næste fem år er ikke vejen frem. Og så er det afgørende, at en optimistisk beregnet værdiansættelse deles med de nye aktionærer.

For det andet som en konsekvens af Nasdaqs slingrekurs – manglende kontrol af og sanktioner over for rådgiverne. Grundlæggende duer det selvfølgelig ikke, at selskaber over en længere periode skal skalte og valte med oplysningsforpligtelserne, hvor selskabets certified adviser ikke griber ind hurtigt og Nasdaq hurtigt derefter.

Et wake up-call
De seneste år har også afsløret en stribe andre problemstillinger, bl.a. at selskaber er kommet på børsen alt for lang tid før proof of concept. Udviklingen må være et wake up-call for ledelsen på Nasdaq i København, men vi ved ikke rigtigt, om det faktisk er tilfældet. Vi synes ellers, at udviklingen i den grad kalder på en klar melding om, at der nu kommer til at ske opstramninger af praksis. Ikke mindst fordi det vil være et rigtig godt signal – i relation til at genskabe tilliden til First North. Men Nasdaq har meddelt Økonomisk Ugebrev, at det ikke passer med et interview nu.

Vores forståelse er dog, at Nasdaq i dag er langt grundigere med processen, hvor selskaber skal godkendes til en børsnotering. Og det er positivt. Men vi tror, at der er behov for mere – for en forstærket indsat efter IPO’en.

Vi frygter, at det danske samfund – og underskoven i dansk erhvervsliv – for tiden går glip af nogle oplagte vækstmuligheder på grund af sprækkerne i tilliden til First North. På den ene side er der masser af investorkapital hos de private. På den anden side er der også en masse vækstvirksomheder, som har brug for billig, risikovillig vækstkapital.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank