Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Gevinsthjemtagning presser aktierne

Morten W. Langer

tirsdag 21. september 2021 kl. 14:50

Indtil videre synes der ikke at være oplæg til et større aktiekrak. Heller ikke selvom aktiemarkederne de seneste uger har givet de tydeligste salgssignaler i år. Det er på tide at se sig godt for på aktiemarkedet, da den positive stemning de første otte måneder af året nu er vendt til en negativ stemning.

Umiddelbart er de risikoindikatorer, vi normalt følger, på ingen måde faretruende. Der er ikke klare fundamentale indikationer på, at vi skal hurtigt ned i et sort hul. De professionelle investorers risikovillighed er generelt meget høj, og inflationsforventningerne holder sig indtil videre relativt stabilt, med en lille pil nedad.

Fundamentalt ser vi to vigtige drivkræfter:
For det første ser hele investorverdenen frem til næste uges FED-møde i den pengepolitiske komité. Spørgsmålet er ikke, om de korte renter sættes op. Det sker ikke. Men der ses stor sandsynlighed for, at centralbankchefen snart starter tapering, altså en begrænsning af de månedlige obligationskøb. For det andet peger stadig flere indikatorer i retning af en makroøkonomisk opbremsning i den vestlige verden. Lavere økonomisk vækst indikeres af både lave stabile obligationsrenter og tegn på, at en stribe råvarepriser nu har toppet, blandt andet kobberpriserne og råvareprisindeks CRB Raw Industrial.

Den rigtigt grimme cocktail er opbremsning i den økonomiske vækst samtidig med, at centralbankerne strammer op. Det kan let ske, fordi centralbankerne ikke ser på hårde økonomiske nøgletal, men på de bløde indikatorer længere fremme. Centralbankerne kan altså let komme til at stramme i en tid, hvor det ikke er nødvendigt, og hvor det gør mere skade end gavn.

Onsdag aften kl. 20 er det tidspunkt, hele investorverdenen kigger mod nu. Med stor sikkerhed vil Powells melding enten udløse et stort hop opad eller et stort kursfald.

Vi forventer, at markederne den kommende uge vil stabilisere sig omkring det aktuelle leje, dvs. for DAX Future og S&P Future lige omkring 50 dages glidende gennemsnit eller lige under. Kommer der ingen pengepolitiske stramninger lige foreløbig, er der lagt op til nye stigningerne på aktiemarkedet, i hvert fald kortvarigt. En tapering, afhængig af hårdhed og tempo kan udløse yderligere kursfald.

Det tekniske billede ser ikke godt ud: Selvom de fundamentale forhold ikke tilsiger en stor nedtur lige nu, kan markedspsykologien og det tekniske billede godt trække markederne betydeligt længere ned. Fredag faldt de vigtige 50 dages glidende gennemsnit for den amerikanske S&P Future, og det er et meget negativt signal. Især på grund af ugelukkekursens vigtighed.

Som det ser ud lige nu, bliver den kommende handelsuge den hidtil vigtigste i år. Kun én enkelt gang i år er S&P future faldet under 50 dages glidende gennemsnit. Dagen efter var det styrende amerikanske indeks igen over det vigtige glidende gennemsnit. Siden februar er det glidende gennemsnit ikke blevet brudt nedad en eneste gang. Som det fremgår af denne kursgraf , kom bruddet fredag. Sammen med det amerikanske rentemøde onsdag udgør det aktuelle tekniske billede en perfekt platform for – enten et yderligere kursfald på 5-10 procent – eller en positiv korrektion på 2-3 procent. Det er vores aktuelle forventning. Men altså – alt afhænger af rentemødet, som bliver en interessant balancegang.

Sektorrotationen favoriserer fortsat health care: Selvom markedet den seneste uge har været præget af gevinsthjemtagning over hele linjen, ser det umiddelbart ud til, at healthcare og forbrugsvarer, herunder retail, flyselskaber og energi, klarer sig bedst igennem de vigende markeder.

At industrien bremser op fremgår klart af de seneste markante fald i Dow Transportation indeks, og vi forventer, at den negative udvikling også vil sætte sig senere i de danske transportaktier, som har klaret sig overraskende flot.

Den økonomiske opbremsning er tydeligvis længere fremme i USA, men historisk kommer der altid en afsmitning på europæisk økonomi, måske med en forsinkelse på 3-6 måneder. De europæiske industriaktier har holdt nogenlunde stand indtil nu, men der er indikationer på en svækkelse. Men de europæiske health care aktier har også på det seneste vist svaghed.

I Økonomisk Ugebrevs Portefølje har vi nu masser af købskapacitet: Vi skruede for et stykke tid siden markant ned for risikoen i porteføljen, fordi vi ikke har set de fortsatte stigninger som velfunderede og holdbare. To tredjedele af kapitalen er nu i aktier, mens 20 procent er forsikringsafdækket, så netto har vi 45 procent af kapitalen eksponeret mod aktiemarkedet. Særligt industriaktierne kan stå foran en svær tid, så eksempelvis vores tunge eksponering mod FLSmidth kan blive taget op til overvejelse.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Udløber snart
Business Controller
Region Hovedstaden
Udløber snart
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Udløber snart
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank