Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Engagement en sovepude? Pensionskasser uenige om problemselskab

Claus Strue Frederiksen

mandag 17. januar 2022 kl. 7:00

På trods af en lang række af skandalesager er millioner af danske pensionskroner fortsat investereret i verdens største kødproducent, brasilianske JBS. Selvom andre investorer, herunder Nordea og Velliv, har sortlistet selskabet, fastholder AkademikerPension, AP Pension, PensionDanmark og PenSam deres investeringer i selskabet. Sagen anskueliggør problemet med engagement, skriver fagredaktør Claus Strue Frederiksen.

I december 2021 landede en kritisk rapport om den brasilianske kødindustri, som knytter JBS og to andre store brasilianske kødproducenter (Marfrig og Minerva) til ulovlig afskovning, hvor underleverandører til de store kødproducenter i strid med loven rydder store områder i Amazones og omdanner det til græsningsarealer til deres kvæg.

At JBS er involveret i ulovlig afskovning er ikke en ny historie. Allerede i 2009 udgav Greenpeace en rapport, der konkluderer, at JBS via sine underleverandører bidrager til ulovlig afskovning i Amazonas. Og afskovning er langt fra den eneste møgsag, JBS har være indblandet i de seneste år. Listen omhandler desuden korruption, medvirken til tvangsarbejde og kritisabel håndtering af COVID19-pandemien.

Et dilemma
De mange skandaler har fået investorer, herunder Nordea og Velliv, til at afhænde deres aktiver og sortliste JBS. Men ikke alle danske pensionskasser har fulgt denne strategi. Eksempelvis har AkademikerPension i porteføljen virksomhedsobligationer udstedt af JBS for 24,6 mio. kr. Økonomisk Ugebrev har spurgt investeringschef Andres Schelde om, hvorfor AkademikerPension i lyset af de mange skandalesager har beholdt aktiverne i JBS.

”JBS er et dilemma. På den ene side, er udfordringerne helt åbenlyse. Omvendt kan det være vores vej ind til at være med til at gøre en forskel. Vi har indtil videre valgt at forblive engagerede og presse selskabet til at være med til at gøre noget ved de problemer, som selskabet er forbundet til, ikke mindst i forhold til afbrænding af skov i Amazonas. Nytter indsatsen ikke, vil vi vælge at skride til eksklusion,” siger Anders Schelde.

”Vi har en høj grad af transparens om dialogen og dilemmaet på vores hjemmeside og i vores seneste rapport om ansvarlige investeringer. Sideløbende har vi presset på sammen med andre investorer over for de brasilianske myndigheder for at få stoppet afbrændingen af skov i Amazonas,” fortsætter Anders Schelde.

Han oplyser desuden, at AkademikerPension sammen med andre investorer skal mødes med JBS senere i januar. I forlængelse heraf vil AkademikerPensions Komité for ansvarlige investeringer på sit næste møde drøfte ”om det er mest hensigtsmæssigt at blive og presse på eller at trække stikket.”

AP Pension, PensionDanmark og PenSam, der også har virksomhedsobligationer udstedt af JBS i deres investeringsporteføljer, anerkender ligesom Anders Schelde, at JBS er et problemfyldt selskab. Ifølge Jan Kæraa Rasmussen, head of ESG i PensionDanmark, har JBS’ adfærd allerede haft den konsekvens, at PensionDanmark for nylig har nedbragt sine investeringer i selskabet fra 39,6 mio. kr. til 13,5 mio. kr.

Kritisabel adfærd
”Vi er enige i, at JBS er et selskab med en række ESG-relaterede kontroverser og kritisabel adfærd, og det er bl.a. i det lys, at nedbringelsen af investeringerne i selskabet er sket. Det er løbende en overvejelse – og vil også være det i 2022 – om selskabets governance er af en så ringe kvalitet, at det skal udgå af PensionDanmarks investeringsunivers. Der har på det seneste trods alt været små tegn på forbedringer i selskabet, herunder i forhold til at adressere udfordringer med afskovning i Brasilien. Selskabet forbliver på vores observationsliste på nuværende tidspunkt,” siger Jan Kæraa Rasmussen.

AP Pension har aktiver for 63,4 mio. kr. i JBS. Økonomisk Ugebrev har spurgt investeringsdirektør Rasmus Cederholm, om AP Pension overvejer at frasælge deres aktiver i JBS.

”Ja, vi følger vores proces og afhænder vores aktiver i JBS, hvis selskabet hverken har svaret eller vist fremgang i 24 måneder. I det tilfælde vil vi notere dialogen for at være virkningsløs, og selskabet vil blive tilføjet vores eksklusionsliste. Vores rådgiver har haft et kald med JBS senest i december 2021,” siger Rasmus Cederholm.

Rasmus Cederholm understreger dog, at AP Pension fortsat satser på, at dialogen med JBS vil bære frugt.

Artiklen har i en redigeret version været bragt på Økonomisk Ugebrev Samfundsansvar. Læs også om, hvorfor Velliv har opgivet dialogen og valgt at droppe investeringer i JBS.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Senior Accountant – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Udløber snart
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden
Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank