Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

PFA Pension forsøger at viske tavlen ren

Morten W. Langer

fredag 21. januar 2022 kl. 11:30

PFA og BankInvest snydt for millionbeløb af spekulanter

PensionsSurvey 2022: Især PFA taber terræn i forhold til sidste års survey, mens Danica vinder styrke. PFA’s sag med milliardtab på udlån til flyudlejningsselskabet Nordic Aviation trækker uden tvivl ned efter massiv negativ medieomtale. Men PFA lægger tilsyneladende op til en mere åben kommunikation om problemerne, og synes også at arbejde sig frem mod bedre afkast.

Økonomisk Ugebrevs årlige Pension­Survey med 505 svar fra velhavende danskere viser ikke mindst, at negativ medieomtale helt sikkert påvirker kundernes opfattelse af deres pensionsselskab.

I sidste års survey vandt PFA Pension med den højeste sammenlagte score på de to målepunkter, som dels omfatter investeringsafkast i forhold til omkostninger, og dels service og rådgivning. Den flotte score for PFA kom i hus på trods af skuffende investeringsafkast over en årrække, og PFA var længe rigtigt dygtige til at markedsføre sig over for kunderne.

Dumper i survey
Men nu går den tilsyneladende ikke længere: I dette års survey dumper landets største pensionsselskab ned ad ranglisten, når det handler om vurderingen af præstation på afkast i forhold til omkostninger. Fra sidste års næsten-topplacering på investeringsafkast efter Velliv, er PFA nu solidt bagerst af de fire store kommercielle pensionsselskaber i dette års survey.

Over de seneste tre år har PFA således præsteret ringeste investeringsafkast blandt de kommercielle selskaber, men pensionsselskabets ledelse vurderer selv, at man nu er på rette vej med en ny investeringsstrategi. Mere herom senere i artiklen.

Bundplaceringen i dette års survey kommer efter en del negativ medieomtale af PFA i Økonomisk Ugebrev og flere andre erhvervsmedier. Økonomisk Ugebrevs fagredaktør Carsten Vitoft skrev allerede i marts 2021 i en jubilæumskommentar om status for CEO Allan Polacks fem år i førersædet, at problemerne stod i kø, både med utilfredsstillende investeringsafkast, høje omkostninger, sandsynlige kæmpetab på Nordic Aviation og TDC og usikkerheder om afkastene på alternativer.

De seneste måneder er mediepresset dog taget til på PFA og Polack, og så sent som tirsdag i den forgange uge kom PFA på banen med en grundigere forklaring om, hvordan pensionsselskabet ser verden. Hele meddelelsen kan opfattes som et opgør med den hidtidige kommunikationspolitik, som mest har handlet om at feje problemerne ind under gulvtæppet. Det ville være positivt med en ny offensiv åbenhed i den eksterne kommunikation.

Højt spil
Men nu går det tilsyneladende bedre med investeringerne, og det er måske derfor også et godt tidspunkt til at lægge kortene på bordet. PFA har efter egne oplysninger præsteret relativt bedre på investeringsafkastene end tidligere. I pressemeddelelsen skriver pensionsselskabet, at man de seneste år har taget for små risici i oplagt usikre markeder:

”(at) PFA derved ikke (har) fået det fulde udbytte af opturen på finansmarkederne, har allerede medført en række ændringer i investeringsstrategien. Vi har arbejdet med at bringe risikoen op de seneste år og generelt lavet en række centrale ændringer i måden, vi investerer på.  Nu begynder resultaterne at vise sig af det arbejde, hvor PFA i 2021 skabte et afkast på 15,3 procent (…)  Det giver en tro på, at vi er på rette vej, og vi forventer, at vi efter ændringerne i vores portefølje fremover vil levere bedre afkast.”

PFA vælger altså nu at hægte sig på de seneste års overraskende positive aktiemarkeder. Men det sker også i en tid, hvor der sker store transformative ændringer på de finansielle markeder, bl.a. med tre-fire forventede renteforhøjelser fra den amerikanske centralbank det næste halve år. Det øger markant den generelle markedsrisiko, så derfor spiller Allan Polack meget højt spil for at komme tilbage på banen.

En positiv udvikling er det, at PFA’s ellers skuffende investering i Danske Bank på 4 mia. kr. for et par år siden, nu er begyndt at levere. Danske Bank-aktien er i det nye år steget 14 pct.

Økonomisk Ugebrev har forelagt den fulde analyse for PFA, som ikke er vendt tilbage med kommentarer inden deadline.

MWL

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank