Finans

Polacks direktørstol i PFA varmere end nogensinde før jubilæum

Carsten Vitoft

mandag 29. marts 2021 kl. 23:00

Der er næppe tvivl om, at PFA’s bestyrelse med ansættelsen af CEO Allan Polack for seks år siden ønskede ro omkring selskabet, efter en voldsom kritik i medierne op til den tidligere direktør Henrik Heidebys afgang. Der er også kommet ro, men Allan Polack har ikke rettet op på de grundlæggende problemer omkring afkast og underskud, skriver fagredaktør Carsten Vitoft i denne jubilæumskommentar.

På torsdag er det præcis seks år siden, Allan Polack forlod en anonym stol i Nordeas kapitalforvaltning til fordel for en meget offentlig én i Danmarks største pensionsselskab, PFA. Han var kontroversiel fra starten, da han udtalte sig i medierne om PFA flere måneder før sin tiltræden. Men han forstod også at sælge varen, da han på sit første pressemøde lancerede konkrete mål for, hvad han og bestyrelsen reelt ville med PFA. Det skete i en 2020 Strategi, som ingen andre i branchen havde tilsvarende.

Siden er meget gået galt for Allan Polack. Afkastet til kunderne er i bund, og direktørens håndtering af denne situationen er gået fra slemt til værre. Underskuddet på syge- og ulykkesforsikringerne er stadig massivt, selv om det var en af de ting, som han netop blev ansat til få fikset.

I den forgangne uge sagde den nye, uafhængige bestyrelsesformand Peder Hasslev, at disse problemer har højeste prioritet. Dermed skal Allan Polack næppe træde meget ved siden af, hvis han ikke vil opleves som en hindring frem for en løsning på PFA’s kroniske problemer.

Tjeklisten er klar
For det første ligger PFA slet ikke, hvor de gerne vil være på investeringsafkastet. På et almindeligt pensionsprodukt er PFA’s afkast på tre og fem års sigt nummer ti i branchen, og de ligger langt fra de mål, der blev lanceret i 2020-strategien om at ligge i top. Holder man fokus på Allan Polacks egen rolle, er det bemærkelsesværdigt, hvordan han selv har reageret på udviklingen. Da det stod klart i 2018, at PFA i den grad sakkede bagud i forhold til konkurrenterne, tog Polack selv tøjlerne over investeringsafdelingen, oplystes det i en pressemeddelelse. Men han fejler også her, og ansætter derefter en ny investeringschef året efter. Det gør ikke situationen bedre, og PFA ender corona-året 2020 på en 14.-plads i branchen. Det er selvfølgelig langt fra tilfredsstillende for et pensionsselskab, der som det eneste rent faktisk har et officielt mål om at ligge i toppen.

Kommunikationen begynder også at skifte karakter til, at man ikke længere ser på afkast, men risikojusteret afkast. Måske fordi PFA har lave afkast, netop fordi aktieandelen i en periode er lav, hvormed man også løber lavere risiko. I PFA’s egne analyser ligger afkastene i top, men i uafhængige analyser ligger de i bund. Kunderne tror, at de får branchens bedste.

For det andet kan en del af de afkastmæssige problemer netop spores tilbage til Allan Polacks satsninger på investeringsområdet, hvor han har styret PFA i retning af enkelte meget store satsninger på alternative, unoterede investeringer. Den største har udviklet sig katastrofalt under coronakrisen, nemlig Nordic Aviation, som PFA både er medejer af og har lånt flere milliarder til. Også store investeringer i TDC og Nykredit er en afkastmæssig blackboks. Det rejser spørgsmålet, om PFA bruger alternativerne til at skønmale det samlede afkast.

For det tredje har kommunikationen også måttet stå sin prøve for godt en måned siden, da PFA aflagde årsrapport. Allan Polack stillede i Børsen op med historien om, at underskuddet på syge- og ulykkesforsikringer er stærkt faldende og under kontrol. I ugen efter kunne man i FinansWatch læse, at der er tale om et stort skønmaleri fra PFA’s side.

Bæredygtigt tjæresand?
I samme ombæring lykkes det også Allan Polack at rose sit nye bæredygtige pensionsprodukt. Men også dette blev meget kort tid efter udfordret, da vi i sidste uge afslørede, at afkastet på dette produkt også ligger i bund. Næsten samtidig fik PFA spalteplads i Financial Times for at finansiere udvinding af tjæresand, hvilket vist heller ikke er helt godt, hvis man vil betragtes som en institution med en bæredygtig agenda.

Den slags overraskelser bryder de færreste bestyrelser sig om at læse om i avisen. Men bestyrelsen er måske også ved at være vant til kritikken i medierne. Den går i hvert fald med til at ændre strategien for 2023 til at være en hel del mere løs, så det nu handler om bløde værdier som bæredygtighed og kundeloyalitet fremfor rå afkast og omkostninger. 

Økonomisk Ugebrev har ønsket et interview med Allan Polack op til hans jubilæum, eller alternativt den nye formand Peder Hasslev, men PFA har takket nej til at deltage.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

Første måned

1 kr.

Herefter 299 kr. om måneden

Allerede abonnent? Log ind her

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Jobannoncer

SEGES søger specialist i ejendomsbeskatning
Aarhus
31-05-2021
Forsyningstilsynet søger analytisk økonom til udvikling, overvågning og regulering af elmarkederne
Frederiksværk
25-05-2021
SEGES søger Skattespecialist
Aarhus
31-05-2021
Compliance Officer til Compliance i Sydbank
Aabenraa
16-05-2021
Obligationsanalytiker til Sydbank i Aabenraa
Aabenraa
21-05-2021
Sparekassen Kronjylland søger virksomhedsanalytiker
Randers
17-05-2021
Landbrug & Fødevarer søger CHEFØKONOM
København
20-05-2021
Kreditmedarbejder til bankens hovedkontor i Ringkøbing
Ringkøbing
31-05-2021
Orifarm Group A/S søger Finance Process Specialist
Odense
31-05-2021
SAGRO søger dygtig og topmotiveret skatte- og selskabsspecialist
Holstebro, Herning, Billund, Esbjerg
31-05-2021
ATP søger leder med juridiske kompetencer til Udbetaling Danmark & helhedsorienteret kontrol
Hillerød
09-05-2021
Kreditanalytiker med fokus på creditscore til Sparekassen Kronjylland
Randers
17-05-2021
Finanstilsynet søger økonom til krisehåndtering
København
10-05-2021

Mere fra ØU Finans

Seneste nyt

Aktuel artikelserie

Tax Governance

Virksomhedernes skattebetalinger er under stigende offentlig bevågenhed. En række spektakulære sager om skatteunddragelse har intensiveret offentlighedens opmærksomhed på ...

Andre artikelserier

Tax Governance
Den Danske Pensionssektor
Dansk Forsikringsmafia?
ESG & A.P. Møller-Mærsk
ESG investeringer og analyser
KlimaBarometer for Dansk Økonomi

Seneste nyt

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

OM ØU

Log ind

KONTAKT

Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15
Salgschef: Sidsel Bogh

Skriv til os på: kontakt@ugebrev.dk.
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Forbindelsesvej 12, 2. tv
2100 København Ø

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]