Danske Bank, Netcompany og Novo Nordisk vinder første opgør om C25 virksomheders bedste klimapræstation. Genmab indtager sidstepladsen. Som den eneste C25-virksomhed ender den dansk-amerikanske biotekvirksomhed med en samlet score på nul point. Bavarian Nordic, Demant, FLSmidth og ISS udgør den øvrige bagtrop.
De øverste pladser i Økonomisk Ugebrevs nye Klima Rating indtages af farmaselskaber som Novo Nordisk og Coloplast, konsulenthuse som Netcompany og Simcorp og finans- og forsikringsvirksomheder som Danske Bank og Tryg. Disse virksomheder tilhører alle traditionelle brancher med lav CO2-udledning. Og da der i den nye Klima Rating lægges stor vægt på virksomheders faktiske klimaresultater og knap så meget på ambitioner og 10-punktsplaner, bør selskaber fra disse brancher score højt.*
De negative overraskelser i Økonomisk Ugebrev Samfundsansvars nye Klima Rating er virksomheder som Ambu, Bavarian Nordic, Demant, ISS og Genmab. De er alle at finde i bunden af ranglisten, selvom de tilhører traditionelle lavudledningssektorer. Den lave score for disse selskaber skyldes mangelfuld rapportering om klimatiltag. For overhovedet at kunne opnå point skal virksomhederne nemlig rapportere fyldestgørende om deres klimaaftryk. Dette indebærer blandt andet, at virksomhederne skal rapportere om deres scope 3 udledninger, da scope 3 for de fleste virksomheder udgør langt den største post i klimaregnskabet.
En del af selskaberne med lavest klima-rating har dog allerede meldt ud, at de planlægger at forbedre deres klimarapportering allerede i år. Det gælder blandt andet Demant, ISS og FLSmidth.
Dermed er der lagt op til en del forskydninger i næste udgave af ØU’s Klima Rating, der allerede udkommer senere dette forår efter aflæggelse af de kommende årsregnskaber.
For pointfordelingen for de enkelte målepunkter, er der særligt to ting, der springer i øjnene: For det første, som det fremgår af tabellen nedenfor, er 18 af de 24 virksomheder blevet tildelt toppoint i punkt 4, hvilket betyder, at 75 procent af C25 virksomhederne rapporterede fyldestgørende om deres scope 1, 2 og 3 udledninger.
For det andet viser pointtildelingen under punkt 5, at 75 procent af de fire højst rangerende virksomheder i den samlede rating har integreret klimakomponenter i topledelsens bonusprogrammer. For de ti bedst placerede virksomheder er det 50 procent, og for hele C25-universet er det 7 ud af 24 virksomheder, altså knap 30 procent af virksomhederne, der har integreret klimakomponenter i topledelsens variable aflønning.
Pointskillelinjer for ØU Samfundsansvars C25 Klima Rating, januar 2022
Som beskrevet i oplægget til Økonomisk Ugebrevs nye Klima Rating afhænger pointtildelingen i de første tre målepunkter ikke blot af egne præstationer, men også af de øvrige virksomheders klimaresultater – jo bedre virksomhederne i C25 er til at drive en sund økonomisk forretning, der belaster klimaet mindst muligt, des højere sættes barren for at få tildelt maksimumpoint i de tre første målepunkter. Rationalet bag denne pointtildeling er, at det derved er frontløbervirksomhederne, der svinger taktstokken og sætter niveauet for, hvad der skal til for at opnå en god rating.
En mere udførlig beskrivelse af, hvilke C25 virksomheder, der er bedst til skabe mest muligt profit pr. tons udledt CO2, kan findes her.
I forbindelse med denne rating går pointskillelinjerne for de tre første målepunkter ved:
Målepunkt 1: For at opnå 3 point skal virksomheden udlede mindre end 9,2 tons CO2 pr. million kroner, den har i omsætning; for at opnå 2 point skal virksomheden udlede 34,2 tons CO2 eller mindre pr. million kroner, den har i omsætning; alle virksomheder, der udleder mere end 34,3 tons CO2 pr. million kroner, de har i omsætning, og som har rapporteret fyldestgørende om deres scope 1, 2 og 3 udledninger, tildeles 1 point.
Målepunkt 2: For at opnå 3 point skal virksomheden udlede mindre end 36,6 tons CO2 pr. million kroner, den har i overskud; for at opnå 2 point skal virksomheden udlede 184 tons CO2 eller mindre pr. million kroner, den har i overskud; alle virksomheder, der udleder mere end 185 tons CO2 pr. million kroner, de har i overskud, og som har rapporteret fyldestgørende om deres scope 1, 2 og 3 udledninger, tildeles 1 point.
Målepunkt 3: For at opnå 3 point skal virksomhedens andel af vedvarende energi (elektricitet) udgøre mindst 73 procent; for at opnå 2 point skal virksomhedens andel af vedvarende energi udgøre mindst 53 procent; alle virksomheder, hvis andel vedvarende energi er under 53 procent, og som har rapporteret om deres vedvarende energiandel, tildeles 1 point.
Sådan har vi gjort
Vi har på Økonomisk Ugebrev Samfundsansvar udviklet et nyt rating-redskab, der på baggrund af en række enkle og klare parametre udpeger hvilke virksomheder, der er bedst på klima. ØU Samfundsansvars Klima Rating består af følgende fem målepunkter:
- Total CO2-udledning** (scope 1, 2 og 3) i forhold til omsætning
- Total CO2-udledning (scope 1, 2 og 3) i forhold til overskud
- Vedvarende energiandel
- Klimarapportering – scope 1, 2 og 3
- Klimakomponenter i topchefløn
Med udgangspunkt i virksomhedsrapporter udgivet i 2021 har vi indsamlet klimadata fra C25 virksomhederne og på den baggrund tildelt virksomhederne point for hvert af de fem målepunkter (en mere udførlig beskrivelse af de fem målepunkter og pointtildelingen findes her).
Det er værd at holde sig for øje, at C25 virksomhedernes klimarapportering er meget forskelligartet og at klimaoplysningerne ofte er vanskelige at sammenligne på tværs af forskellige virksomheder. Vi har gjort vores bedste for at sikre, at vi ikke sammenligner æbler og pærer, men da vi ikke er i stand til at tjekke virksomhedernes klimadata og udregningsmetoder i detaljen, har vi valgt at holde os til de oplysninger, virksomhederne angiver i officielle rapporter.
Alle de 24 virksomheder, der indgår i undersøgelsen, har god tid inden udgivelsen fået tilsendt de klimaoplysninger, vi har indsamlet om deres virksomhed. Bortset fra Mærsk og Vestas, der ikke er vendt tilbage på vores henvendelse, har alle de resterende 22 virksomheder godkendt data.
En del virksomheder har benyttet lejligheden til at kommentere vores tal – og vi har i enkelte tilfælde korrigeret data. Det skete eksempelvis, da en virksomhed var i stand til at påvise, at den rent faktisk i en rapport oplyser om sine scope 1, 2 og 3 udledninger, selvom vi havde noteret, at det ikke var tilfældet.
Research er foretaget af Økonomisk Ugebrev Samfundsansvar ved research assistent Nicole Cherine de la Sencerie El-Dessouky og redaktør Claus Strue Frederiksen.
*Efter et kvalitetstjek er denne artikel blevet opdateret. Den oprindelige version udråbte Ørsted som vinder med maksimum point. Denne placering skyldtes dog en fejlberegning af Ørsteds udledninger. Vi har derfor nedjusteret Ørsteds score fra 13 til 9.
**Med CO2 menes drivhusgasser i bred forstand eller såkaldt CO2-ækvivalenter.
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.