Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Coloplast ramt af Kinas voldsomme Covid-restriktioner

Steen Albrechtsen

mandag 09. maj 2022 kl. 9:40

Coloplasts halvårsregnskab indeholdt en mindre Kina-relateret nedjustering af den organiske vækst. Måske er man overforsigtig. Eller måske kommer covid-restriktionerne til at vare meget længere, end de fleste i Vesten forventer.

Coloplast aflagde halvårsregnskab i ugens løb, og det blev til en start takseret til et kursfald på 5 procent. Med den generelle nedtur fredag er status nu, at aktiekursen ligger mere end 10 procent lavere end før regnskabet.

Overskriften i regnskabet var en mindre nedjustering af den organiske vækst fra ”omkring 7 procent” til ”6-7 procent”. Det er umiddelbart en marginal justering, men når aktien er højt prissat, kan det ikke undgå at koste.

Nedjusteringen bringer i øvrigt også årets forventede præstation lige udenfor den langsigtede ambition i ”Strive 25” strategiplanen om 7-9 procent organisk vækst. 2. kvartal leverede isoleret set 7 procent vækst, mens hele 1. halvår leverede 6 procent vækst.

Det overordnede billede er faktisk, at forretningen går godt med en bredt funderet vækst, hvor den største forretning Stomi voksede 7 procent i kvartalet. Ser man bort fra engangsposter til primært opkøbet af Atos og fortsat spøgen fra retssagerne/forliget om de vaginale net, skuffede kun kun ét område. Et område, der også er baggrund for nedjusteringen af årets vækstforventning.

Kinas seneste voldsomme covid-lockdowns rammer Coloplast, bl.a. fordi en hel del sælgere er i karantæne, og aktiviteten på hospitalerne er faldet, hvorfor der f.eks. ikke kommer mange nye patienter til forretningen.

Det særligt interessante er, at Coloplast forudsætter, at de massive lockdowns og begrænsninger i Kina er gældende i resten af regnskabsåret, dvs. indtil 30. september.

Bliver det så grelt, er der sandsynligvis udsigt til mere uro i de globale forsyningskæder, og den medfølgende usikkerhed om omsætning, omkostningsinflation og dermed indtjening er næppe god for aktiemarkedet. Man kan blot skæve til Vestas og GN Store Nord for at se de helt aktuelle konsekvenser af forsyningskædeuroen i regnskaberne.

De aktuelle temaer inflation, Ukraine, m.m.
Coloplast arbejder med mange forskellige initiativer, der kan vælte prisstigninger over på kunderne, og det virker lige nu til ikke at være et område, man bør være bekymret for. Mere præcist arbejder man med op 70 forskellige initiativer og indsatser, som skal afbøde effekterne på tværs af regioner og forretningsområder, og det aktivitetsniveau vil fortsætte i næste regnskabsår. En del af selskabets omsætning har også allerede indbygget inflationsjustering i priserne.

Et sidste af de aktuelle fokuspunkter er Ukraine-Rusland, og her falder Coloplasts produkter udenfor sanktionerne. Man fortsætter derfor af hensyn til patienterne med at levere til både Ukraine og Rusland, der samlet set står for omkring 1 procent af omsætningen i regnskabsåret. Eksponeringen og risikoen synes dermed overskuelig.

Af mere generel karakter er det værd at bemærke, at – bortset fra Kina – er tilgangen af nye kroniske patienter nu normaliseret og tilbage på niveauet før covid-19. Til gengæld forventer man ikke nogen ”ketchup-effekt” fra den opsparede efterspørgsel, da der simpelthen ikke er nok kapacitet på sygehusene og i sundhedssystemerne.

1,5 mia. kr. retur til aktionærerne
Når handlen med Coloplast-aktier begynder mandag morgen, vil aktien handle uden retten til et udbytte på 5 kr. per aktie, svarende til ca. 0,6 procent. Totalt set modsvarer det 1 mia. kr. og dermed lige under halvdelen af nettoresultatet for 1. halvår på 2,2 mia. kr. I den forbindelse er det også værd at nævne, at Coloplast i april har gennemført et tilbagekøbsprogram på 500 mio. kr., hvormed der samlet er sendt 1,5 mia. kr. tilbage til aktionærerne. Det er de små forskelle, der gør udfaldet i en højt prissat, men stabil investeringscase som Coloplast. Med fortsatte rente- og inflationsudfordringer på globalt plan er det i særlig grad de højt prissatte ”vækstaktier”, der er i risikozonen.

Med en forventet indtjening per aktie (EPS) på 24 kr. for indeværende regnskabsår er den aktuelle Price/Earning for Coloplast omkring 37-38, og med udsigten til en årlig vækst i EPS på 11-12 procent frem til 2024 ligger P/E-2024 omkring 30 ved en EPS på 30 kr.

I det historiske lys repræsenterer den aktuelle kurs omkring 900 et tilnærmelsesvist bundniveau indenfor de seneste to år. Går vi længere tilbage, ser vi et bundniveau omkring 800. Her er det også værd at bemærke, at trods et fald helt i starten af corona-krisen satte aktien faktisk ny kursrekord midt i marts 2020. Det fortæller en del om den grad af stabilitet og sikkerhed, som investorerne mener ligger i selskabets indtjening.

Det er værd at huske på, og der er endnu ikke pillet alvorligt ved det ”omdømme”, omend det store opkøb af Atos Medical på 10,6 mia. kr. må rykke en lille smule ved den status.

Atos-opkøbet faldt i øvrigt på plads 31. januar, og meldingen er indtil nu, at integrationen forløber som planlagt. Opkøbet er 100 procent gældsfinansieret med en forventet rente omkring 1 procent og er med til at forklare, hvorfor den nettorentebærende gæld er mangedoblet til 20 mia. kr. ved udgangen af 1. halvår.

Den aktuelle kurs kan sagtens vise sig at være en af de bedste muligheder i lang tid for at købe sig ind i den langsigtede vækstforretning Coloplast. Det kan bestemt også vise sig, at det værste slet ikke er set endnu, selvom Coloplasts forretning leverer som den skal.

Det handler om Coloplasts relative værdiansættelse og den generelle tiltro til aktiemarkedet på kort sigt. Risikoen i dette scenarie mere end opvejer den aktuelle kursrabat, og vi indtager derfor en noget forsigtig tilgang til aktien – udsalget til trods.
Steen Albrechtsen

Aktuel kurs:                        899,40
Kursmål (3-6 mdr.):         900,00

 

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Relaterede nyheder

Jobannoncer

Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Business Controller
Region Hovedstaden
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Nyt job
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank