Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

CFO Rating 2022: Carlsbergs og Pandoras finanschefer topper

Morten W. Langer

torsdag 09. juni 2022 kl. 10:00

I Økonomisk Ugebrevs årlige CFO Rating, hvor 24 analytikere og porteføljemanagere bedømmer CFO’erne i de største børsnoterede selskaber, er der i år nye topscorere. Efter DSV’s Jens H. Lund ikke længere er CFO, men COO, er der blevet plads til Carlsbergs og Pandoras fremtrædende CFO’er på en fælles førsteplads. Chefredaktør Morten W. Langer gennemgår her placeringerne i årets CFO Rating.

Overordnet er der stor stabilitet i toppen af Økonomisk Ugebrevs CFO Rating 2022: Helt i toppen er de seneste års etter, DSV’s tidligere CFO Jens H. Lund, ude af listen, efter han sidste efterår tiltrådte som COO i transportfirmaet. Det har givet plads til den tidligere næstkommanderende i finansfunktionen, Michael Ebbe, som ryger ind på en solid placering som nummer 13.

Analytikere og investorer har kun kunnet vurdere ham i ca. seks måneder, og i særlig grad efter aflæggelse af regnskabet for helåret og Q1. Måske har det også været vanskeligt for Michael Ebbe at træde rigtig i karakter endnu, da han ved de seneste investorpræsentationer har været tredje hjul efter CEO Jens Bjørn Andersen og COO Jens H. Lund, som fortsat deltager aktivt i investormøderne.

Under alle omstændigheder har Lunds formelle exit fra CFO’ernes rækker givet plads til nye i toppen af ranglisten: Nemlig sidste års toer, Anders Boyer fra Pandora, og så Heine Dalsgaard fra Carlsberg. Han er fortsat op ad ranglisten til en delt førsteplads efter en placering som nummer fem sidste år og otte forrige år.

Analytikerne har med andre ord belønnet Carlsbergs klare budskaber om konsekvenser af det planlagte salg af den russiske forretning. Også selvom det sikkert kan trække så længe ud med salget, at det alligevel ikke bliver til noget. Og så har Carlsberg faktisk også haft god fremgang i den vesteuropæiske forretning, som det fremgår af det seneste kvartalsregnskab, også omtalt i Økonomisk Ugebrev . En meget professionel og klar kommunikation kommer også fra Pandora, hvor CFO Anders Boyer sammen med sin CEO har en ekstremt dynamisk dialog med analytikerne på de kvartalsvise investormøder. Normalt er der meget få ”det har vi ingen kommentarer til”, og det seneste investormøde efter kvartalsregnskabet virkede stærkt, efter flotte resultater i første kvartal. At der så også kom nogle verbale reservationer omkring forbrugertilliden i USA i kølvandet på den stigende inflation, understøttede kun den seriøse og nuancerede kommunikation.

Også Novo Nordisks CFO Karsten Munk Knudsen har over de seneste år arbejdet sig stille og roligt op ad ranglisten til årets tredjeplads. Han kommer fra en syvendeplads sidste år og en niendeplads forrige år, altså i 2020, hvor Novo Nordisk kursmæssigt havde et lidt sløjt år med en fuldstændig flad udvikling. Siden er kursen fordoblet, og Novo Nordisk synes nu nærmest at lægge en bevidst dæmper på overskuddet ved at investere massivt i nye produkter.

I årets CFO Rating har vi valgt at sætte antallet af minimumssvar fra analytikerne ned til tre, og det har givet plads til en bedømmelse af flere CFO’er, men det svækker også det statistiske grundlag. Nilfisks nye CFO, Reinhard Mayer, springer direkte ind på en fjerdeplads, men altså kun baseret på tre bedømmelser, hvor de tre første placeringer er baseret på otte bedømmelser.

Reinhard Mayer har siddet på CFO-posten siden juni sidste år, og analytikere, der følger selskabet, siger, at den nye CEO/CFO-duo uden tvivl er mere kommunikerende end den gamle ledelse. Så den eksterne kommunikation har flyttet sig fra slemt til bedre. Og så påpeges det også, at den nye duo slap rigtigt godt fra en kapitalmarkedsdag, hvor perspektiverne i selskabets udvikling blev gennemgået, så ”det gav god mening”, som det formuleres.

Bedømmelsen skal altså tages med forbehold, men skal også ses i lyset af, at Nilfisk-aktien siden februar 2022 er dykket fra 240 til 160. Det er en kursnedtur, der normalt giver store forbehold i bedømmelsen af CEO’erne og CFO’erne i Økonomisk Ugebrevs årlige CEO og CFO Ratings.

Faktisk er det overraskende, hvordan en del CFO’er har fået gode bedømmelser trods store nedture i ”deres” aktier. Eksempelvis Thomas Johansen fra Netcompany må i år tage til takke med en placering som nummer seks, i forhold til sidste års tredjeplads. Men i forhold til, at ”hans” aktie er halveret fra 850 til 420, er det en solid anerkendelse fra analytikerne.

Ud over, at Netcompany aktier har fået mere risiko i sig efter store opkøb, er det især den generelle repricing i markedet af IT-relaterede selskaber, som har ramt aktien. Og man kan ikke påstå, at det er ledelsens skyld, at markedet generelt har ændret syn på højt prissatte IT-aktier. Aktien var kommet op i de meget høje luftlag, og efter justeringen på prisen handles aktien nu til mere moderate 22 gange det forventede overskud næste år.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Udløber snart
Teamleder og medarbejdere til Koncernstyring og Tilsyn i Fødevareministeriet
København

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank