Det er ekstremt meget vanskeligere end før at hente penge til at holde forretningen i gang. Kursudviklingen i en del vækstselskaber afhænger af investorernes ændrede risikovillighed, da muligheden for konkurs alt andet lige er steget. Chefredaktør Morten W. Langer tegner et billede af de nye finansieringsvilkår.
First North-selskabet Virogates, som i disse dage henter mere kapital, fordi pengekassen er ved at være tom, har en kæmpe fordel: En af landets rigeste erhvervsfolk, Coloplast-arvingen Niels-Peter Louis Hansen, er storaktionær med en ejerandel på 26 pct. af aktiekapitalen. Han og to andre storaktionærer sikrer, at selskabet får råd til at fortsætte vækstrejsen, hvor alternativet kunne være en likviditetsdød i starten af næste år.
Mange andre First North-selskaber har ikke på samme måde en rig ”familie” i baghånden – i en tid, hvor investorernes risikovillighed er rekordlav, og hvor små vækstselskaber med tårnhøj risiko nærmest per definition er gået fuldstændig af mode. Interessen er klart kommet til udtryk under de første dages andel med tegningsretter i Virogates, som handles til 0,2 øre stykket, og selve aktien handles ca. 10 pct. under prisen på nye aktier.
Få kursgevinster
Økonomisk Ugebrev har her ved halvåret taget pulsen på de 50 danske First North-selskaber. Opgørelsen viser, at 12 selskaber i år er dykket mere end 40 pct. i aktiekurs med LED ibonds minus 64 pct. som det største styrtdyk. Til gengæld har syv selskaber præsteret plusafkast med Mdundo.com som største kursvinder med plus 61 pct. i afkast i år.
LED ibond har haft et meget vanskeligt første kvartal, med et salg på kun 813.000 kr. mod 3,2 mio. kr. i samme kvartal sidste år. Selskabet, der sælger LED-lys til erhvervslivet, brændte i kvartalet 8,2 mio. kr. af i cash, hvorefter der er 17,6 mio. kr. i pengekassen. Med en børsværdi på 24 mio. kr. er der klar indregnet en konkursrisiko i den aktuelle værdiansættelse.
Alt andet lige række pengene til lidt over to kvartaler med samme cash burn. Men ledelsen forventer lavere likviditetsforbrug fremover, og den skriver i Q1-regnskabet: ”The net outflow of cash is expected to be reduced during the remaining three quarters of 2022 when grants are expected to be received and revenue of goods sold is expected to increase.” I øvrigt har selskabet fået ny CEO i starten af maj.
Risk Intelligence er i år dykket 60 pct. og alene 41 pct. de seneste tre måneder. Selskabet kom ud af Q1 med et salg på 3,9 mio. kr. mod 4,2 mio. kr. i samme periode sidste år.
Efter et cash burn på 3,3 mio. kr. i første kvartal var der 532.000 kr. tilbage i kassen. Ebitda var i kvartalet minus 1,7 mio. kr., og finansieringsomkostningerne var 0,6 mio. kr. Bankgælden er i kvartalet nedbragt med 4 mio. kr., men delvist betalt af låntagning hos selskabets aktionærer.
“Net cash-flow: Positive (Based on the current budget, management will ensure a capital structure sufficient to support operations and planned investments during 2022),” oplyses det kryptisk, idet der ikke redegøres for, hvordan den nødvendige kapitalstruktur sikres.
Brug for kapital
Et tredje selskab, som har været udsat for et stort kursdyk, er SameSystem med minus 58 pct. Selskabet leverede en omsætning på 9,5 mio. kr. i første kvartal, mod 7,3 mio. kr. samme kvartal sidste år. Trækket på likviditeten var 17 mio. kr., hvoraf driften gav et minus på 10 mio. kr. i kvartalet. Herefter er der 26 mio. kr. tilbage i kassen. Alt andet lige er der penge til to-tre kvartaler mere.
Ledelsen indikerer da også, at kapitalgrundlaget skal styrkes, eksempelvis gennem en kapitalforhøjelse: “Based on cash flow projections the Board of Directors will initiate capital management actions with the purpose of strengthening the cash position of the company including but not limited to the contribution of capital from existing and new shareholders and actions to reduce operating and development costs.”
Ligesom Virogates har SameSystem store aktionærer, som med stor sikkerhed vil beskytte deres investering, om ikke andet så for ikke at se alt for dumme ud. BankInvest har investeret 20 mio. kr. gennem en af sine investeringsforeninger rettet mod private investorer og med Vækstfonden som stor investor. Mindre investorer er bl.a. Fundamental Invest og Jyske Bank. Men de kommer antageligt til at bidrage med en ekstra pose penge.
Se også denne artikel om performance i de 50 danske First North-selskaber.
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.