Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Kultur

AaB’s børsmeddelelser handler for lidt om penge

Bruno Japp

torsdag 01. september 2022 kl. 15:00

ABa sat til salg

AaB’s halvårsregnskab viser underskud, og det er der ikke meget nyt i. Vi vil derfor benytte lejligheden til at kigge på et skjult problem, som i værste fald kan begrænse AaB’s mulighed for at få tilført ny kapital.

AaB havde markant større indtægter i 1. halvår 2022 end i samme periode i fjor, hvilket delvis skyldes, at 1. halvår 2021 var påvirket af Covid-19. Men højere omkostninger samt øgede af- og nedskrivninger sluger 79 pct. af forbedringen. Når hertil lægges en tilbagegang i resultatet af transferaktiviteter på 4 mio. kr. og en stigning i de finansielle omkostninger på 2,1 mio. kr., ender resultatet før skat på minus 5,1 mio. kr. Det er 3,5 mio. kr. dårligere end i samme periode i fjor.

Men i virkeligheden er den væsentligste information i AaB’s halvårsregnskab ikke tallene, men i stedet det valg ledelsen foretager mht. hvilke informationer, regnskabet indeholder.

Valget afslører en manglende forståelse for, hvad der interesserer læserne af et børsnoteret selskabs regnskabsmeddelelser. Og det kan få alvorlige konsekvenser for et selskab, som i årevis har været afhængig af meget store kapitaltilskud for at holde forretningen i live.

AaB kom ud af 1. halvår med et underskud på 5,1 mio. kr., men ledelsesberetningen indeholder stort set ikke et eneste ord om underskuddet eller nedjusteringen på 10 mio. kr., som blev offentliggjort samtidig med halvårsregnskabet.

De finansielle oplysninger i ledelsesberetningen er reduceret til en opsummering af de samme tal, som fremgår af resultat- og balancetabellerne senere i regnskabet, og man savner kommentarer om, hvorfor tallene er, som de er, hvilke konsekvenser, det har, eller hvilke muligheder, det eventuelt giver.

I stedet bruger man ledelsesberetningens tre sider på alt muligt andet end selskabets økonomiske situation. F.eks. på historien om cheftræner Lars Friis’ tidligere succes hos Viborg FF og oplysningen om, at Oscar Hiljemark i en periode var fungerende cheftræner. Det er en gentagelse fra årsregnskabet 2021 for et halvt år siden.

Ny i ledelsesberetningen er til gengæld en ”infomercial” om klubbens nye hovedsponsor, Arbejdernes Landsbank. Nu ved læserne, hvornår banken blev stiftet, hvor mange kunder den har, og hvor de nordjyske filialer ligger.

Man bruger også plads på opremsning af resultaterne i konkrete kampe, hvilket er oplysninger, læseren allerede kunne finde på diverse avisers sportsider, da resultaterne var aktuelle.

Den slags information ville passe fint i et fanmagasin, men er ligegyldig læsning for en investor, som gerne vil vide, hvorfor han skal investere i et selskab, der netop har nedjusteret helårsforventningerne til et underskud på 10-15 mio. kr.

Men det står der ikke noget om. I nedjusteringen står blot den sædvanlige linje om, at der i forventningerne ”er indregnet spillersalg, investering i spillertruppen og strategiske investeringer i den kommercielle udvikling”.

Når man læser AaB’s børsmeddelelser gennem de seneste år, konstaterer man, at sætningen om ”strategiske investeringer i den kommercielle udvikling” bruges igen og igen. Ofte i forbindelse med nedjusteringer.

Ordene lyder fine, men når de gentages år efter år samtidig med tocifrede millionunderskud, bør de få et bestemt spørgsmål til at dukke op hos investorerne. Nemlig om denne standardsætning i virkeligheden er et forsøg på at kamuflere, at AaB’s forretningskoncept ikke er i stand til at tjene tilstrækkeligt mange penge til at dække udgifterne? Indtrykket af AaB’s informationer til børsen er, at de leveres af folk med stor interesse for fodbold i almindelighed og for AaB i særdeleshed. Men ikke med særlig stor interesse for penge.

Denne manglende forståelse er uheldig, når selskabets eksistens er afhængig af en løbende kapitaltilførsel fra eksterne investorer.

Bruno Japp

Aktuel kurs 42,00

Kursmål (6 mdr) N/A

Aab - Aktiekurs

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Kultur

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Køb Danmarks 100 Rigeste 2024
i lækker printudgave

Du kan købe den i 7Elevens kiosker eller bestille den hos [email protected] eller ved at ringe på +45 31323299.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank