Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Tema: Kapitalforvaltere 2022 – Her er de dygtigste kapitalforvaltere i Danmark

Morten W. Langer

tirsdag 06. september 2022 kl. 9:00

Tema om kapitalforvaltere – Kapitalforvaltere tjener mere end Top-topchefer

Formelt har markedet for forvaltning af danskernes og de professionelle investorers investeringskapital været underlagt international konkurrence. Men især private lægger pengene i deres bank eller dens investeringsforening, som sjældent præsterer de bedste internationale investeringsafkast. Økonomisk Ugebrev kårer her de bedste danske kapitalforvaltere.

Kapitalforvaltning, også kaldet asset management, bliver en stadig vigtigere forretning for de mellemstore og store banker. Indtjeningsmarginalerne på især forvaltning af opsparing og pension er en super lukrativ forretning, og så er det en risikofri aktivitet i modsætning af udlån. 

Økonomisk Ugebrev har tidligere beskrevet, hvordan Nordea i Danmark hovedsageligt har aktivitet inden for private banking, herunder asset management, og så realkreditudlån. Disse strategiske valg har gjort Nordeas danske forretning særdeles lukrativ for bankens aktionærer. 

Tillidsfulde kunder

Vi har også set Nykredit gennemføre en stribe opkøb inden for kapitalforvaltning, og også Ringkjøbing Landbobank forsøger at bide sig fast, senest med et raid på det nu overtagne Handelsbankens investeringsfolk i Herning.

Som beskrevet i de seneste rapporter fra Konkurrencestyrelsen og Erhvervsministeriet handler over 90 pct. af danskerne tillidsfuldt stort set alle finansielle produkter i deres bank, uanset om de her får de bedste og billigste produkter. Det gælder også investeringsprodukter, herunder salg af investeringsbeviser, hvor banken næsten altid sælger sine egne produkter til kunderne.

Økonomisk Ugebrevs årlige røntgenundersøgelse af afkastresultater hos de store danske kapitalforvaltere bekræfter dette billede: Altså, at der er stor forskel på de afkast, investeringsfolkene hos de forskellige kapitalforvaltere præsterer.

Som tidligere år kårer vi Danmarks bedste kapitalforvalter ud fra to discipliner, nemlig dels performance over tre år i en global afdeling, dels performance i den bedste afdeling med danske aktier over tre år. 

Opgørelsen af performance på globale aktier er foretaget på den måde, at ØU Research har identificeret bedste afkast på en global fond, som de største kapitalforvaltere står bag. Afkastdata på tre års sigt, som fremgår af tabellen, er trukket fra Morningstar.dk.

Rating-opgørelsen viser, at bedste performance på globale aktier er leveret af Nykredit med Nordea en millimeter efter. Begge med et gennemsnitligt årsafkast på omkring 14,5 pct. over de seneste tre år. Hos Nykredit ligger afdelingen Nykredit Invest Bæredygtige aktier ligger bedst 14,6 pct. over tre år, men med minus 10 pct. ÅTD.

Afdelingen har en formue på 3,9 mia. kr. og ligger under kategorien ”Globale Large Cap Blend.” Som porteføljemanagere oplyses Morten Gregersen, Anders Rytter Bockhahn og Christian Neble Hansen, der er ansat i Nykredit Asset Management. I den seneste beholdningsoversigt er oplyst, at afdelingen har 21 pct. tech-aktier, 15 pct. finans, 15 pct. sundhed samt 10 pct. industri. Største aktieposter oplyses at være bl.a. Visa, Danaher (opkøbte Radiometer), Microsoft, Nasdaq og Alphabet.

Nordeas bedste globale afdeling, forvaltet af Nordea Asset Management, er Nordea 2 – Global Enhanced Equity Fund med en formue på ca. 4,5 mia. kr. Afdelingen henhører også til kategorien Globale Large Cap Blend, og den har de tre porteføljemanagere, nemlig Ruben Knudsen, Claus Nielsen og Julie Bech, som alle har været med siden 2016.  

Især Nordea har historisk ligger godt i performance i Økonomisk Ugebrevs årlige opgørelser, der har til formål at tage pulsen på kapitalforvalternes performance. Afkastet i de offentlige investeringsfonde afspejler nemlig de enkelte kapitalforvalteres strategi og performance, som de typisk også leverer på professionelle mandater i den øvrige kapitalforvaltningsforretning.

I sidste års opgørelse placerede Nordea sig som nummer to på globale aktier, og som nummer ét i danske aktier. Nykredit lå femtebedst på globale aktier og niendebedst på danske aktier. Sidste års etter på globale aktier var Maj Invest Vækstaktier med en forvaltningsformue på 1,3 mia. kr., og denne fond er i år flyttet ned på en tredjeplads efter Nykredit og Nordea. Sidste års nummer tre, Skagen Global, er i år rykket ned som nummer fire. 

C Worldvide plejer også at præstere flot på globale aktier, men det er ikke tilfældet i dette års rating. Efter en placering som nummer fire sidste år er asset manageren rykket ned som nummer tredjesidst ud af ti med et afkast over tre år på 11,5 pct. Afdelingen, der har en formue på 0,7 mia. kr. i den udbyttebetalende del og andre 4,4 mia. kr. i den ikke udbyttebetalende del, har Bo Knudsen og Bengt Seger som porteføljemanagere.

Jyske-fond tilbage i bunden

Afdelingen henhører under kategorien Large Cap Growth, og det kan være en medvirkende forklaring på de seneste års underperformance i forhold til hurtigløberne. Afdelingen har 24 pct. af formuen i teknologi, 17 pct. i sundhed, 15 pct. i finans og 12 pct. i cyklisk forbrug, hvor sidstnævnte har haft det svært de seneste måneder. Største poster er Novo Nordisk, Alphabet, Microsoft og Visa.

Ligesom i sidste års rating ligger både Sydbank, Jyske Bank og Bankinvest og roder rundt i bundgruppen. Bedste Jyske Invest afdeling med globale aktier er Jyske Invest Global Equities med et gennemsnitligt treårs afkast på 7,8 pct., altså betydeligt under frontløberne, men også betydeligt ringere end de næstringeste, Sydinvest og Bankinvest. 

Jyske Bank globale afdeling med en formue på 1,4 mia. kr. har systematisk over en årrække klaret sig blandt de ringeste i sin globale kategori, dog med 2021 som en positiv undtagelse med en rank som nummer 33 ud af 100. Afdelingens porteføljemanagere oplyses til at være Per Kongsgaard, Anette Sejdelin, John Christensen, Lars Almind Jensen og Mads Kaiser.  

I ratingen for danske aktier har Nordea klaret sig bedst med afdelingen Nordea Invest Danske Aktier Fokus med et gennemsnitsafkast over tre år på 14,2 pct., trods et minusafkast i år på 21 pct. Afdelingen har en formue på en halv mia. kr., og placeringen opnås ikke mindst efter et meget stærkt 2021. 

Som porteføljerådgivere oplyses Carsten Leth og Kenneth Leiling. Seneste porteføljeopgørelse viser en placering på 31 pct. af formuen i industri, 29 pct. i sundhed og 15 pct. i finans. Største enkeltposter oplyses at være Novo Nordisk, DSV, Ørsted og Vestas. 

Næstbedst på danske aktier er BankInvest med afdelingen BankInvest Danske Aktier med en formue på 4 mia. kr. Performance har over de seneste fire år været i den bedste ende med afkast sidste år på 22 pct. og 33 pct. forrige år. 

Porteføljemanagerne i BI Asset Management oplyses at være Niels Andersen, Stefan Ingildsen og Kitty Grøn. Også her er der tung vægt mod industri, sundhed og finans, som alle er sektorer, det er svært at komme uden om med sammensætningen af det danske large cap-indeks.       

Opsigtsvækkende har hverken Jyske Bank eller Sydbank afdelinger baseret på danske aktier, som har haft en levetid på tre år eller mere. Ifølge Morningstars oversigt blev Sydinvest afdeling med danske aktier startet medio 2021, hvilket kunne indikere, at den tidligere afdeling med danske aktier er elimineret gennem en fusion med en anden afdeling, angiveligt på grund af svage afkastresultater. Tilsyneladende har Jyske Invest ikke længere afdelinger med alene med danske aktier. 

Morten W. Langer

Læs mere om temaet her: Stor nedgang i AuM i 2022: Bankers indtægter øges alligevel

Kapitalforvaltere 2022 - Danske aktier

Kapitalforvaltere 2022 - Globale aktier

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Udløber snart
Business Controller
Region Hovedstaden
Udløber snart
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Udløber snart
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank