Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Kultur

Politikerne har brug for mediernes hjælp under energikrisen

Sten Thorup Kristensen

tirsdag 13. september 2022 kl. 15:00

Politikerne har brug for mediernes hjælp under energikrisen

Det er i disse uger to år siden, at professor Jens Lundgren udtalte, at en sikker vaccine mod COVID-19 kunne være klar om to år. I den tid skulle vi altså så leve med mundbind og restriktioner. Som bekendt gik der kun et par måneder, før vaccinerne var her. Det var en tidsplan, producenterne havde udmeldt fra starten, og alle medier havde skrevet om den. Hvorfor Lundgren ikke troede på den, ved han kun selv. Men han var en af regeringens vigtige rådgivere, og måske var hans skepsis en medvirkende årsag til, at myndighederne var uforberedte. Forløbet viste en inerti i systemerne, som er værd at erindre sig nu, hvor det ikke handler om corona, men om energimangel.

De seneste ugers mest oversete historie er bragt i Ingeniøren. Den fortæller, at to danske kulkraftværker ligger i mølpose uden planer om, at de skal sættes i gang, fordi det vil stride mod EU-regler om statslig indblanding i markeder. På samme note fortæller TV2, at Tyskland har udskudt den endelige lukning af to atomkraftværker til næste forår. Men de skal i udgangspunktet ikke i drift, men blot stå standby.

I begge tilfælde er der gode grunde til, at man har besluttet at lukke de pågældende kraftværker. Der var også gode grunde til, at en forsker i medicin havde svært ved at forlige sig med tanken om, at vacciner skulle testes og godkendes under hastværk. Men ekstraordinære situationer kalder på ekstraordinære handlinger.

Medierne skal ikke købe den politiske fortælling om, at det eneste, man gøre, er at justere lidt på energiafgifterne eller at lære danskerne at starte vaskemaskinen på det rigtige tidspunkt af dagen eller lignende tiltag.

Politikerne sidder fast i et system, hvor alt er trægt. Love skal ændres, forlig, som er forhandlet på plads gennem lange nattetimer, skal laves om, interessegrupper skal tages i ed, og så videre. De har brug for det pres, der ligger i, at medierne holder dem op på, at vi står i en akut situation, hvor borgere snart må gå fra hus og hjem, fordi de ikke længere har råd til at betale varmeregningen. Kort sagt: Få tændt ovnene på de kulkraftværker. Hellere i dag end i morgen.

Støjberg og Politiken i alliance

Op til valget har de to store hovedstadsaviser valgt at dele sig efter anskuelser: Berlingske bekender sig som en borgerlig avis, mens Politiken støtter rød blok. Især sidstnævnte giver den for tiden gas på lederplads. Sidste søndag forsvarede chefredaktør Christian Jensen f.eks. statsministerens udmelding om, at offentligt ansatte måske skal have højere lønstigninger end det privat ansatte. ”At Mette Frederiksen i sin første regeringsperiodes sidste fase føler behov for at sende de ansatte i den offentlige sektor en varm tanke, er legitimt og fuldt forståeligt,” skrev Christian Jensen, med henvisning til sygeplejerskers og sosu-assistenters indsats under coronaen.

Chefredaktøren har ret i, at det et stykke hen ad vejen er en misforståelse, når statsministeren beskyldes for at underminere den danske model på arbejdsmarkedet. Men han glemmer, at en lønstigning til offentligt ansatte skal betales af de private. Herunder af dem, vi som samfund skylder en varm tak, og som arbejder til cirka halvdelen af en sygeplejerskes løn: De butiksansatte, bude, mv.

Hvis Christian Jensen er en gennemsnitlig dansker, har han under coronaens første år set nul sygeplejersker, men hundredvis af kasseassistenter, som trods mundbind og plexiglas udsatte sig selv for smitterisiko, så vi alle kunne få de daglige fornødenheder.

Det er utroligt, at han ikke har hæftet sig ved det. På den anden side er det ikke mere utroligt, end at også partierne i rød blok nu om dage er blinde over for ansatte i den private sektor. Socialdemokraternes (og kommunisternes) traditionelt dybe grund i arbejderens tilværelse er mere eller mindre væk. Kun makrelmadderne er tilbage.

Det er den slags, der har skabt et gabende hul for Inger Støjberg. Det har sin egen ironi, for efter Politikens dækning af sagen om barnebrudene og den efterfølgende rigsretssag besidder Støjberg en så stor bitterhed mod avisen, at hun nægter at tale med dens journalister. I virkeligheden er Politiken jo hendes bedste ven.

Apropos mediers forståelse af verden: En redaktionssekretær på Weekendavisen forsvarer i en kommentar den stadigt mere listige brug af clickbait-overskrifter. De får folk til at læse artiklerne, og læses vil man jo som journalist gerne, lyder argumentet.

Keep dreaming, siger vi bare. Artiklerne bliver netop ikke læst af flere. Folk klikker irriteret væk fra dem igen, når de opdager, at de er blevet narret. Her og nu kan mediet tjene nogle ekstra reklamekroner, men i det lange løb er det en dårlig strategi at spilde sine kunders tid.

Sten Thorup Kristensen

[postviewcount]

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Kultur

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Køb Danmarks 100 Rigeste 2024
i lækker printudgave

Du kan købe den i 7Elevens kiosker eller bestille den hos [email protected] eller ved at ringe på +45 31323299.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank