Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Tema – Hvem er den største danske Corporate Finance-rådgiver?

Morten W. Langer

onsdag 21. september 2022 kl. 11:00

Hvem er den største danske Corporate Finance-rådgiver?

Tema om Corporate Finance-rådgivere 2022: I årevis har de store revisions- og rådgivningshuse Deloitte og PwC kæmpet om at fremstå som den danske corporate finance-rådgiver med flest gennemførte transaktioner. Økonomisk Ugebrev har gravet i sagen og giver et bud på den ”rigtige” vinder, idet chefredaktør Morten W. Langer forsøger at skære igennem de tågede informationer om M&A-markedet.

Hvem er den danske corporate finance-rådgiver med flest transaktioner? Der er uden tvivl penge i at have titlen som størst og stærkest med flest specialiserede kompetencer: Det tiltrækker kunder, der vil have den bedste rådgiver til sin transaktion, fordi der typisk er mange penge på spil – rigtig mange penge.

I opgøret om den største rådgiver kigger vi på det såkaldte midmarket, som er et kæmpestort marked for bl.a. M&A-transaktioner, men også mange andre transaktionstyper, herunder større låntagning. Vi taler altså ikke om de allerstørste transaktioner, som domineres af Danske Bank, Nordea, FIH Partners og en stribe udenlandske finanshuse.

Konkurrenternes egen udlægning

Som det fremgår af en anden artikel i dette tema, har der de seneste år været ekstra mange M&A-transaktioner, og det ser ud til at fortsætte. Men langt de fleste transaktioner ligger altså i midmarkedet, mens kapitalfonde og store virksomheder typisk står bag de lidt større køb og salg af virksomheder.

Omkring vores evaluering af kandidaten til at være den aktuelle midmarket-vinder har vi kigget på forskellige målepunkter. For det første: Hvad skriver aktørerne om sig selv på deres hjemmesider? Deloitte er meget kategoriske i udtrykket og skriver direkte: ”Vi er Danmarks førende M&A-rådgiver. Deloitte Corporate Finance rådgiver virksomhedsejere, iværksættere og kapitalfonde med køb og salg af virksomheder. Vi har Danmarks største og mest erfarne team med kontor i både København og Aarhus.”

PwC er noget mere afdæmpet i retorikken, hvilket ellers ikke er normen for det store revisionshus: PwC skriver: ”I Danmark er PwC’s afdeling inden for M&A-rådgivning blandt de største med cirka 40 ansatte, og vi er kendetegnet ved at være én af de mest stabile og erfarne M&A-afdelinger i Danmark. Vi rådgiver på 20-25 annoncerede transaktioner om året, hvilket gør os til en af de førende M&A-rådgivere i Danmark målt på antal transaktioner.”

Altså: Vi er blandt de største, hvilket kunne afspejle, at man godt ved, at man ikke er den største.  

For det andet er det oplagt at kigge på indberettede transaktioner til eksempelvis analysehuset Mergermarket. Økonomisk Ugebrev har i de årlige analyser af det danske corporate finance-marked hvert år anvendt data fra analysehuset. Men det har været med store forbehold, fordi der er stor forskel på, hvilke transaktioner, de enkelte rådgivere indberetter til Mergermarket. 

I tabeloversigterne over antal transaktioner for de enkelte rådgivere har vi anvendt de opgørelser, som Mergermarket selv offentliggør for Danmark. Men den virker heller ikke fuldstændig, fordi der tydeligvis er nogle store rådgivere, som mangler. Men der er også små rådgivere med, som næppe har været særligt aktive med mange substantielle transaktioner.

I den seneste opgørelse fra Mergermarket for første halvår er PwC størst med 23 indberettede transaktioner, mens Deloitte er næststørst med 16 transaktioner. I første halvår 2021 var Deloitte langt størst med 33 transaktioner mod PwC’s 21. For hele 2021 var Deloitte også størst med 45 transaktioner mod PwC’s 33, men året før var styrkeforholdet igen byttet om med PwC øverst.

Brancheiagttagere vurderer over for Økonomisk Ugebrev, at PwC indberetter betydeligt flere typer af transaktioner end eksempelvis Deloitte, og det kan give et skævt billede af styrkeforholdet.    

For det tredje synes bemandingen i de to revisionshuses M&A-afdelinger er være meget forskellig: Hos Deloitte er der 80 personer ansat i afdelingen for transaktioner, mens det hos PwC er halvdelen. Også dette billede kan være mudret af forskellige skæringer omkring, hvilke fagkompetencer man tæller med de forskellige steder, da M&A-transaktioner og andre typer af transaktioner typisk inddrager rigtig mange forskellige rådgivningskompetencer. Umiddelbart synes Deloitte at vægte tungest her.    

For det fjerde kan man kigge på tyngden af de gennemførte transaktioner: Rådgiverne oplyser typisk eksempler på de gennemførte transaktioner, hvor det selvfølgelig er de mest prestigefyldte sager, der fremhæves. På PwC’s hjemmeside oplyses om 18 konkrete transaktioner i 2022. Hovedvægten ligger på transaktioner med en kapitalfond som enten køber og sælger, men virksomhedernes størrelse er typisk i mellemafdelingen. Eksempler er Axcels køb af NTI Group, Polaris’ salg af SSG Group, og Capideas salg af Westpack. 

Deloitte ser ikke ud til at have en oversigt over seneste transaktioner på sin hjemmeside, men Deloitte har bl.a. været inde i følgende transaktioner: Rådgiver for Birch Ejendomme i salget til Aermont Capital, rådgiver for Axcel og øvrige aktionærer i salget af European Sperm Bank til Perwyn, rådgiver for DAFA Group i salget til CataCap, rådgiver for DANX i salget til Axcel, og rådgiver for BASE life science i salget til Infosys.  

Vores bundlinje er, at Deloitte alligevel vinder på målstregen, på trods af manglende gennemsigtighed om sin forretningsaktivitet.   

Morten W. Langer

Læs også de øvrige artikler i temaet om Corporate finance-rådgivere 2022

M&A-rådgivere 2022: Konkurrencen skærpes i midmarket

Salg af danske virksomheder til udlandet eksploderer

Deloitte har tabt markedsandele i 2022

Efter stor fremgang i 2021

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Senior Accountant – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Udløber snart
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Erhvervskonsulent til Erhverv og Iværksætteri i Svendborg Kommune
Region Syd
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Nyt job
International Sales Manager til Salg & Marketing
Region Syddanmark.
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Medarbejder til vurdering af investeringsejendomme
Region Syd
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Business Analyst
Region Sjælland
ØKONOMICHEF TIL GLOSTRUP BOLIGSELSKAB
Region Hovedstaden
Nyt job
Strategikonsulent søges til Dansk Erhverv
Region Hovedstaden
Direktør – Destination Kystlandet
Region Midt
Nyt job
Vil du være med til at uddanne Finansøkonomer, Au i finansiel rådgivning og P.ba. i Finans?
Region Sjælland.
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden
Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank