Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Iskolde compliance-hænder koster vigtig arbejdskraft

Sten Thorup Kristensen

fredag 07. oktober 2022 kl. 7:00

Iskolde compliance-hænder koster vigtig arbejdskraft

Regeringen vil bekæmpe nytteløs administration i ældreplejen. Men den skal kigge et andet sted hen for at se det virkelig store ressourcespild. Det ligger i den omfattende compliance, som især EU-regler giver anledning til. Finanstilsynets og de finansielle institutioners arbejde med at forebygge korruption i staten er et godt eksempel, argumenterer journalist Sten Thorup Kristensen for i denne kommentar. 

I sidste måned kom medlemmerne af bestyrelsen i Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) med på Finanstilsynets ca. 900 navne lange PEP-liste over ”politisk eksponerede personer”. At det først sker nu, skyldes ifølge det oplyste en fejl.

Det kunne sådan set være historien i sig selv. Faktuelt har hvidvaskloven været overtrådt. Finanstilsynet oplyser til Økonomisk Ugebrev, at man ad flere omgange har udsendt orientering om indberetningspligten til de indberetningspligtige myndigheder, og at man følger op på, at myndighederne også har indberettet aktuelle oplysninger. Den proces har åbenlyst ikke været tilstrækkelig.

Den danske tradition

Men historien ligger et andet sted: PEP-listen er en papir-tiger, og en sulten en af slagsen, påtvunget af hvidvask-direktivet. Derfor virker Finanstilsynets prioritering af kræfter rigtig.

Meningen med listen er at tage korruption i opløbet. Men i Danmark er der ikke tradition for den form for korruption, hvor en magtfuld person forventer at få en kuvert med penge eller en tjeneste for at træffe en beslutning. Engang imellem ser vi korruption længere ned i hierarkiet, hvor beslutningerne i praksis bliver truffet. Senest er der kommet sager frem i Københavns Kommune og Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse. Men den slags fanger PEP-listen ikke. 

Af ansatte i den statslige administration er det nemlig kun departementschefer og direktører, der er med på PEP-listen. Kommuner og regioner er slet ikke omfattet. 

Netop i kommunerne har man ellers set nogle tilfælde, hvor politikere har været for tæt på leverandører. Men det er altså ikke derfor, at Mads Duedahl Johansen, rådmand i Aalborg, er med på PEP-listen. Det er han i kraft af sit medlemskab af Venstres hovedbestyrelse, selv om et medlem af et dansk partis bestyrelse skal være overordentligt kreativ for at gøre sig fortjent til bestikkelse.

Det er også svært at se, med hvilket formål NFA og Finanstilsynet skal bruge tid på sagen. Eller hvorfor de finansielle institutioner skal følge op på det. Forskeren Birgit Aust sidder som medarbejderrepræsentant i bestyrelsen, og hun oplyser, at registreringen var nem, og at hun ikke har oplevet reaktioner fra sin bank. 

Men det er en kendsgerning, at banker, realkreditinstitutter og pensionsselskaber eksplicit skal vurdere, om de tør have personerne fra PEP-listen som kunder. Skal personerne bruge en banks tjeneste i forbindelse med en større transaktion, skal den også vurdere, om der kunne være korruption involveret.

I denne uge fremlagde regeringen en løs plan for at nedbringe bureaukratiet i kommunerne. Måske er det uhensigtsmæssigt, at en sosu-assistent skal bruge tid på at registrere, hvad en beboer på et plejehjem har fået til morgenmad. Men der er trods alt en mening med den slags regler. De er ikke arbitrære.

Opgiver på forhånd

Det er derimod mange af de regler, der kommer fra EU, og som myndigheder, borgere og virksomheder bruger tid på at efterleve – den såkaldte compliance. Disse regler er blevet til i et dybt politisk miljø, og ofte ud fra nogle forudsætninger, der ikke er relevante i Danmark. De hjemlige politikere har i lange træk opgivet at gøre noget ved det. De ser de flere hundrede sider lange og teknisk direktivforslag og håber, at andre har tænkt sig om.

Men det er her, der virkelig er noget at hente, og Christiansborg er nødt til at forholde sig til det. Det er ikke længere holdbart at beskæftige hænder, der virkelig er iskolde – som administrerer regler, der ikke bare er irriterende i hverdagen, men som er direkte nytteløse.

Endnu går det den forkerte vej. Færøerne har f.eks. adopteret hvidvaskloven, og dermed fået sin egen PEP-liste med ca. 100 navne. Så nu skal Finanstilsynet i København også holde styr på, hvem der er selvstyrets ambassadør i Tel Aviv, og hvem der pt. er suppleanter til partiet Framsókns bestyrelse.

Sten Thorup Kristensen

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Senior Accountant – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Udløber snart
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Erhvervskonsulent til Erhverv og Iværksætteri i Svendborg Kommune
Region Syd
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Nyt job
International Sales Manager til Salg & Marketing
Region Syddanmark.
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Medarbejder til vurdering af investeringsejendomme
Region Syd
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Business Analyst
Region Sjælland
ØKONOMICHEF TIL GLOSTRUP BOLIGSELSKAB
Region Hovedstaden
Nyt job
Strategikonsulent søges til Dansk Erhverv
Region Hovedstaden
Direktør – Destination Kystlandet
Region Midt
Nyt job
Vil du være med til at uddanne Finansøkonomer, Au i finansiel rådgivning og P.ba. i Finans?
Region Sjælland.
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden
Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank