Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Samfundsansvar

Globale finanskæmper har dialoger med otte C25-selskaber om ESG-forhold

Claus Strue Frederiksen

tirsdag 25. oktober 2022 kl. 16:58

C25 – Bankaktier er investorernes vinderpapir i øjeblikket

Store globale kapitalforvaltere som BlackRock og Vanguard bedriver engagement over for en håndfuld danske C25-selskaber om ESG-relaterede problemstillinger med fokus på blandt andet klima og ledelsesaflønning. Vanguard er i dialog med Novo Nordisk om justeringer i selskabets bestyrelsessammensætning og ledelsesaflønning.

Når store globale kapitalforvaltere som Deutsche Bank og Vanguard udøver aktivt ejerskab, benytter de sig – ligesom deres danske kollegaer – af det, der kaldes engagement, som er en slags dialog med de børsnoterede selskaber om problemstillinger, som investorerne ønsker forbedret.

Økonomisk Ugebrev har gennemgået dialog- og eksklusionslisterne hos 20 internationale storinvestorer som BlackRock, Morgan Stanley og Deutsche Bank.* Og kortlægningen viser, at de internationale storinvestorer bedriver engagement over for otte danske C25-selskaber, herunder AP Møller – Mærsk, Danske Bank og Novo Nordisk. Undersøgelsen afslørede dog ingen danske virksomheder på eksklusionslisterne, hvilket også havde været en stor overraskelse.**

Internationale storinvestorer er således i dialog med væsentligt færre danske C25-selskaber end de danske storinvestorer, der bedriver engagement overfor hele tyve C25-selskaber. Kun Bavarian Nordic, Demant, Lundbeck og Simcorp er helt undtaget fra at optræde på dialoglisterne.

Som eneste danske C25 selskab optræder Chr. Hansen på flere udenlandske end danske storinvestorers dialoglister – både BlackRock og Deutsche Bank er i dialog med Chr. Hansen om ESG-relaterede emner, hvorimod det for de danske investorers vedkommende kun er Danske Bank, der er i ESG-dialog med Chr. Hansen.

For Vestas er det lige omvendt. Syv danske storinvestorer har vindmøllefabrikanten på dialoglisten, hvorimod selskabet ikke optræder på nogen af de udenlandske kapitalforvalteres lister (mere om danske storinvestorers ESG-dialoger med danske selskaber finder her).

Hvor danske storinvestorer i ligeså høj grad er i ESG-dialog med danske virksomheder om S’et (f.eks. arbejdstagerrettigheder og diversitet) som G’et (herunder ledelsesaflønning og bestyrelsessammensætning) og en smule mindre om E’et (klima og miljø) er internationale storinvestorer hovedsageligt i dialog med danske selskaber om E’et og G’et men stort set ikke om S’et.

BlackRock bedriver engagement overfor A.P Møller – Mærsk, Chr. Hansen, Danske Bank og Novo Nordisk. For alle fire selskaber gælder det, at dialogen (blandt andet) omhandler G’et, altså Governance – for eksempel omhandler G-dialogen med Chr. Hansen bestyrelsens sammensætning og effektivitet.

Udover G’et har BlackRock også dialoger med AP Møller – Mærsk, Danske Bank og Chr. Hansen om E’et – for Mærsks vedkommende drejer E-dialogen sig om selskabets miljøpåvirkning. BlackRock har ikke dialog med danske selskaber om S’et.

Vanguard er i dialog med Novo Nordisk og Genmab, for begges vedkommende omhandler det bestyrelsessammensætning og ledelsesaflønning, altså G’et.

Som det fremgår af nedenstående tabel er Deutsche Bank i dialog med fem danske C25 selskaber. For alle selskabernes vedkommende omhandler dialogerne både E’et og G’et. Derudover har Deutsche Bank som den eneste af de 20 storinvestorer dialog med to danske selskaber om S’et – det gælder i forhold til Carlsberg, hvor emnet er sikkerhed og sundhed, samt med Chr. Hansen om diversitet.

* De 20 udenlandske storinvestorer er: Allianz, Amundi, Bank of America, BlackRock, BNY Mellon, Capital Group, Charles Schwab, Deutsche Bank, Fidelity Investments, Goldman Sachs, Invesco, JPMorgan Chase, Legal & General, Morgan Stanley, Norges Bank, PIMCO, Prudential Financial, State Street Global Advisors, UBS, Vanguard Group

**Mangel på transparens kan dog betyde, at yderligere investorer end dem, der fremgår af ovenstående tabel, har ESG-dialoger med danske C25 virksomheder. Over halvdelen af de 20 undersøgte internationale storinvestorer offentliggør nemlig ikke en dialogliste – det gælder eksempelvis Fidelity og Morgan Stanley. I forhold til eksklusionslister er tallet endnu mere nedslående – blot 2 ud af 20 offentliggør en liste over ekskluderede selskaber (mere om manglende transparens i forhold til internationale storinvestorers udøvelse af aktivt ejerskab findes her).

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Samfundsansvar

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank