Ordreindgangen i SimCorp svinger en del fra kvartal til kvartal, selvom man er i gang med at omstille til en mere abonnementsdrevet forretning, hvor omsætningen bliver mere forudsigelig. Og i år skal der løbes meget stærkt i 4. kvartal – selv for at nå den ”nedpræciserede” årsforventning.
SimCorp-aktien startede tirsdag med at falde over 10 pct. på kvartalsregnskabet, men fandt dog hurtigt tilbage og sluttede kun et par procent nede. Med til historien hører dog, at aktien i sidste uge havde oplevet massiv medvind torsdag og fredag i forbindelse med det store kursrally i særligt de amerikanske IT-/vækstaktier.
De relativt store udsving i SimCorps aktiekurs omkring 3. kvartalsregnskabet skyldes dels, at ordreindgangen (og dermed historisk set omsætningen) i 3. kvartal har været svingende, dels at regnskabsaflæggelsen også bliver en oplagt temperaturmåler på det vigtige 4. kvartal, hvor der altid hentes mange ordrer hjem (typisk 2-3 gange den normale ordreindgang i et kvartal).
Og i år skal der løbes meget stærkt i 4. kvartal for at nå i mål, fordi man er bagud fra start.
Selvom 3. kvartal egentlig leverede en pæn omsætningsvækst på 10,2 pct. i lokal valuta, så halser man stadig efter målsætningen for helåret pga. det svagere 1. halvår, hvor især ordreindgangen var lav. Ser man på årets første tre kvartaler som helhed, har man kun formået at øge omsætningen med 1,6 pct., mens målet for helåret er 7-12 pct. vækst. Omsætningen for årets første tre kvartaler nåede 355 mio. euro, og ultimo 3. kvartal er der sikret omsætning på yderligere 96 mio. euro for 4. kvartal, hvilket bringer den ”sikrede” omsætning for helåret op på 451 mio. euro.
For at nå de forventede 7-12 pct. vækst skal omsætningen imidlertid nå 531-556 mio. euro for hele 2022. Efter korrektion for valuta skal der derfor hentes ny omsætning på hele 98-123 mio. euro i 4. kvartal, og for at illustrere, hvor stærkt der skal løbes, var det tilsvarende tal i 2021 kun på 68 mio. euro. 3. kvartalsmeddelelsen var naturligt lidt afdæmpet, og forventningerne til 2022 blev om ikke nedjusteret, så i hvert fald præciseret til den nedre ende af intervallerne for både vækst og indtjening. Den nuværende globale usikkerhed gør salgsprocessen langsommere, og derfor kan flere ordrer rykke ind i det nye år.
Der investeres i år stort i både udvikling og salg, hvilket også forklarer, hvorfor indtjeningen er særligt lav i år. Omlægningen fra licenssalg til SaaS-forretning og et forventeligt mersalg i mere procesunderstøttende ydelser (med lavere margin) vil på kortere sigt lægge et mindre pres på bruttomarginen.
Efter alt at dømme går vi nogle måneder i møde, hvor usikkerheden omkring selskabet er lidt højere end normalt, alene pga. selskabets egne interne forhold. Lægger vi dertil opkøbs-/salgsrygterne fra august måned og aktiens vækstprofil, der gør den særligt udsat overfor inflation-/rentestigningsfrygten, så er det ikke underligt, at vi ser relativt store udsving i aktiekursen.
Aktien har handlet i et kursinterval, hvor 550 har ageret top en del gange. Med undtagelse af den meget dårlige stemning omkring månedsskiftet september/oktober har aktien haft en ganske solid bund omkring 450. Vi fastholder vort kortsigtede kursmål fra sidst på 520 og ser bunden af det hidtidige kursinterval som et attraktivt indgangsniveau.
Steen Albrechtsen
Aktuel kurs 474,40
Kursmål (6 mdr.) 520,00
Disclaimer: Læs her om ØU’s aktieanalyser
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.