Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Ambu sænker ambitionerne i ny strategi

Steen Albrechtsen

mandag 28. november 2022 kl. 13:00

Ambu sænker ambitionerne i ny strategi

Hvis man efter nedjusteringen i august skulle være i tvivl om, at Ambu havde slået for stort et brød op tidligere, så blev den tvivl eftertrykkeligt fejet af bordet ved fremlæggelsen af regnskabet for 4. kvartal, som også indeholdt en ny strategi.

Kvartalsregnskabet var den nye ledelses første store eksamen overfor investorerne, og med kursfaldet på over 20 pct. i baghovedet var det ikke ligefrem en dundrende succes.

Med til historien hører dog, at aktien i ugerne op til regnskabsmeddelelsen var steget kraftigt, så kursmæssigt blev aktien kun slået tilbage til niveauet i sidste del af oktober. Og den ligger aktuelt højere end i august, hvor den nye ledelse trak i håndbremsen og skar i både omkostninger og investeringer.

De samtidige helårstal for det afsluttede regnskabsår afslørede også, at det var nødvendigt at trække i håndbremsen. Væksten i 4. kvartal blev så afdæmpet, at man kun lige nåede bunden af den vækstmålsætning på 4 pct., som vi sidst betegnede som konservativ, for både 4. kvartal og helåret.

Det frie cash flow for helåret var minus 458 mio. kr. og med en nettorentebærende gæld på over 1,6 mia. kr. rykkede gearingen (nettorentebærende gæld/EBITDA) sig til 3,9x mod 1,4x for et år siden. For det nye år er der udsigt til en forbedring i cash flowet på 350-450 mio. kr., hvilket betyder, at Ambu i løbet af regnskabsåret vil nærme sig et neutralt niveau. Dermed vil den nettorentebærende gæld næppe falde i løbet af det nye regnskabsår, men gearingen vil altså heller ikke blive forværret. En organisk vækst på 5-8 pct. og en EBIT-margin på 3-5 pct. er heller ikke ligefrem tegn på en forretning, som strutter af optimisme og selvtillid.

Fokus og eksekvering
Nøgleordene for den nye strategi er fokus og eksekvering. I forhold til tidligere er selskabet drejet fra et ”growth only” fokus over til ”profitable growth”, eller sagt med andre ord: en mere balanceret tilgang til vækst og profitabilitet.

Groft sagt accepterer man, at udviklingen over mod brug af engangsskoper kommer til at tage lang tid, og at man principielt ikke har råd og ressourcer til at være den store first-mover, der skal drive og sætte ekstra skub på udviklingen indenfor alle de forskellige store delmarkeder for skopi.

Der bliver færre lanceringer af nye skoper i de kommende år, og Ambus lanceringer vil også blive mere begrænset på de svære delmarkeder. Dvs. udrulningen vil ske til langt færre klinikker, og fokus vil være på særlige delområder, hvor fordelene ved overgangen til engangsskoper er særlig attraktiv.

Konservativ tilgang skal genskabe tillid
Ligesom ved nedjusteringen i august står man tilbage med et billede af, at ambitionerne er skruet ned, ikke kun pga. den langsommere konvertering til engangsbrug, men også fordi man vil være sikker på at kunne holde det, man lover.

Det netop påbegyndte regnskabsår skal ikke overraskende ses som et transformationsår, og regnskabsåret er endvidere back-end loadet, hvorfor vi nok skal hen i 3. eller 4. kvartal for at se tydelige og valide indikationer af, om årsforventningen er reel.

Markedsværdien er rundt regnet 20 mia. kroner i dag, og det skal ses i forhold til en omsætning på 4,5 mia. kr. Skal vi kigge fremad, vil f.eks. en gennemsnitlig vækst på 12-15 pct. i de næste 10 år ”kun” føre til en 3-4 dobling af omsætningen til 15-20 mia. kr. En sektorstærk margin på 20-25 pct. vil derfor på en god dag resultere i et EBIT-resultat på 3-5 mia. kr. og følgelig en bundlinje på 2-4 mia. kr. En uændret aktiekurs vil altså betyde en Price/Earnings i niveauet 5-10. Vel at mærke om 10 år.

En så vellykket 10-års periode vil sandsynligvis betyde, at alt skal gå Ambus vej, og det sætter det aktuelle prisskilt på 20 mia. kr. i perspektiv. Et prisskilt, der givetvis af mange stadig vil blive anset som meget billigt med tanke på, at aktien så sent som i april 2021 toppede omkring kurs 350 med en markedsværdi på 90 mia. kr.

Det var i øvrigt i den periode, at shortandelen i aktien var allerlavest – under 4 pct. – efter blot nogle måneder forinden i starten af året at have været på 10 pct. Det indikerer ganske tydeligt, at shortpositionerne også har en betydelig effekt på aktiekursen. Eller omvendt.

Shortandelen i Ambu har over årene været ganske svingende, og signifikante ændringer i shortandelene har haft kursmæssig betydning. Året startede med en shortandel omkring 10 pct., som hen over de følgende måneder steg og toppede på 17 pct. i dagene omkring det lidt overraskende CEO-skifte i maj måned.

Siden har andelen været faldende, og siden den opsigtsvækkende nedjustering og trækken i håndbremsen i august er shortpositionerne kravlet yderligere nedad fra 12,2 pct. til 9,4 pct. i dag. Næsten halvdelen af shortpositionen fra toppen er altså blevet lukket siden CEO-skiftet, men aktien er langt fra på sikker grund endnu. Ambu er stadig den mest shortede danske aktie.

At sætte et kursmål i en så stemningsdrevet aktie som Ambu er ganske svært. Vi fastholder, at aktien stadig er højrisiko, men vi ser en rimelig sandsynlighed for, at den nye ledelse kan øge tilliden til aktien, så snart ambitionerne og forventningerne er blevet sænket tilstrækkeligt.

Den øvelse er i vores øjne fortsat i gang, og så længe det arbejde pågår, vil kursen være meget svingende. At aktien fortsat er ganske dyr på de fundamentale nøgletal, gør ikke den øvelse nemmere, for det betyder, at det i lang tid stadig kun kan være fremtidsdrømme, der driver aktiekursen. Vi fastholder i første omgang vort kursmål på 85 i forventning om, at nedturen er stabiliseret. En fortsat shortnedlukning og comeback til vækstaktier generelt kan skabe en eksplosiv optur – dog sandsynligvis kun kortvarigt.

Steen Albrechtsen

Aktuel kurs 83,28

Kursmål (6 mdr.) 85,00

Disclaimer: Læs her om ØU’s aktieanalyser

Ambu - aktiekurs

Ambu - konkurrentnøgletal

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Senior Accountant – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Udløber snart
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Udløber snart
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Udløber snart
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden
Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank