Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Ørsteds værdi styres i høj grad af renten

Steen Albrechtsen

mandag 05. december 2022 kl. 13:00

Nyt USA-chok for Ørsteds aktionærer

Det har muligvis overrasket nogen, hvor ustabil Ørsteds aktie har været det sidste lange stykke tid. Meget har handlet om renten, men hvad har renten egentlig betydet for Ørsted?

Med en aktuel markedsværdi på 280 i mia. kr. ved den djævelske kurs på 666, et statsligt majoritetsejerskab og eksponeringen mod energiproduktion, og i et rimeligt omfang også statsreguleret energiproduktion, kan udsvingene i aktien godt virke voldsomme. F.eks. faldt aktien fra kurs 850 i starten af august til et bundniveau på 580 i oktober.

Energisektoren som helhed har været særligt udfordret (og i flere tilfælde begunstiget) af følgerne af Ruslands invasion af Ukraine og dennes betydning for energimarkederne og energipriserne. Ørsted er ingen undtagelse og eksponeringen til Gasprom, hedgingnedlukning, øget kraftværksindtjening mv. er blot nogle af mange modsatrettede bevægelser, der på længere sigt er positive for Ørsted.

Mest af alt fordi der er sat ekstra politisk pres på den grønne omstilling til vedvarende energi som en del af løsningen på at opnå uafhængighed af Ruslands energi. Det gavner Ørsted, der som udvikler og (del-)ejer af mange projekter bør få nemmere ved at drive projekterne i mål og efterfølgende også opnå fornuftige priser på både afregning og eventuelt delsalg af projekterne.

Ind fra siden og torpederende fremtiden kommer dog inflations- og renteudviklingen. Inflationen er vi mindre bekymret for i sig selv, fordi stigende projektomkostninger (til vindmøller, transmissionsnet, mv.) bør kunne sendes direkte videre i afregningsprisen for projekterne. Ikke mindst i kølvandet på løftet i elprisen.

Renten afgørende for Ørsteds aktiekurs
Renteudviklingen er der, hvor vi for alvor kan finde en forklaring på Ørsted-aktiens udvikling. Alle ved, at renten er steget kraftigt hen over efteråret, og blot som eksempel er den effektive rente på en toneangivende realkreditobligation steget fra 2,5 pct. i starten af august til over 4 pct. i begyndelsen af oktober. Niveauet ved indgangen til 2022 lå i øvrigt på 1,4 pct. blot som reference.

Når Ørsted vinder et projekt har man på flere af dem allerede låst elprisen (som en del af auktionen eller udbuddet), mens omkostnings- og finansieringssiden stadig er åben eller usikret i nogen grad. Det skaber selvsagt en række udfordringer, som der arbejdes ihærdigt på at afbøde.

Med de mange ubekendte giver det i vores øjne ikke mening at søge at fastlægge et konkret værditab for Ørsted som følge af rentestigningerne.

Til gengæld vil vi vise effekten på nutidsværdien af selskabets fremtidige indtjeningsbidrag (målt som EBITDA) for på den måde at vise renteudviklingens betydning for værdiansættelsen af Ørsted. Ændrer vi på kalkulationsrenten, der bruges for at finde nutidsværdien, sker der store ændringer i den samlede værdi af alle ”EBITDA’er”. Det er illustreret i følgende tabel, hvor vi for eksemplets skyld bruger 4, 7 og 10 pct. som kalkulationsrente:

Ørsted 01 - EBITDA

Det simplificerede regnestykke kan ikke overføres som en endegyldig sandhed om Ørsteds værdiansættelse, for der er utallige måder at gribe den sag an på. Eksemplet viser dog med al tydelighed, hvilke kræfter der er i spil, når man ændrer ved kalkulationsrenten i en forretning, hvor så meget handler om vækst. I det lys er kursens fald under de betydelige rentestigninger ikke overraskende. Når vi taler om fremtiden, så har vi flere gange fremhævet, at Ørsted ser ud til at være en aktie, man bare skal købe med lukkede øjne og eje i mange år. Alene af den grund, at der er vækst så langt øjet rækker. Man har dygtigt positioneret sig globalt og lavet mange lokale partnerskaber med vigtige partnere, som gerne skulle lede til godkendelse og endelig investeringsbeslutning på en lang række on- og offshore projekter.

Nyeste tiltag er mere danskfokuseret, men ikke desto mindre ganske opsigtsvækkende. Ørsted er gået sammen i et partnerskab med ”ærkerivalen” CIP om at udvikle fire danske offshoreprojekter med en samlet kapacitet på 5,2 GW.

Projekterne har særligt sigte på at levere strøm til de såkaldte Power-To-X projekter, hvor man bruger vindmøllestrøm til typisk at producere brint, som et mere bæredygtig alternativt til konventionelle fossile brændstoffer i de mange tilfælde, hvor el (og batterier) ikke er en optimal eller mulig løsning. Det er en tidlig pipeline, og værdien af den er næppe noget, der lige nu rykker på værdien af hele Ørsted. Men det er væsentligt for os som en indikator på, at Ørsted er med, hvor det sner, og bør kunne fastholde en markedsledende position i mange år fremover med vækst.

Trods en fortsat høj værdiansættelse ryster vi ikke på hånden og anser stadig Ørsted som en god langsigtet investering. Vi understreger langsigtet, fordi det netop handler om det lange sigt i Ørsted – udbygningsplanerne helt frem til 2027/2030 er allerede ret faste, og alene til 2027 ligger bruttoinvesteringerne på op til 350 mia. kr.

Vi skrev sidst, at kurs 700-750 kunne blive et interessant købsniveau, og med det aktuelle niveau under 700 er der principielt ikke ændret på den påstand. Derfor fastholder vi også et kursmål på 800. Men med tilføjelsen, at vækstaktier har gode og dårlige perioder i forhold til værdiansættelsen, men så længe væksten i den underliggende forretning er til stede, skal der nok komme gode tider igen.

Steen Albrechtsen

SA og/eller nærtstående ejer aktier i Ørsted

Aktuel kurs 648,00

Kursmål (6 mdr.) 800,00

Disclaimer: Læs her om ØU’s aktieanalyser

Ørsted 02 - aktiekurs

Ørsted 03 - konkurrentnøgletal

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Senior Accountant – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Udløber snart
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Udløber snart
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Udløber snart
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden
Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank