De fire finansvirksomheder i C25-indekset ligger alle med helt fremme i Økonomisk Ugebrev Samfundsansvars nye KlimaRating. Ratingen gentages fremover hvert år. Danske Bank og Nordea får 10 ud af 13 mulige point, kun overgået af årets vinder, nemlig Ørsted.
De største børsnoterede finansvirksomheder klarer sig umiddelbart rigtig godt i Økonomisk Ugebrevs Klima Rating 2022. Danske Bank, Jyske Bank, Nordea og Tryg er med helt fremme, og de scorer til sammen 37 point, svarende til en gennemsnitlig score på 9,3 point – mod et gennemsnit på 6,3 point for alle C25-selskaber.
Selvom alle fire finansvirksomheder rapporterer om scope 3-CO2-aftrykket (det såkaldte upstream- og downstream-aftryk), er det kun Jyske Bank og Nordea, der i deres klimaregnskab oplyser om aftrykket fra deres investeringsporteføljer. Og det er bestemt ikke en uvæsentlig post.
Stor påvirkning fra investeringer
Eksempelvis ender Jyske Bank med et samlet scope 1-, 2- og 3-aftryk for 2021 på 2.045.790 tons CO2. Heraf opgøres investeringsporteføljen at bidrage med 2.043.624 tons CO2, det vil sige 99,99 pct. af det samlede CO2-aftryk. Til sammenligning anslår Danske Bank sit samlede scope 1-, 2- og 3-aftryk til 4.734 tons CO2, men det er altså uden indregning af aftryk fra investeringsporteføljen, som ikke oplyses.
De fleste virksomheder kikser helt eller delvist på det sjette og sidste af målepunkterne, der drejer sig om klima-komponenter i topchefens bonusprogram. Både Danske Bank og Nordea får nul point på dette målepunkt, som Økonomisk Ugebrev i øvrigt har kortlagt i tidligere analyser, se bl.a. denne artikel.
Heller ikke Jyske Bank får point på denne parameter, mens Tryg er eneste finansvirksomhed, som scorer pluspoint her.
Danske Bank og Tryg halter også på målepunkt fire, der handler om andel af vedvarende energi i det interne energiforbrug. Jyske Bank og Nordea får maksimum med 3 point for deres høje andel af grøn energi på henholdsvis 74 pct. for Jyske Banks vedkommende og 100 pct. for Nordea.
Økonomisk Ugebrev Samfundsansvar har udviklet et rating-redskab, der på baggrund af en række enkle og konkrete måleparametre udpeger, hvilke virksomheder der er bedst på klima. Tre af målepunkterne angår CO2-reduktioner og er inspireret af erhvervslivets guldstandard Science Based Targets initiative (SBTi). De resterende tre målepunkter handler om grøn energi, klimarapportering og inklusion af klimakomponenter i topchefbonusser. Læs mere her om metoden her.
I forhold til de første tre målepunkter tildeles virksomheder mellem nul og to point. I målepunkterne fire og fem kan virksomheder opnå op til tre point. Og i forhold til det sidste målepunkt om klimakomponenter i chefbonussen tildeles virksomheder nul eller ét point. Samlet set kan virksomheder således opnå 13 point.
Alle artikler om dette års C25 Klima Rating indgår i de seneste udgaver af ØU Ledelse og ØU samfundsansvar. Redaktør Claus Strue Frederiksen skriver om ratingen, at ”C25-virksomhedernes klimarapportering er meget forskelligartet og varierende i kvalitet og prioriteringer. Derfor er klimaoplysningerne ofte vanskelige at sammenligne på tværs af forskellige selskaber. Vi har derfor haft særlig fokus på at sikre, at ratingen ikke ender med, at man sammenligner æbler og pærer. Men det er naturligvis en begrænsning, at man som ekstern part ikke kan efterprøve virksomhedernes klimadata og udregningsmetoder i detaljen. ØU har derfor været tvunget til at basere ratingen på de oplysninger, virksomhederne angiver i officielle rapporter.”
Morten W. Langer
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.