Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Samfundsansvar

Guide: ØU lancerer C25 Klima Rating 2022 inspireret af SBTi

Claus Strue Frederiksen

tirsdag 06. december 2022 kl. 17:58

Finansbossers klimaønsker: Landbrug, greenwashing og a-kraft

Økonomisk Ugebrev lancerer her C25 Klima Rating, som bliver en årligt tilbagevendende begivenhed. Ratingen gør status over de store danske børsnoterede selskabers aktuelle evner til levere klimaresultater, baseret på seks konkrete målepunkter. Tre af målepunkterne angår CO2-reduktioner og er inspireret af erhvervslivets guldstandard Science Based Targets initiative (SBTi), tidligere beskrevet her i ØU. De resterende tre målepunkter handler om grøn energi, klimarapportering og inklusion af klimakomponenter i topchefbonus. I denne artikel fortæller redaktør Claus Strue Frederiksen om de udvalgte målepunkter samt sigtet med rating-redskabet.

SBTi fremhæver blandt andet denne målsætning som udgangspunkt: An annual 4.2% emissions reduction is required for 1.5ºC-aligned science-based targets. A typical SBTi-approved company has been even more ambitious than the 1.5ºC trajectory, with a linear rate of 8.8% scope 1 and 2 reductions a year during the period with approved targets. (Science Based Targets initiative, Progress Report).

Hovedparten af de danske C25 selskaber samarbejder med SBTi. ØU Samfundsansvar har – trods kritiske artikler og redaktørkommentarer om netop SBTi – taget konsekvensen og anvendt ovenstående SBTi-udsagn som inspiration til tre af målepunkterne i vores C25 Klima Rating.*

Økonomisk Ugebrev Samfundsansvars C25 Klima Rating udpeger på baggrund af seks enkle og klare målepunkter, hvilken C25 virksomhed, der er bedst til klima. Målepunkterne er:

  1. Reduktion i det samlede scope 1 og 2 aftryk i forhold til sidste år
  2. Reduktion i det samlede scope 1 og 2 aftryk de sidste år fem år
  3. Reduktion i det samlede scope 1, 2 og 3 aftryk i forhold til sidste år
  4. Vedvarende energiandel
  5. Klimarapportering scope 1, 2 og 3
  6. Klimakomponenter i topchefbonus

I forhold til de første tre målepunkter tildeles virksomheder mellem nul og to point. I målepunkterne fire og fem kan virksomheder opnå op til tre point. Og i forhold til det sidste målepunkt om klimakomponenter i chefbonussen tildeles virksomheder nul eller ét point. Samlet set kan virksomheder således opnå 13 point. Se også faktaboks nederst om målepunkter og pointtildeling.

De første tre målepunkter handler om CO2-reduktioner og er inspireret af SBTi-udsagnet om, at der er behov for 4,2 procents årlige reduktioner – og at SBTi-godkendte virksomheder i gennemsnit reducerer med 8,8 procent.

Mulighederne for at opnå point via CO2-reduktioner er fordelt på flere forskellige målepunkter for derved ikke blot at belønne de virksomheder, der har reduceret i forhold til sidste år, men også de, der har gjort det over en længere periode.

Udover de tre SBTi-inspirerede målepunkter har vi valgt et målepunkt, der siger noget om andelen af vedvarende energi (inspireret af Erhvervsstyrelsens oplæg til ESG-nøgletal, punkt 8), et om transparens samt et målepunkt, der tildeler point til virksomheder, der anser klimadagsordenen for så væsentlig, at klimaresultater er integreret i topledelsens bonusprogram.

Det er vigtigt at understrege, at de mest visionære og klimaambitiøse virksomheder ikke nødvendigvis scorer højt i vores rating. Vores ærinde er først og fremmest at belønne det grønne resultat, ikke den grønne politik. Lidt på samme måde, som når ØU rater på kønsdiversitet i bestyrelser. Her er det også langt hen ad vejen de faktuelle tørre tal, der er afgørende og knap så meget de gode intentioner.

Indrømmet, vores rating er ikke perfekt. En klimatung virksomhed, der ikke har reduceret sine CO2-udledninger nævneværdigt de sidste mange år, men som tilfældigvis i år har reduceret sit klimaaftryk ret kraftigt, kan opnå en højere score end en klimabevidst virksomhed, der grundet massive forretningsudvidelser ikke har reduceret sin CO2-udledning det seneste år.

Desuden indebærer målepunkt 1 og 2, at selskaber, som de seneste år har reduceret deres samlede scope 1 og 2 udledninger betydeligt, kan opnå pæne placeringer i vores rating, selv hvis deres samlede scope 1,2 og 3 udledninger er steget.

Det sagt, indebærer vores udvalgte målepunkter, at virksomheder generelt vil opnå gode placeringer i vores rating, hvis de leverer klimaresultater i form af betydelige CO2-reduktioner, rapporterer ordentligt herom samt tager klima så alvorligt, at det er integreret i topchefbonussen. Omvendt vil virksomheder, der lader det blive ved skåltalerne, næppe kunne stryge helt til tops.

 FAKTABOKS

Målepunkt 1: Pointtildeling: Virksomheder, der har reduceret deres samlede scope 1 og 2 udledninger med mindst 4,2 % i forhold til sidste år, tildeles 1 point. Virksomheder, der har reduceret deres samlede scope 1 og 2 udledninger med mindst 8,8 % i forhold til sidste år, tildeles 2 point. Dette og de to næste målepunkter er inspireret af Science Based Targets initiative, der i seneste Progress Resport (s. 7) skriver: ”An annual 4.2% emissions reduction is required for 1.5ºC-aligned science-based targets. A typical SBTi-approved company has been even more ambitious than the 1.5ºC trajectory, with a linear rate of 8.8% scope 1and 2 reductions a year during the period with approved targets.”

Målepunkt 2: Virksomheder, der de seneste fem år har reduceret deres samlede scope 1 og 2 udledninger med mindst 21 %, tildeles 1 point. Virksomheder, der de seneste fem år har reduceret deres samlede scope 1 og 2 udledninger med mindst 44 %, tildeles 2 point.

Målepunkt 3: Virksomheder, der har reduceret deres samlede scope 1, 2 og 3 udledninger med mindst 4,2 % i forhold til sidste år, tildeles 1 point. Virksomheder, der har reduceret deres samlede scope 1, 2 og 3 udledninger med mindst 8,8 % i forhold til sidste år, tildeles 2 point. Virksomheder, der ikke rapporterer om deres samlede scope 1, 2 og 3 udledninger for i år og sidste år i deres årsrapport, bæredygtighedsrapport eller ESG-rapport tildeles 0 point.

Målepunkt 4: Pointtildeling: Virksomheder, der ikke rapporterer om deres vedvarende energiandel (elektricitet) i deres årsrapport, bæredygtighedsrapport eller ESG-rapport tildeles 0 point. De virksomheder, der har en vedvarende energiandel på mindre end 53 %, tildeles 1 point. De virksomheder, der har en vedvarende energiandel på mindst 53 %, tildeles 2 point. De virksomheder, der har en vedvarende energiandel på mindst end 73 %, tildeles 3 point. Pointskillelinjerne har udgangspunkt i pointtildeling i vores første C25 Klima Rating, der byggede på rapporter udgivet i 2021.

Målepunkt 4: Pointtildeling: Virksomheder, der hverken rapporterer om deres scope 1, 2 og 3 udledninger i deres årsrapport, bæredygtighedsrapport eller ESG-rapport tildeles 0 point. Virksomheder, der rapporterer om deres scope 1 udledninger, tildeles 1 point. Virksomheder, der rapporterer om deres scope 1 og 2 udledninger, tildeles 2 point. Virksomheder, der rapporterer om deres scope 1, 2 og 3 udledninger, tildeles 3 point.

Målepunkt 6: Pointtildeling: Virksomheder, hvor det af deres vederlagsrapport, årsrapport, bæredygtighedsrapport eller ESG-rapport klart og tydeligt fremgår, at der indgår klimakomponenter i topledelsens bonusprogrammer, tildeles 1 point. Virksomheder, der ikke har integreret klimakomponenter i topledelsens bonusprogrammer eller ikke har oplyst klart og tydeligt herom, tildeles 0 point. Med klart og tydeligt menes, at det skal fremgå af ovenfor nævnte dokumenter, at topchefbonussen (blandt andet) afhænger af virksomhedens klima-resultater (og ikke blot af ESG, bæredygtighed mm.).

Bemærk desuden:

  • Med CO2 menes drivhusgasser i bred forstand eller såkaldt CO2-ækvivalenter.
  • Virksomheder, der i en af de omtalte officielle rapporter klart og tydeligt henviser til, at oplysninger om f.eks. deres scope 3 udledninger kan findes andre steder og tydeligt angiver, hvor oplysninger kan findes, kan få denne data inkluderet i vores Klima Rating.

* De tre SBTi-inspirerede målepunkter erstatter tidligere anvendte målepunkter, der satte virksomhedernes totale CO2-udledning i forhold til omsætning og indtjening – de to forhenværende målepunkter blev anvendt i vores første C25 Klima Rating, der byggede på virksomhedsrapporter udgivet i 2021.

[postviewcount]

artikelserie

Jobannoncer

Controller til finansenheden i Danmarks Lærerforening
Region Hovedstaden
Er du en fagligt dygtig revisor, og er du klar til et jobskifte – så se her
Region Hovedstaden
Ambitiøs controller til forretningsdrevet fianance business partner-afdeling
Region Syddanmark
Motiveres du af fagligt komplekse afgiftssager? Vil du arbejde med kontrolbesøg og sagsbehandling?
Region Syddanmark
Grant Thornton søger revisor med minimum et par års erfaring
Region Hovedstaden
Forsvarskommandoens Økonomidivision søger projektleder med økonomistyringsbaggrund
Region Midt
Engageret pensionsrådgiver, der har medlemmet i centrum
Region hovedstaden
Udløber snart
GirlTalk søger en økonomi & administrationskonsulent
Region Hovedstaden
Energinert søger en formidlingsstærk seniorøkonom til strategiske anlægsprojekter
Region Syddanmark
Er du Grønlandsbankens nye Erhvervsrådgiver?
Grønland
Head of Controlling – Kalundborg Refinery
Region Sjælland
Energinet søger studentermedhjælper til koncernøkonomi og business support
Region Syd
Financial Controller hos en af Europas største producenter af kosttilskud og lægemidler
Region Syddanmark

Mere fra ØU Samfundsansvar

Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

OM ØU

Log ind

KONTAKT

Salg: [email protected]
Jobannoncer: [email protected]
Redaktion: [email protected]
Annonce materialer: [email protected]
Bogholderi: [email protected]

Skriv til os på: [email protected]
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.
Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Forbindelsesvej 12, 2. tv
2100 København Ø

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[esi iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]