Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

Bestyrelser: Nyt magthaver-netværk befæstet i 2022

Morten Sørensen

mandag 12. december 2022 kl. 15:00

Bestyrelse

Et fremstormende netværk af centrale magthavere er blevet befæstet i det forløbne år. En lille gruppe mennesker – tidligere CEO’er, midaldrende til ældre, hvide, skandinaviske mænd – blev i 2022 valgt til endnu flere centrale poster i det store erhvervsliv. Desuden har landets rigeste familier yderligere sikret deres indflydelse i vigtige selskaber, skriver fagredaktør Morten A. Sørensen i denne analyse.

Der er opstået et nyt old-boysnetværk i det store danske erhvervsliv, og det er blevet yderligere styrket i 2022. Det består først og fremmest af midaldrende, hvide skandinaviske mænd, der frem til 2015-2020 var topchefer i nogle af de vigtige danske erhvervsselskaber. 2022 har ikke leveret signaler om mere diversitet i dansk erhvervslivs øverste lag. Snarere tværtimod. En række af de erhvervsfolk, der i de seneste år har markeret sig i bestyrelserne, er i 2022 rykket yderligere frem:

Henrik Poulsen blev ny formand for Carlsberg i 2022 og har dermed yderligere øget sin indflydelse i erhvervslivets topelite. I Carlsberg afløste han professor Flemming Besenbacher og satte dermed streg under den proces, der i de seneste år har professionaliseret bryggerigigantens bestyrelse – i den forstand, at professorerne i bestyrelsen efterhånden er blevet afløst af erhvervsfolk. Henrik Poulsen er tidligere topchef for TDC og Ørsted, og han trækker linjer til andre af landets store selskaber, som næstformand i Novo Nordisk, senior adviser for A.P. Møller Holding, formand for Færch Group og medlem af bestyrelsen af ISS.

Også i forreste række kommer: Niels Smedegaard blev i 2022 formand for Falck, efter at han i 2021 var blevet formand for ISS. Han er tidligere topchef for DFDS og er nu desuden formand for Molslinjen, Abacus Medicine og Bikubenfonden samt senior adviser for kapitalfondene i EQT. Jens Bjerg Sørensen blev formand for Danfoss i 2022. Han er adm. direktør i Schouw & Co. og skiftede sin formandspost i Salling Group ud med en næstformandspost. Han er også næstformand i Per Aarsleff. Tom Knutzen blev ny formand for FLSmidth i 2022. Han er desuden formand for holdingselskabet Augustinus Fabrikker, der får stigende indflydelse i dansk erhvervsliv ved at udbygge aktieposterne i en lang række selskaber, samt Formand for Tivoli og næstformand i Jeudan. Peter Ruzicka blev i 2022 formand for Royal Unibrew. Han er tidligere topchef for norske Orkla og i forvejen formand for den danske smykkegigant Pandora. Bjørn Gulden blev i 2022 formand for Salling Group. Han er topchef for Adidas og tidligere topchef for Pandora. Carsten Dilling blev i 2022 formand for Terma, der fremstiller forsvars- og luftfartsteknologi, og som er ejet af Thomas B. Thriges Fond. Han er tidligere topchef for TDC og har som formand for NNIT, SAS og MT Højgaard især engageret sig i virksomheder, der er eller har været i en turnaround-proces.

Samtidig med, at denne gruppe af midaldrende skandinaviske erhvervsfolk har fået større indflydelse i dansk erhvervsliv, har også nogle lidt yngre mænd befæstet deres – og deres familiers – positioner. Det gælder:

Robert Uggla har i 2022 afløst Jim Hagemann Snabe som formand for Danmarks største virksomhed, A.P. Møller-Mærsk. Robert Uggla er barnebarn af Mærsk Mc-Kinney Møller og adm. direktør i A.P. Møller-fondenes family office A.P. Møller Holding. Thomas Kirk Kristiansen er udpeget til at blive formand for Kirk Kristiansen-familiens holdingselskab Kirkbi, der blandt andet kontrollerer Lego. De to fortsætter dermed en tendens til, at stifterfamilier i disse år befæster deres indflydelse i store danske virksomheder.

Thomas Kähler, efterkommer af Rockwools grundlægger, har således siden 2020 været formand for Rockwool International. Poul Due Jensen, en efterkommer efter Grundfos’ grundlægger, blev i 2020 udpeget som ny topchef for pumpekoncernen, og Mads Kann Rasmussen, der er efterkommer efter grundlæggeren af VKR Holding, har siden 2016 været topchef for denne koncern.

Mens det således ikke er ligefrem overraskende diversitet, der præger nybesættelser af formands- og topchefposter i en række store danske industri-, rederi- og handelskoncerner, så adskiller pharma- og biotek-virksomhederne sig med lidt mere forskellighed.

Formanden for Genmab, der er de seneste års største succes i den danske pharma-biotek-branche, er amerikaneren Deirdre Connelly. Hun er en af fire kvinder i den ni personer store bestyrelse, der i øvrigt tæller seks ikke-skandinaver. Franskmanden Dominique Reiniche er formand for Chr. Hansen. Også Bavarian Nordic har en ikke-skandinavisk formand, hollænderen Gerard van Odijk, der i 2023 ventes afløst af belgieren Luc Debruyne.

Morten A. Sørensen

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Finance Manager
Region Nordjylland
SUN-AIR i Billund søger en kreditorbogholder
Region Syddanmark
Finansiel controller med stærk forretningsforståelse
Region Sjælland
Financial Controller til HMF Group A/S
Region Midt
Udløber snart
Økonom til Almen Analyse – Landsbyggefonden
Region Hovedstaden
Udløber snart
Dansk Sygeplejeråd søger en regnskabskonsulent med digitalt mindset og med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z (barselsvikariat)
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank