Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Lunken modtagelse af Chr. Hansen/Novozymes-fusion

Steen Albrechtsen

mandag 19. december 2022 kl. 11:55

Chr. Hansen viser god form forud for fusion

Mandag morgen startede med en ganske betydelig nyhed på det danske børsmarked, idet Chr. Hansen og Novozymes offentliggjorde planerne om en fusion. Nyheden blev mødt med en meget forskellig kursreaktion, som tydeligt indikerer hvem der i første omgang får mest ud af sammenlægningen.

En mere præcis beskrivelse er måske, at Novozymes køber Chr. Hansen, og det betaler de umiddelbart for dyrt for. Det er i hvert fald markedets dom.

Målt på selve driften er Novozymes storebror med en omsætning, der er næsten dobbelt så høj som Chr. Hansen. De seneste 12 måneder viser en omsætning på 2,3 mia. euro til Novozymes og 1,2 mia. til Chr. Hansen.

Længere nede i resultatopgørelsen er der heller ikke store forskelle. På EBITDA og EBIT leverer Novozymes også omtrent dobbelt så meget til den samlede kage som Chr. Hansen, da EBITDA-margin og EBIT-margin er stort set ens i de to selskaber. Det er et øjebliksbillede, og det er givetvis også her, vi skal finde argumentet for ”forskelsbehandlingen”. Chr. Hansen har en forventning om at løfte marginen til 30 pct. og bør nok også have lidt højere vækstforventninger i udgangspunktet.

At det er Novozymes CEO, CFO og bestyrelsesformand, der fortsætter på de samme poster, er også et tegn på, hvem der er storebror i handlen. Det er i øvrigt også Novozymes, der bliver den fortsættende virksomhed.

Goldman Sachs har været den finansielle rådgiver for Chr. Hansen, og det lå slet skjult i udtalelserne herfra, at Chr. Hansen nok i et eller andet omfang har været ”til salg”, og at det derfor er Novozymes, der har måttet ”købe” Chr. Hansen for ikke at ende med at sende Chr. Hansen i armene på en anden potentiel byder.

Samlet set et værditab trods synergier
Chr. Hansen har 131,8 mio. aktier udstedt, og aktien lå i kurs 444 forud for tilbuddet. Det modsvarer en markedsværdi på rundt regnet 58,5 mia. kr. For Novozymes er de tilsvarende tal 276,4 mio. aktier i alt inkl. A-aktier og med en lukkekurs sidste fredag på 431 modsvarer det en markedsværdi på 119 mia. kr.

Samlet set var de to selskaber altså 177,5 mia. kr. værd, og det stemmer faktisk ganske fint med fordelingen af den samlede forretning på 1/3 til Chr. Hansen og 2/3 til Novozymes, jvf. de aktuelle regnskabstal.

I dag giver et tilsvarende regnestykke 68 mia. kr. til Chr. Hansen og 99,5 mia. kr. til Novozymes og samlet 167,5 mia. kr. Der er altså basalt set forsvundet mindst 10 mia. kr. i værdi til trods for, at der til de samlede aktionærer er fundet 160-180 mio. euro i synergier per år på EBIT-niveau.

Regnestykket kompliceres yderligere af, at betalingen foregår i aktier, hvormed Chr. Hansen-aktionærerne også rammes af kursfaldet i Novozymes. Endvidere modtager Novo Fonden, som sidder med en aktiepost på 22 pct. i Chr. Hansen, en lavere betaling for den aktiepost. De bytter næsten over 1:1.

Det betyder alt i alt, at de øvrige aktionærer i Chr. Hansen, som altså ejede 78 pct. af forretningen før, kommer til at eje 34 pct. af den sammenlagte forretning, hvilket må siges at være en umiddelbar overbetaling i forhold til et måske forventeligt split på 1/3 og 2/3.

Tilsvarende vil free float aktionærerne i Novozymes (dvs. alle andre end Novo Fonden), som før ejede 74,5 pct., nu kun eje 44 pct. af den samlede forretning. De får altså halveret deres ejerandel mod kun at få tilført forretning, der modsvarer halvdelen af den eksisterende.

Tålmodighed sættes på prøve
Som planerne er fremlagt, ventes fusionen først at gå igennem i 4. kvartal 2023 eller måske 1. kvartal 2024. Vi hæfter os også ved, at de udmeldte vækstforventninger for den samlede forretning kun lyder på 6-8 pct. frem til 2025, og heri er endda indregnet effekten af synergier.

Der forventes at gå tre år med at høste synergier og gennemføre sammenlægningen samtidig med, at det tager op til et år, førend sammenlægningen overhovedet er officiel og gennemført.

Kigger vi fremad, er det altså først forventeligt, at aktionærerne får ekstra indtjening og vækst at forholde sig til, når der fremlægges mere ambitiøse planer for den samlede virksomheds præstationer i dette årtis sidste halvdel.

En Chr. Hansen aktie giver 1,5326 ny Novozymes aktie, og ved de aktuelle kurser er der således tale om en rabat på ca. 6 pct. ved at købe Chr. Hansenaktien fremfor Novozymes direkte, hvis man gerne vil være med i det fremadrettede selskab.

Anser man det som sandsynligt, at fusionen går igennem, kan det altså bedst betale sig at købe Chr. Hansen til kurs 508,60 fremfor Novozymes til 352,50.

I øvrigt er det som en lille sideoplysning værd at lægge mærke til, at den hjemmeside, hvor man samler al information om transaktionen, umiddelbart ser ud til at være blevet oprettet/registreret den 24. november. Processen har givetvis været i gang længe, når man jævnfør den information sandsynligvis har brugt de sidste par uger til at finpudse det hele og få kommunikationen på plads. Givet den lange transaktionsproces, som sandsynligvis vil tage fokus gennem det meste af 2023, og det faktum, at kurserne nu er nogenlunde låst mod hinanden, har vi ikke stor tiltro til, at 2023 bliver nogen kursfest.

Skal man købe en af aktierne, må det alt andet lige foretrækkes at være Chr. Hansen pga. rabatten på 6 pct. Den kommer dog ikke helt uden risiko i det tilfælde, at transaktionen mod forventning skulle falde fra hinanden.

Steen Albrechtsen

SA og/eller nærtstående ejer aktier i Chr. Hansen

Aktuel kurs NZYM 352,50 / CHR 508,60

Kursmål (6 mdr.) N/A

Disclaimer: Læs her om ØU’s aktieanalyser

Chr. Hansen - aktiekurs

Chr. Hansen - Konkurrentnøgletal

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Senior Accountant – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Udløber snart
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden
Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank