Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Tema: Pensions survey 2023, anden del – Stor forskel i opfattelsen af afkast

Morten W. Langer

torsdag 26. januar 2023 kl. 11:25

Tema: Pensions survey 2023, anden del – Stor forskel i opfattelsen af afkast

Økonomisk Ugebrevs årlige Pensions Survey med 512 svar viser, at Danske Bank igen i år slår Nordea på målepunktet ”service, rådgivning og information”, men Danske Bank overgås i år af Spar Nord, som har taget et flot spring frem på ranglisten som bedste bank. Når det gælder bedømmelsen på investeringsafkast i forhold til omkostninger er Spar Nord også klar vinder, mens Ringkjøbing Landbobank halter efter feltet. 

Meget tyder på, at respondenternes opfattelse af investeringsafkastet i de forskellige banker mere afhænger af historiefortællingen i bankernes rådgivning og informationsmateriale end af de faktiske afkast.

Eksempelvis er pensionskundernes bedømmelse af Danske Bank overraskende negativ med en gennemsnitscore på lidt under middel (2,97), hvilket er markant ringere end i de seneste års Pensions Surveys, hvor banken har fået en betydeligt bedre bedømmelse. Til gengæld giver kunderne i Spar Nord den nordjyske bank topkarakter.

Men går man bag ved de faktiske afkasttal fra de to banker, viser det sig, at afkastforskellene stort set ikke er til at se. På Danske Banks pensionspuljer med middelrisiko var afkastet sidste år minus 11 pct., fremgår det af denne oversigt. Hos Spar Nord var afkastet stort set det samme, fremgår det af denne opgørelse. At bedømmelserne måske mere afhænger af bankernes markedsføring og historiefortælling, viser også årets tal fra Ringkjøbing Landbobank. I sidste års survey fik banken topkarakter bedømt på investeringsafkast, mens bedømmelsen i år er dykket til en dumpeplads, langt under middel. 

I virkeligheden har banken leveret samme afkast som de andre, omkring minus 11 pct. ifølge denne opgørelse. Men bedømmelsen kan selvfølgelig have meget at gøre med, hvordan bankens marketingafdeling har solgt historien over for nye kunder. Og hvis historien er blevet oversolgt, kan det selvfølgelig give bagslag på den lange bane.

Det er ikke nogen hemmelighed, at CEO John Fisker og hans bank over de seneste fem år har været en af de mere aggressive aktører inden for private banking, hvor en stor andel af respondenterne i Økonomisk Ugebrevs survey hører hjemme. Baseret på antal svar i dette års survey tyder meget på, at Ringkjøbing Landbobank har haft svært ved at tiltrække særligt mange af de mest krævende private banking-kunder, som typisk også kan findes i Økonomisk Ugebrevs univers.

Ud fra respondenternes svar ser det faktisk ud til, at de enkelte bankers markedsandele er nogenlunde uændrede i forhold til tidligere år. Danske Bank sidder på knap 20 pct. af de pensionskunder, der har pensionsopsparing i banker. Nordea sidder på 12 pct. Nykredit har ca. 7 pct. og Jyske Bank 6 pct., efterfulgt af Spar Nord, Sydbank og Ringkjøbing Landbobank.

Økonomisk Ugebrevs Pensions Survey har været gennemført hvert år de seneste seks år. Og tallene fra denne gang viser, at banksektoren fortsat har langt den altovervejende del af vores respondenter som pensionsopsparingskunder. I dette års survey oplyser 73 pct. af respondenterne, at de har egen ratepension eller livrente (eller en tidligere kapitalpension) i banken. Det er lidt lavere end i 2018, hvor andelen var 77 pct.    

Modsat er andelen, der har egen pensionsopsparing i et kommercielt pensionsselskab, steget en del, fra 31 pct. i 2018 til 36 pct. i dag. Meget tyder altså på, at de kommercielle pensionsselskaber tager markedsandele fra bankerne. 

Pensions survey 01

Andelen, der har opsparing i arbejdsmarkedspensionskasser, er dykket fra 31 pct. til 26 pct., hvilket måske har sammenhæng med, at fagforeningerne over en årrække har mistet medlemmer. Endelig viser survey-tallene, at andelen med firmapension i et kommercielt selskab er uændret siden 2018, nemlig 44 pct. 

Når det kommer til bedømmelsen af bankernes kvalitet på rådgivning, information og service, er der betydeligt flere svar på de enkelte banker, hvilket kunne antyde, at mange af respondenterne har viden om serviceniveauet i flere banker. Her scorer Spar Nord højest, efterfulgt af Danske Bank. Resultatet passer godt med, at Danske Bank traditionelt scorer højt på Økonomisk Ugebrevs årlige private banking-survey. 

I en gruppe efter, hvor bedømmelserne ligger lidt over middel, ligger med næsten ens pointtal Nordea, Saxo Bank, Sydbank, Nykredit og Sparekassen Danmark. 

I en tredje gruppe med middelkarakter ligger Jyske Bank sammen med Sparekassen Sjælland-Fyn. Og som en dumpepeter kommer pensionsrådgiveren APC, som vi har medtaget i ratingopgørelsen i år. Vurderingen på 2,75 er betydeligt under middelkarakteren på 3,0, og bedømmelsen er baseret på 32 svar.

Som en anden outsider ligger Nordnet igen i år med den absolut højeste score på 3,8 for service og information, og på 3,5 point på afkast, som også er en absolut top. Nordnet indgår ikke i vores almindelige rating, fordi onlinemægleren ikke tilbyder samme rådgivning og andre pensions-beslægtede ydelser, som de fleste banker gør. 

Vi bemærker dog, at Danske Bank tror, at Nordnet kan et eller andet. Nordnets danske chef Anne Buchardt skifter nemlig til februar til Danske Bank, hvor hun skal være global chef for bankens private banking-afdeling.

Nordnet satser målrettet mod pension med sit discountprodukt, som er baseret på meget lave omkostninger, særligt med anbefaling af kurtagefri handel med billige indeksfonde med administrationsomkostninger på typisk mellem 0,2 og 0,4 pct. I forhold til bankernes omkostninger på typisk samlet 1-3 pct. kan der være rigtig mange penge af spare ved en middelstor eller stor pensionsopsparing. 

Den meget høje score for Nordnet i Økonomisk Ugebrevs survey hænger også sammen med, at en stor andel af Økonomisk Ugebrevs univers består af gør det selv-investeringsfolk, typisk med god investeringsindsigt og mange penge.

Morten W. Langer

Se også første del af Pensions Survey 2023, der udkom i sidste uge

Pensions survey 02

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank