Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Life Science

Egetis Therapeutics ligner en interessant investering for 2023

Andrea Backlund

tirsdag 31. januar 2023 kl. 11:40

Egetis Therapeutics ligner en interessant investering for 2023

Svenske Egetis Therapeutics fokuserer på projekter i den sene kliniske udviklingsfase for lægemidler (Orphan drugs) til behandling af alvorlige og sjældne sygdomme med betydelige medicinske behov. Kommende regulatoriske ansøgninger kan drive et spændende 2023, hvor næsten al fokus er på lægemiddelkandidaten Emcitate til behandling af den sjældne sygdom MCT8-mangel.

Egetis har to lægemiddelprojekter i den sene kliniske udviklingsfase, Emcitate og Aladote, som retter sig mod patienter ramt af henholdsvis MCT8-mangel og paracetamolforgiftning.

MTC8-mangel (Allan-Herdon-Dudley Syndrom) er en sjælden medfødt lidelse forårsaget af mutationer i genet for skjoldbruskkirtelhormontransportøren MCT8. Sygdommen er karakteriseret ved en forringet tilstrømning af skjoldbruskkirtelhormoner til celler i det centrale nervesystem på grund af manglen på transportproteinet MCT8, hvilket fører til mangel på thyreoideahormon (T3) i hjernen.

Allan-Herndon-Dudleys syndrom forårsager moderat til svær intellektuel funktionsnedsættelse og bevægelsesproblemer. Udviklingen bliver forstyrret allerede før fødslen.

Der er pt. ingen behandling for MCT8-mangel, og Emcitate er udviklet som den første potentielle behandling for patienter med sygdommen. Der er udført et fase IIb klinisk studie (Triac Trial I) og et kohortestudie med signifikante og klinisk relevante behandlingsresultater på serum T3 niveauer og klinisk relevante sekundære endepunkter.

Egetis har nu til hensigt at indsende en ansøgning om markedsgodkendelse for Emcitate til det europæiske lægemiddelagentur (EMA) i første halvdel af 2023.

I USA vil Egetis efter dialog med FDA gennemføre et bekræftende randomiseret, placebokontrolleret studie med 16 patienter for at verificere resultaterne på T3-niveauerne i tidligere kliniske forsøg og publikationer.

Egetis forventer at indsende en NDA på Emcitate i midten af 2023 under ”Fast Track Designation” givet af FDA.

Triac Trial II er et fuldt rekrutteret studie i meget unge patienter med MCT8-mangel (<30 måneder gamle), der undersøger de neurokognitive effekter af tidlig intervention med Emcitate. Rekrutteringsmålet blev nået i 2. kvartal af 2022, hvor 22 patienter var inkluderet. Resultater forventes i 1. halvår 2024 og forventes forelagt FDA efter markedsgodkendelse. Der er en stor interesse fra læger verden over for at behandle patienter med MCT8-mangel med Emcitate, som er ordineret på en individuel licens til patienter i over 25 lande.

FDA har bedt Egetis om at ansøge om et såkaldt ”Expanded Access Program” (EPA) for Emcitate i USA. Det er normalt ikke muligt at ordinere et lægemiddel, før det er godkendt af myndighederne. En læge kan dog ordinere en ikke-godkendt behandling for en alvorlig tilstand eller sygdom, for hvilken der ikke er tilfredsstillende alternativer, ved at anmode om tilladelse gennem et EPA-program.

Egetis Therapeutics 01

Egetis Therapeutics 02

Egetis Therapeutics 03

Aladote klar til pivotalt studie
Aladote er en “first-in-class” lægemiddelkandidat, der udvikles til at reducere leverskader som følge af paracetamolforgiftning. Projektet har fået orphan drug status i både USA og EU.

Et “proof of principle” studie er gennemført med succes, og designet af et registreringsbærende fase 2/3 studie er klart efter drøftelser med lægemiddelmyndighederne i bl.a. USA og EU. Studiet forventes opstartet i 2023.

Fokus på sjældne sygdomme
Lægemidler til sjældne sygdomme er generelt en attraktiv del af det farmaceutiske marked. Der er mere end 7.000 kendte sjældne sygdomme, og kun 5 % af disse har en godkendt behandling.

På grund af det begrænsede antal patienter kræver lægemidler til sjældne sygdomme ofte mindre kliniske studier, hvilket resulterer i en kortere og billigere udviklingsproces. Derudover er segmentet for sjældne lægemidler typisk karakteriseret ved et begrænset antal konkurrenter og af fokuserede og veldefinerede patient- og receptudskrivende grupper. Prisen på lægemidler til sjældne sygdomme er også højere sammenlignet med lægemidler rettet mod store patientgrupper.

Egetis’ primære mål er at føre Emcitate til markedsgodkendelse i 2024 og Aladote til markedsgodkendelse i 2025. Herefter forventer Egetis selv at kommercialisere Emcitate og Aladote i USA og Europa via egen kommerciel organisation samt via partnerskab i resten af verden.

Begge projekter er potentielle behandlinger i områder med få eller ingen konkurrenter, og de små veldefinerede patientgrupper muliggør egen kommercialisering med en lille og fokuseret salgsorganisation.

3. kvartalsregnskab 2022
Omsætningen for perioden udgjorde 16,9 mio. SEK sammenlignet med SEK 35,0 mio. SEK i tilsvarende periode 2021. Af omsætningen kom 16,3 millioner SEK fra salget af Emcitate udskrevet via en individuel licens, dvs. principielt et ”early access program”. Driftsresultatet for perioden udgjorde -119,8 mio. SEK sammenlignet med -73,1 mio. SEK sidste år. Stigningen i driftsomkostningerne skyldes bl.a. projektomkostninger forud for lanceringen af Emcitate i 2024. Medarbejderstaben er øget i USA og vil sandsynligvis blive øget yderligere, når organisationen gradvist udbygges i 2023, bl.a. via et nystiftet amerikansk datterselskab.

Målet er, at det samlede antal medarbejdere vil være omkring 40-50 ved lancering i 2024. Vi mener, at et stærkt og erfarent team er afgørende for succes, givet kompleksiteten i at lancere sjældne lægemidler. Egetis har tidligere indikeret, at det har finansiering indtil efter indlevering af FDA-ansøgning for Emcitate medio 2023, men med emissionen i denne uge bør runway være forlænget med 12 måneder.

Likvider udgjorde ved udgangen af 3. kvartal 190,1 mio. SEK.

Fremtidige udfordringer
Der er en række udfordringer for Egetis. En af disse er, at kun en meget lille del af patienter med MCT8-mangel bliver diagnosticeret. MCT8-mangel kan relativt let diagnosticeres med en T3-serumtest efterfulgt af en genetisk test. Men bevidstheden om dette er desværre lav, og mange tilfælde af MCT8-mangel forbliver uopdaget.

Diagnostik og kendskab til sygdommen vil derfor være centralt for en vellykket kommercialisering af Emcitate.

Egetis arbejder i dag på at øge kendskabet til sygdommen, herunder uddanne specialister i sygdommen og fremme tidlig undersøgelse. Vi ser derfor gode muligheder for at øge opmærksomheden på relevante markeder. Incitamenterne for at få stillet en tidlig diagnose vil sandsynligvis også stige, når en godkendt behandling bliver bredt tilgængelig.

En anden og væsentlig udfordring er, ligesom for mange andre biotekselskaber, finansieringen. Egetis har en fordel i, at Emcitate har fået en ”Rare Pediatric Disease Designation” (”RPDD”) som ved FDA-godkendelse udløser en Priority Review Voucher , der forventeligt kan sælges for 100-110 mio. USD, hvor Egetis vil modtage 50 %.

Emission sikrer runway til 2024
I denne uge solgte Egetis 35 mio. nye aktier til 6,00 SEK pr. aktie og rejste dermed 210 mio. SEK. Den rettede emission var ifølge selskabet overtegnet og blev gennemført med en relativt beskeden rabat på 6,5 % til lukkekursen. Rygtet om emissionen var dog nok løbet forud, og rabatten var på mere betydelige 14,6 % ift. lukkekursen dagen før.

I disse svære tider for Life Science må vi dog anse det som værende inden for rimelighedens grænser – ikke mindst i forhold til de direkte og indirekte omkostninger ved en fortegningsemission. En række nye institutionelle investorer meldte sig på banen, bl.a. AXA Investment Managers, Handelsbanken Hälsovård Tema og Medical Strategy GmbH. De eksisterende aktionærer Fjärde AP-fonden, Linc AB og Unionen deltog. Den rettede emission medfører en udvanding på ca. 14,0 % og øger antallet af aktier til 249,6 mio. stk.

Kapitaltilførslen vil kunne finansiere omkring et års ekstra drift, og Egetis har dermed købt sig tid til at videreudvikle sin kommercielle infrastruktur i Europa og USA samt til de forberedende aktiviteter forud den planlagte kommercialisering af Emcitate i 2024. Det er formål, der nævnes helt konkret i meddelelsen om aktietegningen, og dermed står det sandsynligvis også klart, at der nok skal hentes mere kapital i forbindelse med en evt. markedsgodkendelse og den efterfølgende kommercialiseringsrejse, som vi ved er notorisk dyr – også i mindre sygdomsindikationer. Et salg af voucheren vil kunne skaffe et solidt provenu, men det vil nok være for stramt ikke at sikre sig mere runway på forhånd.

Anbefaling og kursmål
Vi ser en markant upside i Egetis efter et relativt svagt år for aktien på grund af, at markedet endnu ikke har indset, at Egetis har en “hurtig” vej til kommercialisering i 2024 i et marked, hvor der ikke er behandlingsmuligheder. Udgangspunktet er, at virksomhedens EU-ansøgning kan baseres på eksisterende data, og at der kun skal bruges et mindre replikationsstudie for USA. Sandsynligheden for godkendelse er stor, og vi antager, at markedsgodkendelser i EU og USA vil være afsluttet i 2024, og vi forventer, at tilskudsprocesserne fortsætter det meste af året.

Baseret på en prissammenligning for lægemidler indenfor sjældne sygdomme kan man antage en årlig pris for Emcitate på 225.000 USD/år i USA og 165.000 USD/år i EU. Peak sales skønnes at nå 500 mio. USD, men på grund af de nævnte vanskeligheder med at diagnosticere sygdommen er antallet af patienter behæftet med stor usikkerhed. Vi antager, at interessen for aktien vil stige frem mod lancering, især efter at finansierings-udfordringen nu er løst på kort sigt. Når vi har medtaget alle faktorer vedrørende vækst og risici i vores værdiansættelse, vil den aktuelle anbefaling være køb med et kursmål på 15 SEK med en tidshorisont på 12-24 mdr.

Allan-Herndon-Dudleys syndrom
En af de store udfordringer med Allan-Herndon-Dudleys syndrom er, at skaden på hjernen starter under graviditeten. Ideelt set vil behandling for at reducere skaden blive startet allerede i graviditetens første trimester. Desværre sker diagnosen for de fleste patienter de første måneder og op til år efter, at barnet er født. Når først skaden er sket, kan den ikke rettes.

MCT8-mangel er afhængig af en mutation i X-kromosomet, hvilket betyder, at sygdommen næsten udelukkende rammer mænd, og det med anslået prævalens på 1 ud af 70.000 mænd.

De fleste børn med Allan-Herndon-Dudley syndrom har svag muskeltonus (hypotoni) og underudvikling af mange muskler (muskelhypoplasi). Når de bliver ældre, udvikler de normalt led-deformiteter (kontrakturer), som begrænser bevægelsen af visse led. Unormal muskelstivhed (spasticitet), muskelsvaghed og ufrivillige bevægelser af arme og ben begrænser også mobiliteten. Som følge heraf er mange mennesker med Allan-Herndon-Dudleys syndrom ude af stand til at gå selvstændigt og bliver kørestolsbundne i voksenalderen.

Andrea Backlund

Kurs på anbefalingstidspunkt: 6,14 SEK

Kursmål: 15 SEK

Analysedato: 25. januar 2023

Disclaimer: Læs her om ØU’s aktieanalyser

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Life Science

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank