TCM Groups bundlinjeresultat i 3. kvartal var markant ringere end i samme kvartal i fjor. Men hovedparten af forklaringen kan findes i ekstraordinære forhold, som får regnskabet til at fremstå betydeligt dårligere, end det reelt er.
I ØU Formue 36/2022 satte vi 6 måneders kursmålet for TCM Group til 85, hvilket på det tidspunkt indebar en forventet kursstigning på 20 pct. Det skete på trods af en nedjustering to dage tidligere af forventningerne til årets driftsresultat (EBIT) med 30 mio. kr. til intervallet 100-130 mio. kr.
En måned senere kom så 3. kvartalsregnskabet, og selvom man stort set fastholdt omsætningen fra 3. kvartal i fjor, var bundlinjeresultatet reduceret med 75 pct.
Forklaringen på den manglende sammenhæng mellem omsætning og indtjening ligger flere steder, og en af dem finder vi i sammensætningen af TCM Groups omsætning. Den består af både B2B (Business to Business) og B2C (Business to Consumer) omsætning, og mens B2B gik frem, så gik B2C tilsvarende tilbage, og resultatet blev dermed en omsætning på stort set samme niveau som i fjor. Men eftersom TCM Groups fortjeneste på salg til forbrugere er højere end ved salg til virksomheder, resulterede det i et fald i bruttomargin til 18,7 pct. mod 21,5 pct. i fjor. En tilbagegang på 2,8 procentpoint svarende til 6,6 mio. kr.
Men det er kun en del af forklaringen. Der mangler nemlig stadig en forklaring på differencen på 21,2 mio. kr. i driftsresultatet (EBIT) i forhold til i fjor. Den finder vi ikke i regnskabet fra i år, men hvis vi kigger tilbage i 3. kvartalsregnskabet 2021, så dukker en ekstraordinær indtægt på 15,5 mio. kr. op.
Den vedrører TCM Groups strategiske samarbejde med ecommerce køkkenvirksomheden Celebert, som TCM Group fusionerede sine ecommerceaktiviteter (kitchn.dk) ind i samtidig med, at man købte en 45 pct. ejerandel i Celebert.
Transaktionen medførte en positiv regnskabsmæssig postering på 15,5 mio. kr., som gør sammenligningen af bundlinjeresultaterne i 3. kvartal 2022 og 2021 problematisk.
Hvis vi korrigerer for denne ekstraordinære indtægt i fjor, finder vi forklaringen på tre fjerdedele af differencen på driftsresultatet mellem de to kvartaler. Den resterende del ligger i en ekstraordinær restruktureringsomkostning i år på 4,7 mio. kr. Langt den overvejende del af TCM Groups bundlinjetilbagegang i 3. kvartal kan altså henføres til ekstraordinære poster i år og i fjor.
Det betyder ikke, at alt er guld og grønne skove hos TCM Group. Selskabet står stadig overfor udfordringer med pres på efterspørgslen og udsigt til stigende priser på eksempelvis energi.
Men det betyder, at tilbagegangen langt fra er så dramatisk, som den ser ud på de officielle regnskabstal. Dertil bør lægges, at selskabet har flere værktøjer ved hånden til at håndtere den aktuelle situation. Bl.a. kan omkostningsstigninger væltes over på kunderne, omend det vil ske med en vis forsinkelse. Man har endvidere taget initiativer til at reducere omkostningerne, hvilket bl.a. skete ved fyringer i efteråret 2022.
Når disse forhold tages i betragtning, fastholder vi vores positive vurdering af TCM Group-aktien fra analysen i oktober. Aktiens kurs nåede i december 2022 bunden i 63, og derfra er det gået opad. Det betyder, at kurspotentialet i dag er lidt lavere end de 20 pct. tilbage i oktober, men vi ser stadig et kurspotentiale på 10-15 pct. i TCM Group.
Bruno Japp
Aktuel kurs 74,30
Kursmål (6 mdr.) 85,60
Disclaimer: Læs her om ØU’s aktieanalyser
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.