Et frasalg eller en selvstændig notering af FLSmidths division for udstyr til cementfremstilling ligner det næste logiske skridt for koncernen. På den nyligt afholdte kapitalmarkedsdag blev det understreget, at der stort set ikke er synergier mellem den store mineudstyrsdivision og den mindre cementdel, skriver fagredaktør Morten A. Sørensen i denne analyse.
Hvis FLSmidths topfolk ellers tager konsekvensen af deres egen strategi, så vil divisionen, der leverer og servicerer cementanlæg, blive solgt fra.
Efter opkøbet af ThyssenKrupps division for mineudstyr (TK Mining), og efter at koncernen i 2022 har fået ny formand og ny topchef, skal koncernen nu klart deles op i to virksomheder, en stor del, der leverer mineudstyr, og en noget mindre division, der står for FLSmidths produktion og servicering af udstyr til cementproduktion og levering af hele cementfabrikker.
Den nye bestyrelsesformand Tom Knutzen og den nye CEO Mikko Keto vil forenkle og fokusere aktiviteterne i to enheder, der foreløbig skal rummes i samme børsnoterede selskab. Derudover skal non core-aktiviteter med en omsætning på omkring 1 mia. kr. sælges fra. Markedet sætter pris på pure play-tankegangen, og fremlæggelsen af planen medførte, at FLSmidth-aktien steg 10 pct.
Ledelsen leverede selv på den netop afholdte kapitalmarkedsdag en stribe argumenter for, at de to aktiviteter egentlig ikke hører hjemme i samme koncern:
1) Der skal ske en opdeling i klarere roller, så de to ledelser – af Mining og Cement – i højere grad kommer til at stå til ansvar for deres præstationer. Ifølge ledelsen vil opdelingen skabe mere fleksibilitet i driften og skabe øget finansiel transparens. Den fulde konsekvens af den argumentation må logisk være en egentlig opsplitning med et frasalg eller en selvstændig børsnotering af FLSmidths cementdel.
2) FLSmidth satser nu først og fremmest på minedelen. Det giver mening i betragtning af potentialet. Men det betyder også, at cementdelen ikke får så meget af topledelsens opmærksomhed. Indtjeningen i Mining er gradvist blevet forbedret over de seneste år, mens Cements performance har været utilfredsstillende.
Mining skal i perioden frem til 2026 nu vokse 3-6 pct. mere end markedsvæksten og nå en EBITA overskudsgrad på 13-15 pct. Cement skal derimod i samme periode vokse på linje med markedet og nå en EBITA-overskudsgrad på 8 pct. Det er altså Mining, der satses på.
3) Der er stort set ingen synergier mellem de to dele. Ledelsen forklarer blandt andet den markante nye opdeling af koncernen med begrænsede synergier, begrænsede overlap i kundebaserne og i produktudvalget og med, at de to dele af koncernen leverer til forskellige industrier og konjunkturcykler.
4) Kapitalmarkedet vil presse på. Den skærpede strategi har den nye topchef – fremgik det på kapitalmarkedsdagen – udformet efter dialog med investeringsbanker. Netop investeringsbanker vil typisk gå efter opsplitninger, så de kan investere deres kunders midler i rendyrkede virksomheder. I takt med, at Mining formentlig også i de kommende år vil klare sig bedre end Cement, vil investorerne stadigt oftere spørge, hvad FLSmidth skal med cementdelen.
5) Cementdelen bliver nu skåret til med en kraftig nedskæring af antallet af ansatte og en enklere global struktur. Man kan se det som en slags skønhedskur. Hvis det lykkes at løfte indtjeningen i cementdelen, sådan som 2026-planen lægger op til, vil den fremstå som langt mere attraktiv for en køber. At strategien for Cement kaldes Green’26 kan man også se som en del af en fristende indpakning.
Hvem skal så købe? FLSmidth er den største aktør på de fleste af sine markeder, og der er ingen større spiller, som er i færd med at konsolidere denne branche. Så kapital- eller pensionsfonde kunne være en mulighed. At lade cementdelen børsnotere selvstændigt er en anden løsning. Som en selvstændig virksomhed ville FLSmidths cementdel selv kunne påtage sig rollen som den, der konsoliderer.
FLSmidths cementdel skal bære store projekter, og det kræver et vist kapitalgrundlag. Men FLSmidths cementdel ser nok så meget sin fremtid som leverandør af miljø- og klimarigtige forbedringer af eksisterende anlæg og som serviceleverandør til de mange cementanlæg, der i dag bruger virksomhedens produkter og teknologi. FLSmidth er i dag til stede med produktionsanlæg eller komponenter på over halvdelen af alle cementfabrikker i verden.
Morten A. Sørensen
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.