Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

GN Store Nord overrasker med emission på 7 mia. kr.

Steen Albrechtsen

mandag 13. februar 2023 kl. 11:55

GN Store Nord overrasker med emission på 7 mia. kr.

GN Store Nord lancerede i den forløbne uge planer om en fortegningsemission på 7 mia. kr. Det var noget større end ventet, men gælden har haft stor fokus på det seneste, og denne voldsomme løsning kan bedst karakteriseres som en måde at rive plastret af med det samme og løse selskabets gældsudfordring i ét hug.

Det har et stykke tid været klart, at GN havde brug for at gøre noget ved den nettorentebærende gæld, som ultimo 2022 havde sneget sig op på 14,5 mia. kr. Og William Demant Fondens nylige storaktionærstatus på >10 pct. har i særlig grad givet brændstof til rygterne om en mulig fusion eller opkøbstilbud med høreapparatkonkurrenten Demant som omdrejningspunkt.

Vi må heller ikke glemme rygterne fra sidste år om mulige købstilbud fra kapitalfonde.

Konspirationsmulighederne (eller rygterne) er selvsagt mange, og de kan tage udgangspunkt i flere vinkler. Lad os starte med hvad vi ved:

Fortegningsemissionen skal hente 7 mia. kr. i provenu, og den skal gennemføres i første halvår, når den er godkendt af aktionærerne på den ordinære generalforsamling den 15. marts. Det kræver et majoritetsflertal, og dermed er det langt fra bare en formalitet. Der er afgivet betingede garantitilsagn fra flere storbanker, hvormed provenuet reelt er sikret, men uden at vi kender prisen for de eksisterende aktionærer.

Et interessant perspektiv er, at der i vedtægterne allerede i dag er en bemyndigelse til at fordoble aktiekapitalen i en fortegningsemission. Den udløber dog den 13. marts, og som sådan kan man argumentere for, at det tidsmæssigt ikke har kunnet lade sig gøre at gennemføre hele emissionen i rette tid inden udløb af bemyndigelsen.

Omvendt kan man stille det mere konspiratoriske spørgsmål om man ikke, hvis man virkelig ville, kunne have haft emission og prospekt klar allerede ved offentliggørelsen i denne uge, al den stund at man trods alt satte gang i analysen af kapitalstrukturen allerede i november?

I det lys er det oplagt at se emissionen som et udspil fra GN i et større og mere kompliceret forhandlingsspil. Som udenforstående har vi naturligvis ikke adgang til de mange ubekendte faktorer i det spil, men det er givet, at William Demant Fonden i hvert fald skal til at skynde sig, hvis de har haft i sinde at få kontrol med hele GN.

Efter en emission vil presset på GN lette betydeligt, og med udsigterne til en bedring i makroøkonomien, kan der pludselig komme godt gang i forretningen og dermed også aktiekursen igen. Qua sit ejerskab på over 10 pct. kan fonden muligvis alene med sine stemmer afvise emissionen på en generalforsamling. Mens de omvendt ved at stemme for også næsten forpligter sig til at stille med minimum 700 mio. kr. for at forsvare deres ejerandel.

I det hele taget kan man godt undre sig over, hvorfor man ikke havde emissionen køreklar ved annonceringen fremfor at skabe mere usikkerhed ved kun at komme med et forventet provenu og ikke de egentlige vilkår. Da den er ”betinget garanteret” af flere banker, har der helt sikkert været diskuteret vilkår undervejs.

7 mia. kr. modsvarer ved annonceringen ca. 28 pct. af markedsværdien på 25 mia. kr. Efter kursfaldet til 168 modsvarer det nu rundt regnet 1/3 af markedsværdien på 21 mia. kr. Det betyder, at man som potentiel investor skal være klar til at kunne investere 1/3 mere, hvis man vil undgå den udvanding, der formentlig vil opstå via en lav tegningskurs i fortegningsemissionen. Vi vil ikke blive overrasket, hvis tegningskursen bliver 100 eller lavere, hvilket i bedste vil betyde, at to eksisterende aktier giver ret til tegning af én ny aktie til kurs 109. Nu er en fortegningsemission i en large cap aktie som GN noget andet end en fortegningsemission i en small cap-aktie. Men i de små segmenter har vi i hvert fald i 2022 set en del eksempler på emissioner med stor rabat på tegningskursen og et medfølgende kursfald, der reelt betød, at de eksisterende aktionærer ikke fik noget som helst for deres tegningsretter.

Aktionærerne blev derfor ikke kompenseret for den lave tegningskurs, der typisk er i en fortegningsemission. Så galt går det næppe i GN, men det er alligevel værd at have i baghovedet, når vi har med fortegningsemissioner at gøre – også de garanterede.

Vi ved, at der tidligere i 2022 var rygter i pressen om et muligt købstilbud fra en eller flere kapitalfonde. Nu er kursen endnu lavere end dengang, og selvom verdenssituationen er lidt anderledes end for et år siden, så bør en kapitalfond have en længere tidshorisont, som rækker hen over de kortsigtede udfordringer med inflation, mulig recession, mv.

Det ville givetvis være muligt selv at gnave gælden af over nogle år, eventuelt med hjælp fra et par mia. kr. til at tage toppen af gælden. Det vil omvendt nok også gøre aktien til en ”zombie” de næste par år, og derfor kan man godt sige, at emissionen er hård og voldsom, men den river plastret af med det samme og sætter et nyt udgangspunkt for fremdrift og kursstigninger. Det skal være skidt, før det kan blive godt.

Emissionen er givetvis den ubekendte faktor, men så længe, man som aktionær er forberedt på at komme med flere penge, ser perspektiverne for en investering ganske interessante ud på flere års sigt. Den forsigtige investor afventer emissionen, men må så også acceptere at misse et eventuelt opkøbstilbud eller fusionsplan fra Demant, kapitalfonde eller andre aktører, som med emissionen måske bliver presset til at bekende kulør.

Uden emissionsvilkår er det svært – for ikke at sige umuligt – at sætte et kursmål. Vi er dog moderat positive, ikke mindst med chancen (omend den er lille) for, at der kan komme købstilbud på banen, og så kan det godt blive en kursfest.

Steen Albrechtsen

SA og/eller nærtstående ejer aktier i GN Store Nord

Aktuel kurs 167,65

Kursmål (6 mdr.) 168,00

Disclaimer: Læs her om ØU’s aktieanalyser

GN Store Nord - aktiekurs

GN Store Nord - konkurrentnøgletal

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Senior Accountant – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Udløber snart
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden
Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank