Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind

Råvarer: Overraskende nedskæring i Opec+ sender oliepriserne i vejret

MarketWire

mandag 03. april 2023 kl. 7:12

En uventet produktionsnedskæring i Organisationen af Olieeksporterende Lande med allierede har mandag sendt oliepriserne på himmelflugt.

En tønde af den europæiske referenceolie, Brent, koster mandag morgen 84,04 dollar mod 78,91 dollar fredag eftermiddag. Den amerikanske WTI-olie handles samtidig i 79,72 dollar mod 74,82 dollar fredag eftermiddag.

Organisation og de allierede lande, der sammen er kendt som Opec+, har søndag sænket sin olieproduktion med yderligere 1,16 mio. tønder. Samlet er produktionen således kåret med 3,66 mio. tønder om dagen, eller hvad der ifølge Reuters’ beregninger svarer til 3,7 pct. af den globale efterspørgsel.

Størst bliver reduktionen hos Saudi-Arabien, der betragtes som de facto leder af Opec+, med 500.000 tønder om dagen. I Irak sænkes produktionen med 211.000 tønder om dagen, mens De Forenede Arabiske Emirater står for den tredjestørste nedskæring på 144.000 tønder.

Den uventede ændring af produktionspolitikken sker forud for et virtuelt møde mellem medlemslandenes repræsentanter.

At flere af Opec+’s større medlemslande er omfattet af produktionsnedskæringen taler for, at aftalen i højere grad vil blive efterlevet, end det har været tilfældet tidligere, mener Vivek Dhar, der er energianalytiker i CBA, ifølge Reuters.

– Det betyder, at oliemarkederne potentielt kan se omkring 1 pct. af den globale olieforsyning svinde ind fra maj, forklarer energianalytikeren.

Tidspunktet for produktionsnedskæringen er særligt overraskende, mener Arne Anders Lohmann Rasmussen, der er chefanalytiker i Global Risk Management.

– I takt med at frygten for en ny bankkrise er aftaget, og aktierne er steget igen, er også olieprisen steget til nær 80 dollar tønden fredag. Især set i lyset af, at olieprisen er steget igen, er produktionsnedskæringen overraskende, bemærker han i et notat.

Selv om nedskæringen er overraskende, følger den Opec+’s nye dagsorden om at arbejde forebyggende, fordi de kan uden at lide markante tab af markedsandele, lyder vurderingen i Goldman Sachs, der har hævet sine forventninger til prisen for Brent til 95 dollar per tønde ved årets udgang og 100 dollar per tønde i 2024.

– Selv om det er overraskende, afspejler det vigtige økonomiske og givetvis politiske overvejelser, fremgår det af en analyse fra storbanken.

Den uventede beslutning fra Opec+ følger fredagens friske nøgletal fra USA ellers et overraskende fald i den amerikanske kerneinflation i februar. Det spredte fredag ny optimisme på markedet, men overskygges mandag af udsigten til et lavere udbud.

På det øvrige råvaremarked koster en troy ounce guld mandag morgen 1952,42 dollar mod 1978,04 dollar mandag eftermiddag.

.\\˙ MarketWire

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Udløber snart
SUN-AIR i Billund søger en kreditorbogholder
Region Syddanmark
Finansiel controller med stærk forretningsforståelse
Region Sjælland
Udløber snart
Dansk Sygeplejeråd søger en regnskabskonsulent med digitalt mindset og med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z (barselsvikariat)
Region Hovedstaden

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank