Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Forsikringskunder kræver action fra ministeren

Linda

søndag 05. februar 2017 kl. 14:29

I kølvandet på konkursen i Gable og Husejernes Forsikring siger tre ud af fire danskere, at de er blevet skeptiske over for udenlandske forsikringsselskaber, og at erhvervsministeren skal sikre større gennemsigtighed om garantidækning. Men ministeren siger nej.

Når støvet fra efterårets konkurs i Gable og Husejernes Forsikring har lagt sig, kan det nemt ende med et forsikringsmarked, der fungerer værre – og ikke bedre. Altså hvor danske forsikringskunder er blevet skræmt fra at købe forsikringer gennem udenlandske forsikringsselskaber. Sådan lyder konklusionen på to rundspørger foretaget af Økonomisk Ugebrev, hvor vi dels har spurgt konkursramte kunder via en facebookside, og dels også økonomisk Ugebrevs læsere om deres syn på forsikringsmarkedet. 75 procent af dem, der har haft en forsikring i Gable, svarer, at de er blevet mere skeptiske over for billige udenlandske forsikringsselskaber. Og hele 67 procent af andre danskere, der blot har fulgt sagen her i Økonomisk Ugebrev, er skeptiske. 105 tidligere kunder i Gable har svaret og 146 læsere af Økonomisk Ugebrev.

Passiv minister
Overraskende siger alle, at de ville være meget mere positive over for et udenlandsk forsikringsselskab, hvis blot myndighederne ville lave en liste over, hvilke selskaber der er dækket af den danske garantifond, og hvilke der ikke er. Men det arbejde har erhvervsminister Brian Mikkelsen ingen planer om at sætte i gang, oplyser han. I stedet vil han fortsat lade det være op til de enkelte selskaber at skulle oplyse forbrugerne om dette, også selv om han åbner døren for, at alle selskaber nu kan blive medlem af Garantifonden.

Passiviteten møder kritisk fra forsikringsbranchen: ”Kunderne skal naturligvis kunne se på Finanstilsynetshjemmeside, om en forsikring er omfattet af garantiordningen. Desuden bør Finanstilsynet føre et aktivt tilsyn med de agenturer, der sælger forsikringer. Det kan de gøre med god skik-reglerne, der allerede findes i loven. Hvis der skal flere håndtag til at sikre, at kunderne i agenturer af forsikringsselskaber bliver behandlet ordentligt, så bør Finanstilsynet også have dem. Endelig bør agenturer ikke kunne anvende ordet ”forsikring” i deres navn, for det forvirrer kunderne,” siger direktør Torben Weiss Garne fra den danske garantifond.

Den manglende gennemsigtighed om garantidækning er et reelt problem, viser Økonomisk Ugebrev undersøgelser. Hele 76 procent af begge grupper synes, at der ikke har været klar nok oplysning om Gables manglende dækning i den danske garantifond. 80 procent af de tidligere kunder i Gable siger lige ud, at de har mistet tillid til erhvervsministeren, efter at han endnu ikke har taget initiativ til, at der udarbejdes en officiel liste, hvor forbrugerne kan tjekke deres dækning ved køb af forsikringer. Det samme gælder 70 procent af Økonomisk Ugebrevs læsere.

Meget tyder altså på, at regeringen er helt ude af trin med forsikringskunderne i denne sag, og ministeren har tilsyneladende ikke forståelse for problemet. Præsenteret for undersøgelsens konklusioner mener ministeren stadig, at hans løsning er en forbedring af forholdene på markedet.

”Som opfølgning på Gable Insurances konkurs indgik jeg en bred politisk aftale, der indeholder en række konkrete initiativer, som skal stille forbrugerne bedre. Eksempelvis får alle selskaber pligt til at oplyse, om de er med i garantiordningen, og de udenlandske selskaber får også mulighed for at komme med i den danske garantiordning. Lovforslaget er nu sendt i høring, så det kan vedtages inden sommer,” lyder det fra Brian Mikkelsen.

Kritik af EU-myndighed
Det er dog stadig op til de enkelte selskaber at oplyse, hvor godt kunderne er dækket i tilfælde af konkurs, og det mener forsikringsbranchen ikke er godt nok. ”Det er ekstremt trist, at et liechtensteinsk forsikringsselskab under et ringe tilsyn, og som tilsyneladende har løjet over for deres kunder via et dansk agentur, skal have en negativ effekt på tilliden til branchen. Det reelle problem er, at selv om der er en europæisk tilsynsmyndighed i EU på forsikringsområdet, kaldet EIOPA, så glemmer det tilsyneladende at have fokus på dets egne medlemmer – altså finanstilsynene i EU. Derfor er det blevet attraktivt at etablere sig i blandt andet Liechtenstein og Gibraltar og så sælge produkter i andre EU-lande, til skade for forbrugerne. Det skriger lidt til himmelen, at man kan oprette et forsikringsselskab i Liechtenstein alene for at sælge en lang række forsikringsprodukter i andre EU-lande. Forsikringer, som slet ikke kendes i Liechtenstein. Det emne ser vi meget gerne, at den danske regering tager op i EU,” siger Torben Weiss Garne.

læs hele udgivelsen her 

Carsten Vitoft

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Business Controller
Region Hovedstaden
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Nyt job
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank