SAS har sat anden del af et 700 mio. dollar stort lån fra Apollo på hold, og det tolkes positivt af Jacob Pedersen, der er aktieanalysechef i Sydbank.
– Den her meddelelse er jo rigtig positiv for SAS – med tryk på FOR. Den er positiv i forhold til at tiltrække nye investorer, fordi den viser, at man eksekverer bedre på tingene, end det man regnede med, da man startede den her konkursbeskyttelsesproces. Det åbner måske også døre for nye investorer da de kan se at kinddansen med Apollo ikke er helt så tæt, som man måske havde regnet med, siger aktieanalysechefen til MarketWire.
OVERMODIGE HANDLENDE
Men SAS-aktionærerne er dog langt fra på sikker grund.
– Det ændrer ikke en tøddel på, at aktierne, der er børsnoteret endnu, stadigvæk er i overhængende fare for at være værdiløse. Det er de overmodige, der bliver rige i dag. Og de skal sørge for, at de ikke ligger med aktierne den dag, hvor skiftet det sker, siger Jacob Pedersen.
SAS oplyser mandag, at det er en “stærkere end ventet likviditetssituation, og derfor har luftfartsselskabet “ikke behov for yderligere likviditet på kort sigt.”
Aktieanalysechefen påpeger dog, at SAS for at få adgang til anden del af lånet skulle SAS have aftaler på plads med dansk/svensk kabine, og man skulle have aftaler på plads med samtlige leverandører:
– Det er man ikke kommet på plads med. Nu køber man sig selv tid, man dropper at tage anden halvdel af det her meget dyre lå, fordi man har penge i kassen, siger Jacob Pedersen og fortsætter:
– I alle henseender er der tale om godt nyt i forhold til at skabe indtrykket af at her er et selskab hvor ledelsen faktisk eksekverer rigtigt fint. Men det ændrer stadigvæk ikke på, at der skal nye investorer ind i SAS.
Spørgsmålet er nu, om SAS får brug for færre penge til en rekonstruktion af selskabet.
– Det har jo hele tiden været planen, at de 9,5 mia. svenske kr. man skulle have i kassen i ny egenkapital for at redde selskabet skulle cirka 7 af dem skulle bruges på at indfri DIP-lånet på også omkring 7 mia. svenske kr., påpeger Sydbanks aktieanalysechef.
DIP står for “debtor-in-possession-finansering”, og det er en låntype for selskaber under rekonstruktion i forbindelse med konkursbeskyttelse.
– Hvis DIP-lånet ikke er så stort, så kan man måske nøjes med mindre en 9,5 mia. svenske kr. Men det skriver man jo ikke noget om. Uanset hvad der sker herfra er der en risiko for, at aktionærerne ender med værdiløse aktier, fastslår Jacob Pedersen.
.\\˙ MarketWire