Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

MiFID2 ændrer spillepladen: vinder og tabere

Linda

søndag 22. januar 2017 kl. 20:58

MifID2 vil vende op og ned på forretningsmodellen for investeringsforeninger, banker og investorer.

EU-direktivet indføres i Danmark til sommer. Investeringsforeninger uden en privatkundebank til at bakke op kan blive tabere. Storbanker satser på roborådgivning til at holde på indtægt. Discountbrokere kan blive klare vindere.

Over 800.000 danskere ejer i dag investeringsforeningsbeviser. Langt de fleste har købt dem på anbefaling af deres bank, der har taget sig betalt med provisioner fra investeringsforeningerne. Det giver bankerne årlige indtægter på flere mia. kroner. Men det har også medfødt omfattende kritik af bankerne.

Provisionerne betyder, at rådgivningen typisk ikke har været drevet af et ønske i banken om at skabe de bedste afkast til kunderne, selv om de gerne ville have det til at se sådan ud. Derimod er rådgivningen mere drevet af, hvor stor provision banken kan hive hjem til sig selv.

Alt dette ændrer sig til sommer, når EU-direktivet MiFID2 bliver indført i Danmark, og det som udgangspunkt bliver forbudt for bankerne at modtage provisioner fra investeringsforeningerne. Kun hvis bankerne kan dokumentere, at deres rådgivning er ”værdiskabende” for kunderne, kan de fortsat modtage provisioner. Det bliver en af de største omvæltninger i den finansielle verden i mange år, vurderer eksperter.

Investeringsforeninger: Investeringsforeningerne står foran store udfordringer. I mange år har de solgt deres investeringsbeviser gennem en bank eller en anden distributør. Banken har fået betaling for dette i form af provisioner, hver gang de rådgav og solgte et investeringsbevis til deres kunder.

Formidlingsprovisionsbetalingerne udgjorde i 2014 omkring 40 pct. af foreningernes administrationsomkostninger. De penge må banker og distributører fremover kun opkræve, hvis de sender pengene direkte videre til kunderne, eller hvis banken/distributøren kan dokumentere, at deres rådgivning er værdiskabende for kunderne.

Ellers kan investeringsforeningerne selv beholde pengene. Men der bliver også brug for dem. For med ændringen forsvinder en stor del af bankernes og distributørerne motivation for at sælge investeringsforeningernes produkter. Investeringsforeninger må derfor forvente at skulle bruge mange flere kræfter fremover på at sælge sig selv til investorerne. Det ventes særligt at blive et problem for de investeringsforeninger, som ikke har en stor bank med mange privatkunder i ryggen.

Bankerne/formidlerne: De står til umiddelbart at blive de store tabere. De har gennem årene tjent op imod 3 mia. kroner i provision på at sælge investeringsforeningsbeviser, og det beløb risikerer at blive dramatisk reduceret. Hvis bankerne fortsat vil have penge for rådgivning, skal de opkræve pengene direkte hos kunderne. Dermed bliver det også mere tydeligt for kunderne, hvad rådgivningen egentligt koster, hvilket også er hele intentionen med direktivet. Risikoen er dog, hvordan kunderne vil reagere ved at få en regning på måske 4-5.000 kroner årligt for rådgivning i banken.

Hvis mange kunder vælger dette fra, kan bankerne blive nødt til at skære ned på antallet af investeringsrådgivere. Bankerne står også foran store udgifter til øgede krav om rapportering. Af samme grund ser vi netop nu de to store banker, Danske Bank og Nordea, forsigtigt løfte sløret for deres planer med at indføre automatiseret rådgivning, hvor kunderne får rådgivning via en computer, også kaldet robot-rådgivning.

Hvis kunderne i stort omfang vælger ikke at betale for rådgivning men i steder selv træffer investeringsbeslutninger, der bare skal udføres, så står discountdistributører som eksempelvis Nordnet og Saxo Bank til at kunne vinde markedsandele, hvis de tager kampen op med at konkurrere på prisen.

Investorerne: På papiret er investorerne de store vindere med dette direktiv. De kan fremover se præcist, hvad rådgivningen koster, og de kan vurdere, om den er pengene værd. Og også hvad samme rådgivning koster andre steder. Men de risikerer også at få en stor overraskelse, for priserne kan nemt ligge på 4-5.000 kr. årligt, og dertil skal lægges moms. Og denne udgift kan ikke trækkes fra i skat. Flere eksperter frygter, at det vil få mange især mindre investorer til helt at vælge rådgivningen fra, og at der vil opstå et rådgivnings-tomrum. Det tomrum kan rådgivningsrobotter så være med til at udfylde.

Staten: Den eneste sikre vinder i hele denne omlægning er staten. Investeringsforeninger har historisk altid været fritaget for moms. Men hvis bankerne vælger at sende deres kunder en regning for rådgivning, så er der tale om en helt almindelig regning, der skal påføres moms. Der bliver altså tale om en helt ny indtægtskilde for staten. Hvor stor denne indtægt bliver, tør ingen dog endnu gætte på.

læs hele udgivelsen her

Henrik Denta

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Udløber snart
Business Controller
Region Hovedstaden
Udløber snart
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Udløber snart
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank