Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Investorerne køber sig ind i FLSmidths optimisme

Steen Albrechtsen

mandag 15. maj 2023 kl. 11:55

Investorerne køber sig ind i FLSmidths optimisme

FLSmidths kvartalsregnskab blev vel modtaget af markedet, som sendte aktien over kurs 300. Men selvom regnskabet var pænt, sidder man tilbage med en fornemmelse af, at det måske ikke var selve regnskabet, der gjorde udfaldet, men snarere ledelsens langsigtede marginoptimisme, der løftede kursen.

Det er efterhånden blevet mere reglen end undtagelsen, at selskabernes aktiekurser kan svinge relativt meget omkring regnskabsmeddelelser (og andre nyheder for den sags skyld også).

Et eksempel på det er den pæne stigning på 5 pct. ved torsdagens åbning til FLSmidth efter 1. kvartalsregnskabet. Allerede efter 10 min. var stigningen annulleret igen, og status var en tilbagegang på 1 pct. Kursen rettede sig igen, og da telefonkonferencen gik i gang kl. 10 var aktien igen 4-5 pct. oppe.

Og 35 min. inde i telefonkonferencen (ca. kl. 10.35) begynder aktien en stigning, som betyder, at kursen ved middagstid pludselig er steget 10 pct. siden børsens åbning.

Vi skal ikke her fastslå om det blot er en tilfældighed, at der lige netop efter ca. 35 min. blev spurgt mere indgående ind til en kommentar, som CEO var kommet med i starten af telefonkonferencen.

Kommentaren handlede om, at marginerne på de nye ordrer, der tages ind, er højere, end hvad man leverer lige nu.

Den ellers rolige finske CEO havde lidt svært ved at skjule sin glæde og begejstring, og det blev sågar sagt, at analytikerne vil blive stolte af ham, når de ser hvad de ordrer vil levere fremadrettet. Altså blev det mere end indikeret, at der ligger rigtig gode marginer forude, hvilket selvsagt er med til at understøtte de 2026-målsætningen om et løft af marginen i minedivisionen til 13-15 pct. og i cement til 8 pct. Det blev også krydret med kommentarer om, at ”vi kun får de ordrer, vi vil have”, og underforstået: at man ikke tager – eller behøver at tage imod – dårlige ordrer med høj risiko og/eller lave marginer.

Nye ordrer vil tidligst begynde at slå igennem næste år, da større mineudstyrsleverancer naturligvis ikke eksekveres overnight og sendes ud med PostNord. Det er tit store projekter eller serviceaftaler, som kræver lang leveringstid og følgelig også først flyttes fra ordrebogen til resultatopgørelsen over de kommende år.

Om selve kvartalsregnskabet er ellers blot værd at bemærke, at man med CEO’s egne ord har fået en fremragende start på året.

Og selvom det ikke gav sig udslag i en opjustering, så er det værd at bide mærke i optimismen, som virker reel. Også selvom det i år kan blive lidt af en udfordring at se den reelle fremgang.

Det skyldes, at 2023 på mange måder nok bliver et rodet år, hvor tallene både før og efter særlige omkostninger (special items) forstyrres af både de første synergier, men også af integrationsomkostninger til TK-opkøbet og afviklingsomkostninger til de ikke-kerneforretninger og kontrakter, man som led i strategien har valgt at afvikle hurtigst muligt. Afviklingen ventes at koste op imod 1,2 mia. over en 3-årsperiode med størstedelen i 2023 og 2024. 2023 er et voldsomt transformationsår, hvor det store opkøb af thyssenkrupps mineforretning skal konsumeres samtidig med, at en mere generel omstrukturering og strømlining af FLSmidths to fremadrettede divisioner skal gennemføres.

Det ses ganske tydeligt på f.eks. antallet af ansatte, der allerede er skåret ned med 1.300. Yderligere 700 nedskæringer venter rundt om hjørnet, når næste trin i fusionen gennemføres i 2.halvår. Synergier på ca. 560 mio. kr. er klar til at blive høstet med fuld effekt fra 1. januar 2024.

Ser vi lidt mere konkret på kursgrafen, er det interessant, at aktien nu igen flirter med kurs 300. Det niveau blev sidst nået i januar, da den store kapitalfond Altor lidt overraskende flagede sin købsinteresse i aktien og hurtigt fik anskaffet sig en aktiepost på over 10 pct.

Altors hjemmeside med egen porteføljeoversigt viser tydeligt, at det ikke er børsnoterede selskaber man normalt gør sig i. Beskrivelsen af FLSmidth indrammer pænt, hvad investeringscasen handler om: et godt underliggende marked med grøn omstilling som vækstdriver og marginvækst i de kommende år i den fusionerede forretning.

FLS skriver selv om sit pejlemærke på lidt længere sigt, dvs. i 2030 forbi den nuværende strategiperiodes udløb i 2026:

”We enable our customers in mining and cement to move towards zero emissions by 2030.”

Det er en mission og en ambitiøs målsætning, og med de investeringsprogrammer, der globalt set over de næste mange år rulles ud som led i den grønne omstilling, er det oplagt, at der godt kan ligge en mangeårig væksthistorie foran investorerne.

Bæredygtighed og grøn omstilling
Kapitalmarkedsdagen i januar gav tydeligt indtryk af, hvor central bæredygtighed og grøn omstilling er ved at blive for investeringscasen. Cementfabrikker er store udledere af CO2, hvilket debatten herhjemme om f.eks. Aalborg Portland også bekræfter. FLSmidths strategi for 2026 hedder ”Green Cement 2026”, og deri er fokus ret klar. Vi ser den grønne agenda som en klar løftestang for cementforretningens lave margin på aktuelt 4-5 pct. og op til målsætningen i 2026 i niveauet 8 pct.

Indenfor minedrift er der bl.a. fokus på alle de sjældne metaller, der skal udvindes for at understøtte den grønne omstilling og f.eks. el-biler.

Det er svært at se et konkret kursmål for aktien lige nu, hvor man stadig står foran et stort transformationsår.

Kigger vi forbi det, ligner det unægteligt en ganske interessant investeringshistorie, og allerede nu kan vi se konsensustal, der peger i retning af en lav tocifret Price/Earnings i 2024 og 2025.

Med den udtrykte optimisme på telefonkonferencen er der i vores øjne lagt op til en god periode fremadrettet, hvor marginforventninger hos investorer og analytikere nok skal løftes yderligere. Vi sætter et kursmål på 375 svarende til en forventet P/E for 2024 omkring 15. Det ser attraktivt ud, ikke mindst hvis FLSmidth også i investorernes øjne formår at positionere sig som en bæredygtig og grøn-omstillingsaktie.

Der er et stykke vej endnu, men vi kan se konturerne for en god lang optur for aktien. Og det kan Altor i hvert fald også.

Steen Albrechtsen

SA og/eller nærtstående ejer aktier i FLSmidth

Aktuel kurs 309,40

Kursmål (6-12 mdr.) 375,00

Disclaimer: Læs her om ØU’s aktieanalyser

FLSmidth - konkurrentnøgletal

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Senior Accountant – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Udløber snart
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Erhvervskonsulent til Erhverv og Iværksætteri i Svendborg Kommune
Region Syd
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Nyt job
International Sales Manager til Salg & Marketing
Region Syddanmark.
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Medarbejder til vurdering af investeringsejendomme
Region Syd
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Business Analyst
Region Sjælland
ØKONOMICHEF TIL GLOSTRUP BOLIGSELSKAB
Region Hovedstaden
Nyt job
Strategikonsulent søges til Dansk Erhverv
Region Hovedstaden
Direktør – Destination Kystlandet
Region Midt
Nyt job
Vil du være med til at uddanne Finansøkonomer, Au i finansiel rådgivning og P.ba. i Finans?
Region Sjælland.
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden
Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank