Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Life Science

Vitrolife går ind i 2023 med rygvind

Andrea Backlund

tirsdag 16. maj 2023 kl. 11:40

Vitrolife har stadig udfordringer i Genetics

Svenske Vitrolife, der udvikler, producerer og markedsfører produkter inden for in vitro fertilisering (IVF), har haft en rigtig god start på 2023. Den organiske vækst udgjorde 9 % i 1. kvartal, hvilket sammen med en markant forbedring af bruttomarginen overgik markedets forventninger og indikerer, at de seneste organisationsændringer har været gunstige for virksomheden.

Sidste år var præget af de mange ændringer, der er fulgt i kølvandet på det store opkøb af Igenomix, for slet ikke at tale om de makroøkonomiske udfordringer, der naturligvis også er væsentlige for en højt prissat vækstvirksomhed som Vitrolife. Hvor 2022 var et forandringsår, er 2023 nok det første egentlige år, hvor det nye Vitrolife skal vise sit værd.

Det tocifrede milliardopkøb af Igenomix blev i løbet af 2022 integreret i den ny Vitrolife organisation under forretningsområdet Genetic Services, som fremover vil fokusere på reproduktiv sundhed og produktudvikling.

Fra 1. oktober 2022 blev der også etableret en fælles global salgs- og marketingorganisation. Formålet her er at udnytte synergierne mellem forretningsområder og markeder til at opnå højere omkostningseffektivitet, lønsom vækst og i det hele taget gøre virksomheden mere konkurrencedygtig. I løbet af året opnåede virksomheden også en vigtig milepæl inden for bæredygtighedsarbejdet ved at tilslutte sig United National Global Compact (UNGC). Dette medlemskab vil kræve mere gennemsigtighed og ansvarlighed i forpligtelsen til at sikre bæredygtighed i alt, hvad virksomheden gør. Årsrapporten for 2022 viser, at salget steg med 92 % til 3.234 mio. SEK, hvoraf 10 % var organisk vækst, 65 % var erhvervet vækst og 18 % valutaeffekter. Alle forretningsområder rapporterede om øget salg. Forbrugsvarer steg med 23 %, Technologies med 16 % og Genetic Services bidrog med en omsætning på 1.085 mio. SEK.

Alle markedsregioner viste også vækst, men opkøbte Igenomix forstyrrer tallene noget. Der sås således en vækst på 177 % i Amerika, 48 % i EMEA, 59 % i Japan og Stillehavet og 38 % i Asien. EBITDA udgjorde 1.050 mio. SEK, hvilket betyder en margin på 32,5 %, de tilsvarende tal for 2021 udgjorde 544 mio. SEK og 32,4 %.

Den globale forsyningssituation har resulteret i logistikflaskehalse og en del materialemangel, som har påvirket omkostningerne i 2022. Disse omkostninger forventes at fortsætte i 2023, men i mindre omfang.

Vitrolife Group har i dag ca. 1.100 ansatte i mere end 25 lande og er organiseret i de tre forretningsområder: Consumables, Technologies og Genetic Services. Virksomheden opererer i tre globale regioner; Americas, EMEA og APAC, som består af en kombination af de tidligere markedsregioner Asien og Japan og Stillehavet.

Gode resultater i første kvartal 2023
Vitrolife er kommet pænt fra start i 2023, og i 1. kvartal udgjorde omsætningen 854 mio. SEK, modsvarende en stigning på 14 % i forhold til samme periode sidste år, hvor omsætningen udgjorde 752 mio. SEK. Væksten var positiv i alle markedsregioner, men stærkest i APAC med 23 %. Amerika leverede 6 %, mens EMEA nåede 1 %.

Bruttomarginen steg til 56,8 % sammenlignet med 55,7 % i 1. kvartal 2022, hvilket er en klar forbedring – ikke mindst med tanke på inflationspresset sidste år. EBITDA udgjorde 282 mio. SEK sammenlignet med 228 mio. SEK sidste år, hvilket giver en EBITDA-margin på 33,0 %.

Periodens resultat udgjorde 99 mio. SEK, hvilket gav et resultat pr. aktie på 0,74 SEK, en stigning på 23 % i forhold til 2022.

Vitrolife har også opnået forbedrede proforma-marginer som følge af besparelser og øget produktivitet, især i Genetic Services.

Regional vækst er størst i Asien, inklusive Japan. De mindre succesrige dele omfatter forretningsområdet Technologies i Europa og USA, som allerede udgør den mindste del sammenlignet med Consumables og Genetic Services.

Kursmål og anbefaling
De vigtigste aktuelle drivkræfter på IVF-markedet er den stigende fødealder, forbedret teknologi til fertilitetsbevaringsprocedurer samt gunstige regler og offentlige tilskudssystemer, der muliggør gratis eller delvist finansierede IVF-behandlinger.

Resten af 2023 ser lyst ud for Vitrolife med en forventet organisk vækst på 8-10 % og forbedrede EBITDA-marginer. Det positive resultat for 1. kvartal 2023 er et skridt i den rigtige retning mod dette mål. På kort sigt kan bruttomarginen blive mere volatil, da den vil afhænge af salgsmixet og strategiske valg på det amerikanske marked (f.eks. mellem pris og volumen). Den forbedrede effektivitet og højere volumener inden for salg og R&D vil kunne bidrage til øgede EBITDA-marginer. Tilskudssystemerne og situationen for private forsikringer er også forbedret i flere regioner, bl.a. Japan.

I år bliver der også skiftet ud på direktørposten, når den administrerende direktør Thomas Axelsson efter planen fratræder den 1. august 2023. Ny direktør bliver Bronwyn Brophy, som har en meget passende baggrund for opgaven. Bronwyn Brophy er irsk og har stor erfaring fra lederstillinger i globale Life Science og Medtech-virksomheder som Thermo Fischer Scientific, Medtronic og Johnson & Johnson. I de seneste år hos Thermo Fischer var hun globalt ansvarlig for Immunodiagnostics Division og før det præsident for EMEA-regionen. Vitrolife har allerede musklerne til at foretage yderligere opkøb, der kan forbedre effektiviteten og understøtte en stabil organisk vækst. Virksomheden har allerede etableret synergier fra Genetic Services, og EBITDA-marginerne er gode.

Når vi har medtaget alle faktorer vedrørende den seneste udvikling, løfter vi vores anbefaling til KØB og løfter samtidig kursmålet til 295 SEK med en tidshorisont på 12-24 måneder. Grundlaget for vores værdiansættelse er, at vi vurderer, at Vitrolife har gode udsigter takket være sin brede produktportefølje og stærke brands samt købet af Igenomix. Vi forventer fortsat vækst i brugen af IVF-behandlinger understøttet af forbedrede tilskudsniveauer og forsikring på området. Den regionale ekspansion, den ambitiøse bæredygtighedsstrategi og den nye organisation, hvor Igenomix udgør hovedparten af forretningsområdet Genetic Services, giver også Vitrolife en god position til at ekspandere yderligere baseret på komplementære opkøb, innovation og nye salgsmuligheder.

Andrea Backlund

Kurs på anbefalingstidspunkt: 229 SEK

Kursmål: 295 SEK

Analysedato: 8. maj 2022

Disclaimer: Læs her om ØU’s aktieanalyser

Vitrolife 01

Vitrolife 02

Vitrolife 03

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Life Science

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank