Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

BNP-Vækst: Nu begynder danskernes privatforbrug at skride

Morten W. Langer

tirsdag 23. maj 2023 kl. 11:15

BNP-Vækst: Nu begynder danskernes privatforbrug at skride

Økonomiministeriet ser nu mere positivt på udviklingen i privatforbruget end i marts. Imidlertid ser Nordea og Danske Bank i deres prognoser mere pessimistisk på det. Både seneste data for dankortforbrug og forbrugertillid peger ned ad bakke. Men industrieksporten og energisektoren bidrager positivt i det store regnestykke, skriver chefredaktør Morten W. Langer i denne gennemgang.

Med sin nye prognose for dansk økonomi lægger regeringen via Økonomiministeriet sig i spidsen med det mest optimistiske syn på udviklingen i privatforbruget i år. Mens industrien, eksporten og beskæftigelsen holder samfundsøkonomien på sporet, synes husholdningerne nu for alvor at blive negativt påvirket af højere fødevarepriser, stigende boligrenter og andre prisforhøjelser på eksempelvis benzin og transport.

Økonomisk Ugebrev har gennemgået en stribe data, hvor udviklingen i privatforbruget entydigt peger nedad. Det er således vanskeligt at forstå regeringens optimisme omkring udviklingen i privatforbruget. Økonomiministeriet skriver da også i sin redegørelse, at ”opbremsningen i dansk økonomi ventes at vise sig mere bredt i løbet af 2023 (…). Udviklingen skal særligt ses i sammenhæng med virkningen af den høje inflation og de højere renter på privatforbrug og investeringer. Således ventes kun svag vækst i det private forbrug og mærkbar tilbagegang i boliginvesteringerne og erhvervsinvesteringerne i 2023.”

Er polstringen nok?

Regeringen satser i sin prognose på, at der vil være en realvækst (det vil sige renset for inflation) på 0,5 pct. i år, til trods for faldende reallønninger. Den henholder sig til, at husholdningerne er ”velpolstrede” og dermed kan tage penge fra opsparingen for at opretholde og øge det private forbrug.

Virkeligheden synes dog at være en helt anden. Bl.a. viser Danske Banks aktuelle opgørelse over udviklingen i bruget af Dankort og mobilepay, at privatforbruget dykkede 0,9 pct. i april i forhold til samme måned sidste år. ”It is the first month this year, where we are seeing decreasing spending compared to the same month last year,” hedder det. Banken oplyser videre, at justeret for inflation er privatforbruget faldet 5,9 pct. i forhold samme periode sidste år.

Danmarks Statistik tegner samme billede af udviklingen i detailhandelsomsætningen: ”Korrigeres for prisudvikling var det samlede detailsalg 4,6 pct. lavere i marts 2023 end i samme måned i 2022.” For 2023 er billedet, at der var solid plusvækst i januar, mens både februar og marts har vist faldende detailhandelsomsætning i forhold til foregående måned.

Vigende forbrugertillid

Mest opsigtsvækkende er nok, at de månedlige målinger af forbrugertilliden fra Danmarks Statistik har vist bedring de seneste seks måneder, mens den overordnede forbedring er drevet af et mere positivt syn på dansk økonomi, beskæftigelsen og inflationen. Når det gælder vurderingen af ”familiens økonomiske situation lige nu”, har tendensen været vigende de seneste fire måneder, og det samme gælder spørgsmålet til danskerne om, hvorvidt de ”regner med at kunne spare op de kommende tolv måneder.”

Denne udvikling passer godt med, at mange boligejere de seneste måneder er blevet ramt hårdt af højere boligrenter og fortsat stigende priser på fødevarer. De kortere højere boligrenter kommer til at koste danskerne over i mia. kr. i ekstraudgifter alene i år.

I Danmarks Statistiks BNP-indikator for første kvartal pointeres da også, at den moderate vækst i årets første tre måneder især trækkes af øget industriekspert. DST skriver, at ”BNP-indikatoren peger på en afdæmpet stigning i BNP på 0,3 pct. i første kvartal af 2023, når der korrigeres for prisstigninger og sæsonbevægelser. Den positive vækst for kvartalet var bl.a. drevet af fremgang i industrien og forsyningsbrancher, der inkluderer virksomheder beskæftiget inden for el, gas, vand og varme. Modsat bidrog bygge- og anlægsbranchen negativt og var af den grund med til at dæmpe kvartalsvæksten i BNP.”

Morten W. Langer

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Konsulent til intern økonomistyring og tværgående koncernopgaver i Fødevareministeriets departement
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

Køb Danmarks 100 Rigeste 2024
i lækker printudgave

Du kan købe den i 7Elevens kiosker eller bestille den hos [email protected] eller ved at ringe på +45 31323299.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank