Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Shortfondene trækker sig ud af dyre Ambu

Steen Albrechtsen

fredag 26. maj 2023 kl. 11:40

Shortfondene trækker sig ud af dyre Ambu

Ambus ledelse er stadig forsigtig med at love for meget, viser halvårsregnskabet, der denne gang ikke gav anledning til kursballade. Flere års uroligheder omkring Ambu synes at tone ud, selvom aktien fortsat er en af børsens dyreste.

Selvom aktien fortsat hører til i den dyre ende, så tør shortfondene ikke længere satse hårdt på store kursfald. Aktuelt ligger shortandelen på 6,7 pct. af aktiekapitalen mod 8,5 pct. ved udgangen af februar måned og 10 pct. ved årets start. Men aktien er stadig blandt de mest shortede danske aktier. Shortfondenes tilbagetrækning kan forklares med stigende tro på, at den nye ledelse formår at genskabe en bedre lønsomhed. Men det har også betydning, at de dyreste aktier har fået et comeback, efter at renterne igen er på vej ned.

Resultaterne i regnskabet for 2. kvartal ligger indenfor ledelsens målsætning for både vækst og EBIT. Det halter dog lidt med omsætningsvæksten, som endnu ikke er høj nok til at kunne drive indtjeningsforbedringerne. Grundlæggende kan man derfor sige, at ledelsen har sparet sig til succes.

Forventningerne for hele regnskabsåret er uændret på 5-8 pct. i omsætningsvækst og 3-5 pct. EBIT-margin. Status efter halvåret er en vækst på 4 pct. og en EBIT-margin på 4,9 pct. Med forventning om en endnu højere omsætningsvækst i 2. halvår er det nærliggende at se efter en højere EBIT-margin resten af året. Det kunne tyde på, at man lander over årets forventning på 3-5 pct.

Den tese afvises dog af Ambu-ledelsen som henviser til, at udviklingen i bruttomarginen ikke kan opvejes af den stramme omkostningsstyring på salgs- og administration.

For andet kvartal i træk leverede man en OPEX-ratio (salg og administrationsomkostninger i forhold til omsætning) lavere end tidligere – på 52 pct. – mod 54-55 pct. i de to forudgående fulde regnskabsår.

Til gengæld har man større problemer med produktionsomkostningerne, hvor inflation, ramp-up af den nye fabrik i Mexico og produktmixændringer lægger pres på bruttomarginen, der fortsat forventes at falde to procentpoint i år.

I 1. halvår faldt bruttomarginen til 57,1 pct. (til 55,8 pct. alene i 2. kvartal) fra 59,5 pct. i samme periode sidste år. Det er dog værd at bemærke, at bruttomarginen for hele sidste regnskabsår var på 57,5 pct., og dermed vil et forventet fald på 2 procentpoint betyde et fald til 55,5 pct. Skal det regnestykke gå op for helåret, er der udsigt til et større fald i bruttomarginen i 2. halvår end i 1. halvår.

Om det er udtryk for en konservativ tilgang fra ledelsens side – eller en helt reel forventning – kan kun tiden vise. Men sandheden ligger nok midt i mellem med tanke på, at udmeldingerne hidtil under den nye ledelse har været forsigtige.

Kapitalrejsning på 1,1 mia. kr.
En kombination af skuffende indtjening og voksende gæld betød, at gearingsnøgletallet var på vej ud af kontrol og steg til langt over målsætningen på 2,5, og i marts rejste Ambu derfor 1,1 mia. kr. i en aktieemission. Selvom aktiesalget blev hjulpet på vej af både Danske Bank, Nordea og J.P. Morgan som managere, skulle der en forholdsvis pæn rabat på næsten 5 pct. til for at få solgt aktierne til kurs 93. Med kapitalrejsningen fik Ambu styr på den rentebærende gæld på 1,8 mia. kr., og det betyder, at investorer og analytikere igen vil fokusere meget mere på omsætningsvækst og indtjening, som er de grundlæggende drivere for en dyr vækstaktiecase som Ambu.

Ambu er på vej til at blive en todelt virksomhed med en hurtigt voksende forretning, der har en lavvækstforretning på slæb. Det er engangsskopforretningen, der skal drive væksten, og her regner man med 15-20 pct. årlig vækst. Den mere modne Anæstesi og Patient Monitoreringsforretning forventes kun at levere 2-4 pct. årlig vækst. Omsætningsfordelingen i dag er rundt regnet 50/50.

Steen Albrechtsen

Aktuel kurs 112,00

Kursmål (6 mdr.) 110,00

Disclaimer: Læs her om ØU’s aktieanalyser

Ambu - konkurrentnøgletal

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank